Szeged és környéke

2007.01.17. 15:19

Piszkos Fred a börtönkönyvtár slágere

A szegedi Csillagban a fogva tartottak jelentős része több évtizedes büntetését tölti, így bőven akad szabad idejük. Unatkozni mégsem szoktak, ugyanis az elítéltek többsége a tévézés és gyúrás mellett rengeteget olvas. A huszonhatezer kötetes könyvtárban még a kínaiak is találnak olvasnivalót.

Tombácz Róbert

730 beiratkozott tagja van a börtönkönyvtárnak, amelynek polcain 26000 kötet sorakozik. Fotó: Karnok CsabaA Szegedi Fegyház és Börtön könyvtárának jelenleg hétszázharminc beiratkozott tagja van – túlnyomó többségük elítélt. Magát a könyvtárat is ők üzemeltetik.

A kultúrkörletbe belépve – ahol az olvasóterem és könyvtár is működik – a faliújságon az elítéltek kreatív könyvhasználatáról is meggyőződhetünk. Itt többek között egy viseltes Biblia található, aminek lapjaiból cigit sodortak a bentlévők, egy latin szótár közepén pedig téglatest alakú kivágás látható: amíg le nem bukott, egy mobiltelefont tartott benne egykori használója. Ez a gyakorlat persze korántsem általános – a fogva tartottak leginkább olvasásra használják a könyveket.

– Most éppen Platónt olvasok, és barátkozom más filozófiai művekkel is. A hittudományi főiskolára készülök – beszél a szabadlábon lévők között sem mindennapi olvasmányainak okáról Tamás, aki tizenkét évet töltött eddig a rácsok mögött. Kedvenc költője Tóth Árpád: a huszadik század eleji lírikus kötetét gyakran forgatja, de a könyvtár egyetlen Hamvas Béla-művét is elolvasta már vagy ötször. Mostanában a Somogyi-könyvtárból is kölcsönözhetnek, így egyszerre akár hét-nyolc kölcsönkönyv is van nála – a börtönkönyvtárból egyszerre csak öt vehető ki. Olvasni – a munkaidőn túl – szinte bármikor lehet, az elítéltek ugyanis a zárkában olvasólámpát is használhatnak.

A latin szótárban mobiltelefont rejtett el az egyik rabA kis asztalokkal, székekkel, könyvespolcokkal, tévével berendezett puritán olvasóteremben egy másik elítélt, Gábor azt meséli: most Marquez Száz év magányával birkózik. Férfiasan megvallja viszont azt is: sokszor csak kalandregényre vágyik, abból a műfajból pedig a magyar Leslie L. Lawrence a kedvence. Mindketten azt mondják, ők ahhoz a kisebbséghez tartoznak, akik főként szépirodalmat olvasnak, a többség viszont megelégszik a ponyvával. Vannak a könyvtárban tankönyvek, lexikonok, szótárak, sport, művészeti tárgyú művek, középiskolai kötelező olvasmányok, lektűrök is, így mindenki talál magának megfelelőt. Mivel az elítéltek saját könyvtárat is tarthatnak, Tamás bespájzolt a kedvenceiből az elmúlt években: 30-40 kötete van a szekrényében, és olvas újságokat is – de csak akkor, ha valami igazán érdekesre bukkan.

Közben átmegyünk a könyvtárba, ahol padlótól mennyezetig sorakoznak a könyvek – és ahol a két elítélt szinte olyan rutinnal keresgél a több ezer kötet között, mint egy hivatásos könyvtáros. Egy kis asztalon a heti ajánlatot láthatjuk, amiben Bulgakov Mester és Margaritája mellett ott van egy Philip Roth-könyv és egy Nirvana zenekarral foglalkozó is. Tamás felmarkolja Bulgakovot és elintézi a kölcsönzést. Azt mondja, olvasta ugyan, de egy ilyen jó könyvből sosem árt az ismétlés. Erre pedig van még több mint nyolc éve.


A Csillag lelke

– A Csillag lelke a könyvtár és a kultúrterem: nagyon sok problémánk lenne az elítéltekkel e nélkül. Ez okosan lefoglalja őket – vallja Csapó József, BV-dandártábornok. A Szegedi Fegyház és Börtön parancsnoka elmondta: már a Csillag megnyitásakor is volt egy ezernyolcszáz kötetes könyvtár, ez mára huszonhatezer darabosra hízott. Mivel odabent közel kétszázan gimnáziumot, szakképzést, egyetemet végeznek vagy nyelvet tanulnak, szinte mindenféle könyvet tartanak. Ráadásul tizenhat nemzet fiai raboskodnak itt, ezért vannak kínai, svéd, arab, román és szerb nyelvű könyveik is. Semmi sincs tiltólistán, sőt a fogva tartottak még fegyver- és szexmagazinra is előfizethetnek. Az utóbbi időben civil szervezetek és egyházak is sok könyvet hoznak az elítélteknek.

Börtön Top 10

A szegedi fegyintézet lakói részt vettek a 2005-ös Nagy Könyv játékban, a börtöntéka legnépszerűbb könyvei közé akkor került lektűr és szépirodalom is. A Pillangó, a Monte Cristo grófja vagy a Bűn és bűnhődés viszont nem. A Top 10 így alakult: 1. Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány, 2. Robert Merle: A sziget, 3. Joanne Rowling: Harry Potter, 4. Paulo Coelho: Az alkímista, 5. Dalos Sándor: Aranyecset, 6. J. D. Salinger: Zabhegyező, 7. Stephen King: Ragyogás, 8. E. M. Remarque: A Diadalív árnyékában, 9. J. R. R. Tolkien: A gyűrűk ura, 10. Joseph Heller: A 22-es csapdája. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!