Szeged és környéke

2007.01.07. 15:19

Szeged 2006: árvíz, Európa-díj, Botka újrázása, új püspök

Szeged és környékének legnagyobb horderejű eseménye tavaly az a rekordárvíz volt, amivel hónapokig közösen küzdöttek civilek és szakemberek. A parlamenti és az önkormányzati választásokon egyaránt az MSZP–SZDSZ koalíció győzött, Botka László polgármestert – a rendszerváltás óta egyedüliként – újraválasztották. Nyugdíjba ment Gyulay Endre megyés püspök, Szeged Európa-díjat kapott az uniótól. Elhunyt a város világhírű operaénekese, Gregor József.

Rekordárvíz áprilisban. Fotó: Schmidt AndreaJanuár

4.: 82 tonna savanyúságot koboztak el az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás szakemberei az öttömösi illegális savanyúságüzemben.
5.: A megye nyolc településén rendeltek el belvízvédelmi készültséget, tízezer hektár került víz alá.
A városi vezetés ígérete szerint Szegeden idén több mint 40 milliárd forint értékű állami és önkormányzati fejlesztés valósul meg, a legnagyobb projekt a 23 milliárd forintos csatornázás.
9.: Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel tárgyalt Botka László polgármester egyebek mellett az M43-as út, a déli Tisza-híd és a kétezer ágyas klinikai tömb építéséről.
11.: Át kell alakítani az egymilliárd forintból felújított Kisszínházat: az épületben nem lehet egyszerre előadást tartani és próbálni.
Az MSZP és az SZDSZ közös jelölteket indít a megyében az országgyűlési választásokon.
17.: Kényszerbontással kezdődött a Mars téren a bódéváros felszámolása.
Próbapert indít a jogtalanul szedett tandíjak miatt az SZTE Budapest Média Intézete ellen a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége.
20.: Elhunyt a város Pro Urbe-díjjal kitüntetett szülötte, a Nemzet Színésze, Agárdy Gábor.
21.: Megérkezett Pozsonyból a szegedi Móra Múzeumba Mednyánszky László 20 festménye és 8 grafikája, amiből kiállítás nyílt.

Február


2.: A város elrendelte a Hági kényszertatarozását.
7.: Bemutatták Szegeden az Anzix a búzamezőkről című filmet, amelyet Vészits Andrea készített dédapja, Móra Ferenc emlékére.
8.: Lapunk információi szerint a Sükösdi Házi Pirospaprika Kft. vette meg a Szegedi Fűszerpaprika Rt.-t.
13.: Tűzgyújtással emlékeztek Szegeden a 2000-es ciánkatasztrófára.
14.: 200 millió forinttal csökkentették a tavalyihoz képest a Szegedi Nemzeti Színház költségvetését. 1,3 milliárdból gazdálkodhat az intézmény.
16.: Csongrád megyével szomszédos Bács-Kiskunban már megjelent a madárinfluenza.
23.: Naponta 30-40 riasztást kapnak megyeszerte az állatorvosok a madárinfluenza-vírus megjelenése óta.
28.: A Szegedi Egyetem rektorának négy évre ismét Szabó Gábort választották.

Nagy siker volt a Rudolf a szabadtérin. Fotó: Frank YvetteMárcius

1.: Megkezdődött a piac bontása a Szent István téren.
A magas belvíz miatt 12 tanya került veszélybe Szatymaznál.
224 millió forintot biztosít az EU a Móra Ferenc Múzeum teljes felújítására. 4.: Az Élet és Irodalomban megjelent írás szerint Gyulay Endre kapcsolatban állt a Kádár-rendszerben a titkosszolgálattal. A szeged-csanádi püspök visszautasította a vádakat.
9.: Átadták a szegedi nagyállomás 1200 négyzetméteres, felújított utasterét.
10.: Figyelmeztető sztrájkot hirdettek a Szegedi Közlekedési Társaság dolgozói bérvitájuk miatt.
11.: Átadták az M5-ös Röszkéig tartó szakaszát.
13.: Gyurcsány Ferenc részvételével Szegeden rendezték meg az MSZP választási nagygyűlését.
16.: Együtt koszorúztak a pártok a szegedi a Klauzál téren az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján.
Elkezdődött a harmadik tavaszi fesztivál.
A Szeged környéki településeken ismét támad a belvíz.
21.: Helyreállították az Anna-kút burkolatát, amit egy hónap alatt tönkretettek az élelmiszerbolt szállítói.
24.: Pert fontolgat a szegedi Paprika Zrt. a Greenpeace ellen. A szegedi cég húskonzervjeit akkor vonták vissza két nagy hipermarket polcairól, amikor a Greenpeace azt állította: a termékek a megengedettnél nagyon arányban tartalmaznak génmódosított összetevőt.
25.: A folyók felső szakaszain gyorsan emelkedik a víz, egy hét múlva jön az újabb áradás a Tiszán.
27.: Orbán Viktor a Széchenyi téri gyűlésén erős, cselekvő államot ígért a szegedi hallgatóságnak.
28.: Élődonoros veseátültetést végeztek az SZTE Sebészeti Klinikáján közel húsz év után. A 36 éves férfi az édesanyjától kapta az életmentő szervet.
30.: Átadták a 2,5 milliárd forintért felújított szegedi kórházat. Az ünnepségre érkező Rácz Jenő egészségügyi miniszter és a Fidesz rendezvényein részt vevő Mikola István egyaránt azt mondta: nem támogatják a privatizációt.
31.: A Tisza elérte a 650 centis vízállást, és elöntötte a Sárga üdülőtelepet.

