Szeged és környéke

2007.01.22. 15:19

Rábízzák a hívők lelkiismeretére

A fogamzásgátlás kérdése egyre többször téma a Vatikánban. Tanulmány is foglalkozik már azzal, hogy a hívők mikor használhatják a különböző eszközöket és módszereket. A Természetes Családtervezést Segítő Egyesület szegedi titkára szerint az óvszerhasználatnál humánusabb, érzékibb módszert kellene alkalmazni.

Cs. Gát László

Kétszáz oldalas tanulmány jelent meg a Vatikánban, mely a hívők körében az óvszer használatának hatásairól szól. Az írást közel egy hónapja tanulmányozzák a szakértők. A legfőbb kérdés, hogy engedélyezhető-e az óvszerrel való védekezés. Egyelőre a miséken a papok nem foglalkoznak a témával. Az érvényben lévő pápai iránymutatás szerint a katolikus egyház tanításaival ellenkezik mindennemű fogamzásgátlás.

A Vatikánt számos bírálat érte az elmúlt években, mert nem enyhített fogamzásgátlást tiltó elvein. A különböző szervezetek azzal vádolták a katolikus egyházat, hogy az AIDS terjedésének megakadályozását nem kellően segíti. Néhány éve ugyanis még azt hirdette az egyház, hogy ne használjon senki se óvszert, mert a rajta található apró lyukakon áthatol a HIV-vírus. Az Egészségügyi Világszervezet életveszélyesnek tartotta a kijelentést, és kinyilvánította, a hibátlan óvszer kilencven százalékkal csökkenti a fertőzés esélyeit.

A Természetes Családtervezést Segítő Egyesület titkára, a szegedi Harsányiné Körmendy Mária szerint az AIDS terjedését az óvszer téma nem fogja megoldani. A főorvosnő közel két évtizede olyan áthidaló megoldás oktatásával foglalkozik, mely megkönnyítheti a hívők szexuális életét. A humánusabb, érzékibb Billings-módszer magyarországi referencia oktató központjának vezetője a korábbi megyés püspök, Gyulay Endre kérésére építette be a jegyes kurzusok tematikájába a módszer megismertetését.

A püspök sem értesült

Az óvszer kérdéssel kapcsolatosan több plébánián is szerettünk volna információkat szerezni. A legtöbb helyen kitérő választ kaptunk kérdéseinkre. Általában az volt a válasz: „nem vagyunk szakértői a témának, éppen ezért nem vagyunk illetékesek a kérdésben". Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök bevallotta, a témával nem foglalkozott, és nem is hallott arról, hogy bizonyos esetekben az óvszer használatát engedélyezné az egyházfő. A püspök véleménye szerint minden kereszténynek kell, hogy legyen józan erkölcsi érzéke, és lelkiismerete szerint kell eljárnia.

A módszer szerint a menstruációs ciklus alatt a méhnyakban, csak a tüszőéréskor képződő ösztrogén hatására termelődik a mirigyekben egy speciális nyák. A hímivarsejtek csak ebben képesek a nő szervezetében 3-5 napig is tovább élni, megtermékenyítő képességüket megtartani. A nyák megfigyelésével pontosan meg lehet állapítani a fogamzóképes időszakot.

Egyáltalán nem annyira prűd az egyház, mint azt az ember gondolná – hallottuk a négygyermekes T. Máriától. A hívő asszony férjével négy évvel ezelőtt még úgy gondolta, nem szeretné befolyásolni a természet rendjét, de egy éve megélhetési gondokkal küszködnek. Az édesapa elvesztette állását, azóta munkanélküli. Egy fizetésből élnek, így nem tehetik meg, hogy még több gyermeket vállaljanak.

– Többféle fogamzásgátlással próbálkoztunk, de fél éve áttértünk az óvszer használatára. Biztosak vagyunk benne, hogy ezért nem fognak kiközösíteni, és ugyanolyan hívő lelkek maradunk, mint előzőleg – magyarázta a középkorú nő.

Egy pápai körlevélben az is szerepel, hogy a házastársakra van bízva, hány gyermeket tudnak vállalni. Amikor nehézségbe ütközik, hogy a természet rendje szerint éljenek együtt, akkor mindenkinek a lelkiismeretére bízzák, hogyan védekezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!