Szeged és környéke

2007.01.05. 15:19

Sárga zóna a panel előtt

Januártól jelentősen megnőtt a parkolás ára Szegeden, a fizetős zónák határait és időszakát pedig kibővítették. A lépést azzal indokolták: ez csökkenti a belváros autóforgalmát és lesz parkolóhely is. Tegnap reggel valóban kevesebben autóztak, az eddig dugig lévő parkolók pedig kongtak az ürességtől. A szegediek kiskapukat keresnek, vagy fizetnek és bosszankodnak.

Tombácz Róbert

Már a Maros utcai panelházak előtt sem lehet ingyen megállni Fotó: Karnok CsabaÉv elejétől huszonöt százalékkal emelkedett a szegedi parkolási jegyek és bérletek ára, a fizetős zónákat pedig a rakpartra és a József Attila sugárút–Római körút–Felső Tisza-part által határolt területre is kiterjesztették. A díjfizetési kötelezettséget is kitolták délután 5 helyett este 6 óráig. Egy hónapja a Szepark parkolási igazgatója, Forrai Gábor azzal magyarázta az új szabályokat, hogy azoknak visszatartó hatása lesz az autósokra. Csökkenti majd a belváros már kezelhetetlen gépjárműforgalmát, s a parkolási gondokat is orvosolja.

A reggeli csúcsban indultunk tegnap útnak, hogy megnézzük: beváltotta-e az új rendszer és díjszabás a hozzá fűzött reményeket. A Belvárosi hídon reggel fél nyolckor a korábbiakhoz képest nagyon gyorsan átjutott az ember Újszegedről a Híd utcába, noha az iskolákban már újra elkezdődött az oktatás. A kiskörúton szintén gyorsan lehetett haladni: nagy volt ugyan a forgalom, de dugót nem láttunk. A Széchenyi téren sem kellett nagyítóval keresni az üres helyet: akár a polgármesteri hivatallal szemben vagy a bíróság előtt is megállhattunk volna. Óriási hézagok voltak a térnek azon a részein is, ahol korábban lehetetlen volt parkolóhelyet találni.

Itt érvényesítette parkolójegyét Juhász Tibor is, aki a nagypostára szaladt be csekket fizetni. Mint mondta, először elcsodálkozott rajta, hogy ennyire kevesen vannak, de örült neki. Szerinte az áremeléseknek köszönhető a változás, az autósok egy része ugyanis lemondott a mindennapi gépkocsihasználatról.

– Eléggé fölment a parkolójegy ára. Biztosan ezért parkolnak itt most

Büntetés másfél hét múlva

Forrai Gábor szerint egyelőre úgy tűnik, beváltak az új szabályok, mert érezhető az autóforgalomra gyakorolt visszatartó hatásuk. Hozzátette: több cégnél még tartanak a szabadságolások, így a következő pár hét lesz a rendszer igazi próbája. Január közepéig csak figyelmeztetik, még nem büntetik azokat, akik a frissen bevont területeken – például megszokásból – parkolnak. Forrai azt ígérte, a türelmi idő letelte után ugyanolyan következetesen ellenőriznek majd a parkolóőrök, mint a már eddig is fizetős részeken. ilyen kevesen. Mi is csak beszaladunk a bankba, aztán megyünk is tovább – beszélt a félórás jegyet lyukasztó Sörös Károly.

A másfél hete még parkoló kocsikkal dugig lévő rakpart szinte teljesen kihalt, egy nagyjából négyszáz méteres szakaszon mindössze tíz autót számoltunk össze. Ingyenesből ugyanis sárga zónába sorolták a kedvelt parkolót, erre táblák is felhívják a figyelmet.

A magyar lelemény remek példájára lettünk figyelmesek az ifjúsági házzal szemben. A Felső Tisza-part a Bertalan hídig a sárga övezetbe tartozik januártól, de az ezt jelző tábla és a buszmegállóé között van egy tízméteres rész, ahová három kocsi be is állt – ingyen. Az IH Zárda utcai részén is van ingyenparkoló hat-hét autónak, tegnap reggel tele volt. A szomszédos Maros utcában, a panelházak előtt azonban már fizetni kell a férőhelyért.

– Mondtam a fiamnak legutóbb: hozzám jöhetsz ugyan ebédelni, de az kétszázhatvan forintodba kerül – célzott Koszta László a lakóházuk előtti óránkénti parkolási díjra. Mint mondta, nem érti, miért kell az itt lakók hozzátartozóinak fizetni a parkolásért. – Bezzeg az önkormányzati munkatársak ingyen kapják a bérleteket! Mintha nem tudnák kifizetni! – dohogott a nyugdíjas férfi.

Táblamizéria

Új táblasor került a rakpartra, aminek értelmezése komoly fejtörést okoz. Felülre egy fizető parkolót jelölő táblát szereltek, alá egy másikat, amin a „kivéve autóbusz" felirat áll, ez alatt egy kocsit elszállító pókautó látható. Nem tudni, voltaképp ki parkolhat itt. Furcsaságot a Zárda utcában is láttunk. Pontosabban nem láttunk: hiányzott a fizetőparkolást jelző tábla, noha elvileg ide is elér a sárga zóna. Nem tudni, ha itt áll meg valaki, vajon kell-e fizetnie, vagy megbüntetik-e, ha nem vesz jegyet. Forrai Gábor szerint biztosan van megállni tilos, vagy várakozni tilos tábla az utca elején, ezért ott nem lehet parkolni. Mi tegnap nem láttunk ilyet.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!