Április


5.: Viperával vágtak fejbe egy ellenőrt Szegeden. A rendőrség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt indított eljárást. A gyanúsítottat két nappal később elfogták és őrizetbe vették.
10.: Az országgyűlési választások első fordulójában az MSZP kapta a legtöbb szavazatot. Szegedről Botka László és Ujhelyi István (MSZP–SZDSZ), Csongrádról Vincze László (Fidesz–KDNP), Szentesről Szirbik Imre (MSZP), Makóról Buzás Péter (MSZP–SZDSZ) került az első körben a parlamentbe.
Harmadfokú árvízvédelmi készültséget vezettek be a Tisza teljes alsó szakaszán, a Hármas-Körösön és a Maros torkolatánál.
11.: A Makói Rendőrkapitányságon öngyilkos lett az a nő, akit Szegeden bolti lopáson értek. Az esetet a szegedi katonai ügyészség vizsgálja.
14.: Rendkívüli készültséget rendeltek el Csongrád megyében a Tiszán és déli mellékfolyóin az árvízveszély miatt.
17.: Rekordvízszintet ért el Szegednél a Tisza, meghaladta az 1970-ben mért 960 centimétert. A teljes Felső Tisza-partot lezárták. Szegeden hatszázan dolgoztak a gátakon. A honvédség és a vízügyi szakemberek a töltéseket magasították Nagyfánál és az atkai szakaszon, kiemelt védekezés folyt a megye egész területén.
20.: Meghaladta a tízméteres szintet az árvíz Szegednél, búvárok vizsgálták át a partfalat, ahol újabb és újabb csorgások jelentkeztek, a Belvárosi híd mellett fakadóvíz tört fel.
21.: Példátlanul magasan, 1009 centivel tetőzik a Tisza Szegednél, a megyében 3500-an, Szegeden 1200-an – köztük polgári védelmisek és önkéntesek – dolgoznak egyszerre a gátakon. Ötven embert kitelepítettek a csongrádi Nagyrétről egy közeli gátrepedés miatt.
24.: Az országgyűlési választások második fordulójában a szeged-homokháti körzetből Sándor Klára (SZDSZ–MSZP) jut a parlamentbe.
Megkezdődik a lassú apadás a Tiszán, a Maroson és a Hármas-Körösön.
26.: Négy helyen repedt meg a gát a Hármas-Körös mentén, Szelevénynél a legkritikusabb a helyzet.
Súlyos higiéniai problémák miatt ideiglenesen bezáratta a szegedi Hóbiárt bisztrót az ÁNTSZ.

