Szeged és környéke

2007.01.10. 15:19

Pokol után mennyország

Még éldegélnek a régi ötös út mellett a vendéglátósok, bár van, aki nem jól ügyeskedett, és feladta. Az autóforgalom megcsappant a sztráda megnyitásával, de egyre több teherautós tér vissza a jól megszokott pihenőhelyekre. A polgármesterek a befektetőket várják.

Cs. Gát László

Az autópálya átadása óta több vendéglátóhely – köztük az Éden presszó is – bezárt az E75-ös út mentén. Fotó: Frank Yvette– Pokol volt itt az élet a hatalmas forgalom miatt. Most meg, hogy megnyitották a sztrádát, olyan, mintha mennyországban élnénk – mondja Nagymihály Györgyné, aki Balástya előtt, a régi ötös út mellett él huszonkét éve. Néhány évvel ezelőtt negyedórákat kellett várni a gyalogosoknak, hogy egyik oldalról a másikra átérjenek. Most egy figyelmes széttekintés után gyorsan át lehet kelni. Bár egy év alatt – a balástyai polgármester, Ujvári László tapasztalata szerint – kicsit mintha nőtt volna a forgalom az E75-ös mentén. A tizenhét éves Tari Brigittának viszont úgy tűnik, mintha kevesebb autó járna erre felé. A középiskolás lány Balástyáról ingázik Kiskunfélegyházára, gyakorlatra. – Nincs az a hatalmas kamionforgalom, ami eddig volt – mutatja a buszmegállóban várakozó lány.

Érdeklődés már van, üzlet még nincs

Az autópálya melletti települések viszont a befektetőkre várnak. Kisteleken Nagy Sándor polgármester így fogalmaz: volt izraeli, német és magyar érdeklődő az autópálya melletti részeken a befektetésre, de egyelőre konkrét üzlet még nem született és cégek sem települtek a városba. Nyert viszont Kistelek ipari park címet, ezáltal négy 1000-3600 négyzetméter területű csarnokra engedélyezett tervekkel rendelkezik a város. Szintén a befektetőkre vár Balástya, az autópálya-csomópont és a belterület között vállalkozói övezetet alakítottak ki – tudjuk meg Ujvári Lászlótól. A polgármester annak nagyon örül, hogy a sztrádamérnökségnél húsz balástyai kapott állást. A cégek betelepülésére viszont még várnak.

Az átutazó forgalomból élő kereskedők és vendéglátósok megsínylik a kisebb forgalmat. Az út mentén álló Éden presszót például árulják. A plébánián lehet érdeklődni – áll a hirdetésen. Sóti Lajos, a balástyai plébánia gondnoka azt mondja, már két vendéglátós bérlője is volt az épületnek, de mindig bezártak – legutóbb decemberben. Kicsit fura, hogy egyházi épületben vendéglátó működött, de a gondnok szerint az egyházi törvények ellen nem vétenek.

Aki ügyesen vezeti a boltját, még mindig eléldegél a főút mellett. A Coca büfé üzletvezetője, Farkas Zoltán csak úgy tud talpon maradni, hogy olcsóbban adja a szendvicset, az üdítőt és a kávét, mint az autópálya melletti vendéglők. Az is a kezére játszik, hogy Kiskunfélegyházától a sztráda mellett még mindig nincs vendéglátóhely. – Ha bevezetik a teherautókra a főutakon is az útdíjat, akkor nekünk végünk, bezárhatjuk a boltot – jelenti ki a férfi.

A balástyai Orchidea Hotelben is azt halljuk Csordás Tünde recepcióstól, az a szerencse, hogy nincs még olyan pihenőhely az autópályán, ahol meg lehetne hosszabb időre állni és főtt ételt enni. Náluk például rendszeresen megáll az Arad–Nürnberg között közlekedő autóbusz és a régi vendégek is egyre többen visszaszállingóznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!