Szeged és környéke

2007.01.30. 15:19

Nyolc település nyert támogatást az ETA-pályázaton

A megye nyolc települése részesül több mint tízmillió forint támogatásban az Egészséges Települések Alapítványtól. A támogatói szerződéseket tegnap adta át Szegeden Dobrev Klára az érintett települések vezetőinek.

Nyemcsok Éva

Dobrev Klára és az amerikai nagykövet, April H. Foley. fotó: Karnok CsabaAz Egészséges Településekért Alapítvány (ETA) ebben az esztendőben olyan programokat támogat, amelyek két vagy több kistelepülés részvételével valósulnak meg. A támogatói szerződéseket tegnap adta át a pályázat nyerteseinek Dobrev Klára, a kuratórium elnöke, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felesége, valamint April H. Foley, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete. Csongrád megye nyolc települése nyert pályázatot.

– Legyen szó falukemence építéséről, pletykapadok kihelyezéséről, vagy Nagyi sütije-Papa itala versenyről, a programok közösséget építenek, mert ezeken a település apraja-nagyja részt vesz – hangsúlyozta Dobrev Klára.

A szervezet a megyében több mint tízmillió forintot osztott szét olyan programokra, amelyek hozzájárulnak, hogy a lakosság egészségesebben éljen. 4,5 millió forintot nyert együtt Deszk és Kübekháza. A pénzből például fákat ültetnek, Kirajzás néven hagyományőrző térségi sportversenyt rendeznek. Nyáron játszóház várja a kicsiket. Zsombó és Csólyospálos a 2,1 millió forintos támogatásból többek között kétfordulós focibajnokságot rendez, az érdeklődőket „okoskodós" pavilon, drámajáték várja majd. Zsombón saját receptkönyvet adnak ki Így főzünk mi... címmel.

Zákányszék és Forráskút több mint egymillió forintot költhet táboroztatásra: negyven hátrányos helyzetű gyermek nyaralhat, az óvodások pedig természetvédelmi táborban vehetnek részt. A Kicsik és nagyok napján kisbabák, gyerekek és nyugdíjasok részvételére egyaránt számítanak. Bordány és Üllés közös programja 2,7 millió forintból valósul meg: a fiataloknak környezetvédelmi tábort rendeznek, az egyik iskola udvarában tíz gyümölcsfát ültetnek, a termést a diákok a gondozásért cserébe kapják. Bordányban új játszó- és pihenőparkot alakítanak ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!