A Minkácsy-kiállítás volt idén a legsikeresebb. Fotó: Frank YvetteMájus

1.: Botka László bejelenti, hogy újra indul a polgármesteri címért Szegeden.
3.: Megölte és elásta újszülöttét a gyanú szerint egy romániai származású fiatal nő Balástyán.
7.: Hazánk első villamosgyorsulási versenyét rendezik Szegeden, a győztes helyi sofőr – nő.
9.: Megszüntetik az árvízi vészhelyzetet a Tiszán, de marad a harmadfokú készültség. Az árvízi védekezés költsége az Alsó-Tiszán hárommilliárd forint volt.
10–11.: Új székházunk megépülésének alkalmából kétnapos avatóünnepséget tartunk. A rendezvényen részt vett az országgyűlés elnöke, Szili Katalin és kiadónk brit anyacégének vezetője, lord Jonathan Harmsworth is.
12.: Munkácsy-vándorkiállítás nyílt a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A negyvennégy festmény összértéke felbecsülhetetlen.
Európa-díjat kap Szeged az Európa Tanácstól. Magyar város még sosem kapott ilyen magas kitüntetést korábban.
18.: Emlékérmet kap a várostól az árvízi védekezésben nyújtott segítségért száz szegedi, köztük lapunk főszerkesztője, Szetey András és újságírója, Farkas Csaba.
20.: Szeged díszpolgárává választották Telegdy Gyula akadémikust, a Pro Urbe-díjat Békési Imre nyelvész és Nánai László fizikus kapta.

Kiss-Rigó László az új püspök. Fotó: Schmidt AndreaJúnius

2.: A baromfipestis legerősebb változatára bukkantak több kübekházi és röszkei portán. Kétszáz állat hullott el, de a fertőzés nem terjedt tovább.
5.: Christopher Lambert filmszínész a szegedi Belvárosi moziba érkezett új filmje, A harag napja világpremierjére.
8.: Kiderült: kegyetlen avatási szertartásokat rendeztek a felsőbb évesek az elsősöknek szegedi Ortutay-kollégiumban. Az igazgató vizsgálatot indított, a részt vevő felsősöket kizárták a kollégiumból.
10.: Vizsgálatot indított a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság is az Ortutay-kollégiumban történtekkel kapcsolatban.
Madárinfluenza-veszély miatt az élő baromfik teljes szállítási és vágási tilalmát léptették életbe a megyében.
15.: Feloldották a baromfizárlatot a Bács-Kiskun megyei góchoz közeli Csongrád megyei telepeken is.
21.: Kiss-Rigó László esztergom-budapesti segédpüspököt nevezte ki a pápa szeged-csanádi megyés püspöknek a nyugdíjba vonuló Gyulay Endre helyére.
23.: Óriási felhőszakadás söpört végig Szegeden jelentős károkat okozva. A Somogyi-könyvtár ritkaságainak egy része elázott, a Pinceszínházban egyméteres víz állt, fák törtek ki a Stefánián.
27.: Brutálisan meggyilkolta kisöccsét egy tizenöt éves zsombói lány, a pszichiátriai kezelés alatt is álló tinédzser halállistájának élén szerepelt féltestvére.
29.: Fegyelmi eljárást kezdeményezett Vörös Gabriella, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója ellen a megyei közgyűlés. A közbeszerzési, az államháztartási és a számviteli törvény megsértésével vádolták meg, a vizsgálat végéig állásából felfüggesztették.

A megújult Szent István tér. Fotó: Segesvári CsabaJúlius

2.: Minden eddiginél többen, közel negyvenezren voltak kíváncsiak a Móra Ferenc Múzeum Munkácsy-kiállítására. Az óriási sikerrel zárult tárlat emlékére a múzeum kisebbik kiállítóhelyiségét Munkácsy Teremnek nevezték el.
4.: Minden eddiginél sikeresebb volt lapunk Szín 5-ös játéka. Megyeszerte összesen 1686 kitűnő tanulót fényképeztünk le.
6.: A szegedi Ságvári Endre általános iskola 4. osztályos diákja, Pataki Marcell nyerte meg Szín 5-ös játékunk fődíját, egy négyszemélyes utat a Párizs melletti Eurodisney-be.
7.: A Szegedi Kortárs Balett táncprodukciójával, az Új világgal kezdődött meg a Dóm téren a 75 éves Szegedi Szabadtéri Játékok jubileumi programsorozata.
20.: Másodfokú hőségriadó volt a városban. A hőmérő higanyszála elérte a 34 fokot.
A szatymazi bányatóban elmerült egy 52 éves férfi. Holttestét hozzátartozói találták meg.
25.: Kést rántott és hasba szúrt egy ápolónőként dolgozó első éves orvostanhallgató lányt a szegedi belgyógyászati klinikán egy ott kezelt nyolcvanéves asszony. Az életveszélyesen megsérült 21 éves fiatal túlélte a késdöfést.
27.: Vagyon elleni bűncselekmény alapos gyanúja miatt a megyei önkormányzat nyilvános ülésen döntött arról, hogy feljelenti Vörös Gabriellát a rendőrségen. A Móra Ferenc Múzeum igazgatóját ezzel egyidejűleg elbocsátották állásából.
29.: Eltűnt egy tizennégy éves lány a Tiszában a szegedi Laposnál. Kitartó kutatás után sem találtak rá.
A hattyasi medencés kikötőben egy 31 éves fiatalember fulladt a vízbe.

