Szeged és környéke

2007.01.07. 15:19

Pirula a benzinkúton, csekk az ABC-ben?

A versenyképesség növelése érdekében csaknem ezer állandó hivatalától válna meg a Magyar Posta. A gyér forgalmú kistelepüléseken vállalkozóknak, üzleteknek, vegyesboltoknak adná tovább a küldeményfelvétel jogát az állami részvénytársaság. Ilyen bolt már működik megyénkben: két éve a kövegyi ABC látja el a helyi postai feladatokat. Más kistelepüléseken nem tartják jó ötletnek a posta tervét.

Postahivatal Újszentivánon. A cég egyelőre csak tervezi, hogy ezer faluban vállalkozásba adná a feladatok ellátását. Fotó: Schmidt AndreaKét éven belül befejeződik az egyik utolsó, jelentős veszteséget termelő állami mamutcég, a Magyar Posta liberalizációja. A folyamat bizonyos részleteiről a napokban jelentek meg cikkek az országos lapokban. Több, megyénk postaszolgáltatását is elemeiben érintő tétel is napvilágot látott, hiszen a cég kijelentette: 2841 „saját helyéből" 1800-at tartana meg.

Eszerint több, kis forgalmú városi hivatalt végleg bezárnának, míg a kisebb településeken szintén veszteséget termelő helyek küldeménykezelési jogait akár vállalkozóknak is továbbadnák. A tervek szerint ezer faluban, községben a küldemények felvételét és a postai feladatok ellátását akár vegyesboltokban is elképzelhetőnek tartják.
Erre már volt példa a megyénkben: legutóbb két éve Kövegyen, az ABC-n belül alakítottak ki egy posta üzlethelyet, ami azóta is a vállalkozás és az állami cég közös fönntartásával üzemel.

– Összesen 200 négyzetméteres az üzletünk, így biztos, hogy csaknem megvalósíthatatlan lenne egy külön pult vagy sarok kialakítása, amire biztos, hogy szükség lenne, ha postahely létesüljön nálunk – fogalmazott kérdésünkre Dénesné Fehér Edit, a csanádpalotai ABC üzletvezető-helyettese. Aki nem tartja túl jó ötletnek, hogy a falusi üzletekben az élelmiszer és a tartós fogyasztási cikkek mellett a kereskedők küldeményeket, esetleg pénzt vegyenek fel, mert az mégiscsak egy másik szakma.

– Azt sem tudnám, ki látná el a postai feladatokat, hiszen ketten szolgáljuk ki a vevőket, így időnk sem maradna erre a szolgáltatásra – tette hozzá Dénesné.

A magyarcsanádi vegyesboltban sem lelkesedtek a posta ötletéért. Az eladóknak jelentős többletmunkát jelentene, ha ezzel is törődniük kéne, nem is beszélve arról, hogy minden bizonnyal átképzésen kellene átesniük, amit nem biztos, hogy megérné vállalniuk.

– Már most is annyi kiadványt árusítunk, hogy az éppen elég, magazinok, napilapok és más nyomdatermékek is vannak az élelmiszerek mellett, törődni kell a remittendával is. Szerintem túl nagy terhet jelentene, ha még a postaszolgáltatással is foglalkozni kellene, és nem vagyok benne biztos, hogy üzleti szempontból egyáltalán megérné – mondta el lapunknak Seres Józsefné üzletvezető-helyettes.

– Nem tartom rossz ötletnek, remélem, az üzletláncunk vezetői is elgondolkodnak majd rajta, mert szerintem, növelheti a bolt forgalmát egy ilyen üzletág beindítása – közölte Berta Mihályné, az apátfalvi ABC üzletvezetője. – Én nem dönthetek róla, de biztos, hogy pozitívan állnék a változtatáshoz, még akkor is, ha átképzéssel, átalakítással járna a szolgáltatásbővítés. Persze ha bevezetik az üzletünkben, tetszik, vagy nem tetszik, foglalkoznunk kell ezzel is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!