Szeged és környéke

2007.01.14. 15:19

Szakdolgozat, akár már ötvenezer forintért

Oldalanként 1300 forintért vállalja pedagógiai szakdolgozatok megírását egy szegedi fiatalember. A bértollnokok főként interneten hirdetik magukat, és a legkülönbözőbb témákban vállalják a diplomamunkák elkészítését. Az esetleges lebukás nem jár súlyos következményekkel.

Kiss Gábor Gergely

Mindig van fizetőképes kereslet a jó diplomamunkára – Képünk illusztráció. Fotó: Segesvári Csaba– Ebből élek – mondta röviden Balázs, a 26 éves szegedi fiatalember, aki két tanári diplomával a zsebében, állás híján, szakdolgozatok megírását vállalja azok helyett, akik vagy nem éreznek elég tehetséget magukban a diplomához szükséges írásmű elkészítéséhez, vagy egyszerűen csak lusták saját kútfőből meríteni. Mondja, mivel diákmunkát már nem kaphat, fizikai munkásnak pedig nem hajlandó elmenni, legkézenfekvőbb megoldásnak a szakdolgozatok megírása mutatkozott.

A megyei hirdetőújságot böngészve egyébként nem akadtunk ilyen jellegű hirdetésekre, de diákok elmondása szerint nem nehéz olyanokat találni, akik anyagi ellenszolgáltatás fejében vállalják a bértollnokoskodást. Balázs sem hirdeti magát, mint mondja, jó híre szájról szájra terjed a diploma előtt állók körében. – Ma már csak szakdolgozatok elkészítését vállalom. Jelenleg óvodapedagógiai témákban három negyvenoldalas írásművet kell elkészítenem áprilisig.

Szakdolgozatiras.hu

A szakdolgozatiras.hu internetes portálon az ország minden tájáról ajánlkoznak bértollnokok arra, hogy mások helyett elkészítik diplomamunkájukat. Van, aki négy saját diplomával a birtokában hirdet, garantálva a munka egyediségét, ami a fellelhető szakirodalom felhasználásával készített önálló szellemi termék. A hirdetők főleg közgazdasági és jogi témákban érzik magukat felkészültnek, de van, aki bölcsész és orvosi szakdolgozatok elkészítését is vállalja.

Nagyjából a munka felénél tartok – beszélt a bértollnok, aki elmondása szerint a szakdolgozatok írását megelőzően vagy harminc kisebb, néhány oldalas írásművet készített el, amikre a delikvensek mindannyian ötöst kaptak. Megrendelőit első kuncsaftja – aki egyik ismerőse útján talált rá – szerzi neki. A fiú elmondta, csak pedagógia témakörben vállal munkát, hiszen tanárként ebben érzi magát felkészültnek. Átlagban napi 2-3 órát foglalkozik az irományokkal. A szükséges információkat könyvtárból, internetről és saját kútfőből szedi össze.

– Az internetnél nagyon vigyázok, hogy a hivatkozás mindig ott legyen, de ha átfogalmazom, az már nem minősül plágiumnak – vélekedett. Megrendelőivel a világhálón és telefonon tartja a kapcsolatot. – Ha elkészülök tíz oldallal, azt számítógépen továbbítom nekik. Ők ezzel mennek a témavezetőjükhöz konzultációra, aki elmondja nekik, van-e valami javítanivaló a munkán. Az esetleges hiányokról, pótlásokról ezután értesítenek a megrendelőim, amit a legközelebbi alkalomra már beépítek az új változatba – mesélt a fiú a dolgozat útjáról.

S hogy mindezt mennyiért vállalja?
– Oldalanként 1300 forintot kérek, szerintem az olcsó bértollnokok közé tartozom. Van, aki előleget is ad, más tízoldalanként fizet. Egy negyvenoldalas munkáért így 52 ezer forintot kapok – magyarázta Balázs, aki a befolyt összegből közüzemi számláit fizeti ki. Mint mondta, ha nem vállalna szakdolgozatírást, nem tudna miből megélni.


Már volt rá példa

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán is találkoztak már olyan munkákkal, amelyekről kiderült: nem a hallgató készítette. Mozsár Ferenc elmondta, leginkább akkor keveredik gyanúba egy írásmű, ha fogalmazásának egyenetlen a színvonala. Az oktatási dékánhelyettes szerint ők már akkor sem olvasnak tovább egy dolgozatot, ha akár egy bekezdésről is úgy találják, azt az internetről, forrásmegjelölés nélkül használta fel hallgatójuk. A tanároknak egyébként szintén az internet van segítségükre, különböző keresőprogramokba gépelik be a gyanús sorokat, amelyek egyből kiadják nekik, honnan is származhatott a keresendő szövegrész. A dékánhelyettes csak a mostani vizsgaidőszakban két dolgozatot adott vissza emiatt, de praxisában találkozott olyannal is, akitől szakdolgozata védésénél rákérdezett egy munkájában szereplő dologra, de a fiatal nem tudott válaszolni kérdésére. Az illető ezután beismerte: egész diplomamunkáját mással készíttette el. Ilyen esetekben egyébként nem jár felfüggesztés, „mindössze" új munka megírására kötelezik a hallgatót.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!