Augusztus


3.: Az augusztusban szokásos 60 milliméternyi esőnek csaknem a fele hullott le Szegeden. Az erős szél fákat csavart ki a helyükből. A hőmérséklet tíz fokot zuhant.
4.: Döntöttek arról, hogy 2007. január 1-jétől a Délhús Zrt. beolvad a Pick Szeged Zrt.-be, amelynek központja Szegeden lesz.
8.: Korrupcióval vádoltak meg országos napilapok szegedi orvosokat. Az SZTE sebészeti klinikájának transzplantációs osztályán dolgozók több évvel ezelőtt állítólag horvát állampolgároknak ültettek be új veséket, megelőzve ezzel az országos transzplantációs listán előttük álló magyar betegeket. Az egyetem és a Magyar Transzplantációs Társaság szerint a külföldi betegek a szakmai és az etikai szabályoknak megfelelően jutottak hozzá az új vesékhez.
Bezárt Szeged legismertebb bútoráruháza, a Domus. Az épületet a Tesco Global Rt. tizenöt évre vette bérbe.
14.: Fonyódnál, a Balaton vizébe fulladt a szegedi felsővárosi plébánia vezetője, Tóth Alajos. Az idős férfi szívbeteg volt.
20.: Utolsó prédikációját mondta el a nyugdíjba vonuló Gyulay Endre püspök, aki tizenkilenc évig vezette a szeged-csanádi egyházmegyét.
23.: Megnyílt az ország második legnagyobb ifjúsági fesztiválja a Partfürdőn. A SZIN-en kétszáz koncert szórakoztatta a négynapos rendezvényre látogató csaknem harmincezer fős közönséget.
26.: Több ezer hívő és vendég jelenlétében iktatták be hivatalába Kiss-Rigó Lászlót. A ceremóniát a szegedi dómban tartották.
31.: Receptversenyre csábítottuk olvasóinkat. Legbecsesebb ételtitkaikat elismert szegedi csárdagazdák bírálták el, amelynek eredményeként egy impozáns szakácskönyv készült karácsonyra.
Negyvenkilenc dolgozójától vált meg a szegedi városi kórház. A létszámleépítést az indokolta, hogy az OEP 150 millió forinttal csökkentette a kórház finanszírozását.

Tüntetés a kormány ellen. Fotó: Schmidt AndreaSzeptember

7.: Gregor József bejelentette: befejezi 48 évvel ezelőtt megkezdett énekesi pályafutását. A Kossuth-díjas basszista az évre tervezett összes szegedi és budapesti előadását lemondta.
Exhumálták, hazahozták és elhamvasztották a tizennégy éves Seres Gabriellát, aki július 29-én tűnt el a Laposnál a Tiszában, és akinek holttestére két nappal később találtak rá a folyó vajdasági szakaszán, majd eltemették a magyarkanizsai nagytemetőben.
13.: Körülbelül kétezren vettek részt Szegeden a tandíj ellen szervezett megmozduláson. A HÖOK elnöke szerint a kormánypártok a választás előtt azt ígérték: nem lesz tandíj.
15.: Szegedre látogatott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki beszédet mondott a megújult Szent István tér és a több mint százesztendős víztorony, az Öreg hölgy ünnepélyes átadásán.
18.: A szeptember 16-án délután kirobbant Gyurcsány-botrány, a miniszterelnök kiszivárgott balatonőszödi beszéde miatt több ezren tüntettek Szegeden Gyurcsány Ferenc és Botka László lemondását követelve. A demonstrációsorozat hetekig folytatódott.
20.: A Nemzet Színészévé választották Szeged Kossuth-díjas színművészét, Király Leventét.
22.: A szegedi Széchenyi téren, népes nézősereg előtt adta át a városnak ítélt legrangosabb európai díjat Guy Lengagne, az Európa Tanács bizottságának francia elnöke Botka László polgármesternek. Szeged az ország első Európa-díjas városává vált.
28.: A patikaliberalizáció ellen tiltakozva több szegedi gyógyszertárban tartottak kétórás figyelmeztető sztrájkot a patikusok.

