Szeged és környéke

2007.01.15. 15:19

Olcsó, mégis életet menthet

Az előzetes szakmai egyeztetések után eldőlt, hogy 2007 első negyedévében módosítják a közlekedési szabályokat. A változások közül a kerékpárosok és gyalogosok fényvisszaverő mellény használatát támogatják a legtöbben. A szakemberek szerint így jelentősen csökkenhet a gázolásos balesetek száma.

Horváth Levente

Fotó: Karnok CsabaA Gazdasági és Közlekedésügyi Minisztérium az előzetes szakmai egyeztetések után KRESZ-módosításokat léptet életbe 2007 első negyedévében. A közlekedési szabályok változásai közül a fényvisszaverő mellény használatát támogatják a legtöbben. A módosítás szerint a mellényt lakott területen kívül, éjszaka és rossz látási viszonyok mellett az úttesten közlekedő kerékpárosoknak és gyalogosoknak is kötelezően kell használniuk.

Radics Róbert, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője szerint a megyénkben az átlagosnál is többen pattannak nyeregbe, így a balesetveszély is nagyobb a régióban: – A lakott területen kívül mindenképpen indokolt a láthatósági mellény használata. Sok baleset elkerülhető lenne, ugyanakkor elengedhetetlen, hogy a gépkocsivezetők is megfelelően válasszák meg a sebességet. A szakember elmondta, hogy a balesetek túlnyomó esetében a kerékpáros és az autós azonos irányban halad. Általában a szembejövő gépkocsi világítása vakítja el az autósokat.

Segíthetett volna a mellény

Tavaly Csongrád megyében öt kerékpárost gázoltak halálra, közülük kettő nem volt kivilágítva. A gyalogosok közül 2006-ban nyolcan vesztették az életüket gázolásos balesetben – háromszor az is közrejátszott, hogy nem voltak észlelhetők kellő távolságból.

A biciklisek közül nem mindenki tartja megfelelő megoldásnak a fényvisszaverő mellényt, helyette azt szeretnék, ha a szabályozás nem ragaszkodna a mellényhez, és megfelelne a fényvisszaverő elemekkel ellátott ruházat is.

– Ha a biciklisen hátizsák van, már nem jól látható a mellény, helyette fényvisszaverő felület kötelezővé tételét javasoljuk. Másrészt a bicikli kivilágítási kötelezettségét is jobban be kellene tartatni a kerékpárosokkal – mondta el Dovalovszki András, a Magyar Kerékpárosklub szegedi titkára. A mellény nem jelentene komolyabb anyagi többletkiadást, hiszen már ötszáz forint körül beszerezhető. Olyanok is akadnak, akik azért fogadták fenntartásokkal az elképzelést, mert szerintük a rendőrök azt is nehezen tudták elérni, hogy sötétedés után kivilágított kerékpárral közlekedjenek a biciklisek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!