Október


1.: Az önkormányzati választásokon újraválasztották Botka Lászlót, Szeged polgármesterét. A városi közgyűlésben maradt a baloldali többség, a megyei önkormányzatban a fideszes koalíció került többségbe.
2.: A Szegedi Ítélőtáblán megkezdődött az úgynevezett maffiaper kilenc vádlottjának másodfokú tárgyalása.
6.: Jogerős ítélet született a maffiaperben: összesen 64 év fegyházbüntetést szabott ki a Szegedi Ítélőtábla a vádlottakra.
8.: Bezárt a Fekete Ház Dalí-kiállítása. Öt hét alatt 23 ezren látták.
12.: Megalakult a megyei közgyűlés, az elnöke Magyar Anna lett. Alakuló ülést tartott az új szegedi közgyűlés.
15.: Felszentelték Újszeged új templomát.
A Bács megyei rendőr-főkapitányság széles körű tanúkihallgatással folytatja a nyomozást a szegedi Móra-múzeum egykori vezetője ügyében. 16.: Sólyom László köztársasági elnök részt vett az 1956-os forradalom „bölcsőjében", a szegedi egyetemen tartott ünnepségsorozat megnyitóján.
18.: Részletes beismerő vallomást tett K. András, a gyanú szerint felgyújtotta és megölte a 18 éves magyarcsanádi Pénzes Henriettát.
20.: Gregor Józsefnek a köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést adományozta.
23.: Együtt ünnepelték a pártok és a civil szervezetek a városi és a megyei megemlékezésen az '56-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóját.
Megdőlt az őszi melegrekord Szegeden. 24,1 Celsius-fokot mértek.
27.: Elhunyt Gregor József, Szeged Kossuth-díjas díszpolgára, világhírű operaénekes.

Végső búcsú Gregor Józseftől. Fotó: Schmidt AndreaNovember

3.: Végső búcsút vettek Gregor Józseftől a Belvárosi temetőben.
A közgyűlés huszonöt köztisztviselő elbocsátásáról döntött. A város eladja a Démász-részvénycsomagját, újabb egymilliárd forintos hitelt vesz fel, gyorssegélyt juttat a színháznak és a rendelőintézetnek.
6.: Elkezdődött lapunk babafotózása.
8.: Eredményt hirdettünk lapunk receptversenyén. A győztes Jávorszkyné Ginda Enikő szegedi kismama lett.
16.: A magyar és román kormány közös ülésén eldöntötte: földgázvezeték épül Szeged és Arad között.
Befejeződött lapunk babafotózása, 1181 kisgyereket fényképeztünk le.
23.: Harmadszor adtuk át kiadónk Presztízs Díját, a régió gazdasági Oscarját.
28.: Ismét lebukott a szegedi vállalkozó illegális savanyúságüzeme Öttömösön majd Sándorfalván is.
Szeged nyerte az Alföld turizmusáért díjat.
30.: A Délhús Zrt. beleolvadt a Pick Szeged Zrt.-be.

December

1.: Médiadíjat kapott a Délmagyarország és a Délvilág a Magyar Kajak-Kenu Szövetségtől a nyári Maty-éri világbajnokságról szóló tájékoztatásért.
6.: Megjelent lapjaink babaalbuma, keressük 2006 legszebb babáját.
7.: Botrányt kavart a Jobbik Magyarországért Mozgalom kettőskereszt-állítási akciója Szegeden. A fakereszt 10-éig állt a Klauzál téren.
8.: Kizárólag lapunknak beszélt – először és utoljára – Kurai András, a magyarcsanádi lány felgyújtásával vádolt fiú.
Megszavazta a közgyűlés a drasztikus szegedi közüzemi és közszolgáltatási díjemeléseket. Az ellenzék Botka-csomagról beszélt.
13.: Elkészült lapunk szakácskönyve 8 ezer példányban.
14.: Telt ház előtt adott koncertet Kovács Ákos lapjaink karácsonyi ajándékaként.
15.: Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a tanárok Szegeden is, a kormány oktatáspolitikája ellen tiltakoztak.
18.: A megye legjobb sportolóit köszöntötte a Délmagyarország és a Délvilág. Az év csapata a Pick Szeged lett.
20.: Az első méhnyakrák elleni oltásokat két szegedi diák kapta.
Szegedé lett a felújított dorozsmai szélmalom.
21.: Átadtuk Az év babája 2006 díjait lapunk szépségversenyén.
23.: Felavatták a két hónappal korábban elhunyt Gregor József emléktábláját a színház előcsarnokában.

Az összeállítást készítette: Dombai Tünde – Kiss Gábor Gergő – Nyemcsok Éva – Tombácz Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!