Szeged és környéke

2007.01.02. 15:19

Szemetes ünnep volt a szilveszter

Negyvenöt ember és három gép takarította Szegedet a szilveszteri buli után. Ilyenkor közel kétszáz százalékkal több hulladékot hagyunk az utcán, mint egy átlagos hétvégén.

Gonda Zsuzsa

Harmincöt takarító a belvárosban, tízen a lakótelepi részeken és három gép – két söprögető és egy hulladékgyűjtő, -tömörítő – tette tisztába a várost a szilveszteri buli után. A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. munkatársai elsején fél hatkor álltak munkába, és körülbelül 10 órára végeztek a takarítással – tájékoztatott Kovács János. A közterület-fenntartási igazgatóhelyettes szerint idén az előző évekhez hasonlóan ünnepeltünk, legalábbis ami a helyszínen hagyott hulladék mennyiségét illeti.

A takarítók pezsgősüveget, poharakat, konfettit, trombitát, álarcokat, petárdákat szedtek össze. A legnehezebb dolguk az apró konfettivel volt, de – ahogy Kovács János fogalmazott – nem szeretik az újévi törés-zúzás nyomait, vagyis az üvegcserepeket sem. A szerpentinekkel, konfettikkel azért is meggyűlik a bajuk, mert nem speciális eszközzel, csupán a hagyományos cirokseprűvel voltak kénytelenek azokat eltüntetni Szeged utcáiról.

A város természetesen a központi buli helyszínén, a Széchenyi téren mutatta a legszomorúbb képet újév első napján. Szemetes volt még a Kárász utca, a Dugonics tér és az Aradi vértanúk tere is. Kifelé haladva a szilveszter nyomai kevésbé voltak láthatók. Éppen emiatt takarított a belvárosban harmincöt ember, a külterületeken pedig tíz.

Egy átlagos hétvégén körülbelül húszan dolgoznak a város tisztaságán, és feleannyi szemetet kell összeszedniük, mint január elsején. – A kollégáim már rutinosak ebben. Ezúttal is precízen megoldották a feladatot – mondta Kovács János, aki éppen bejárást tartott hívásunkkor. Azt mondta, bár a szilveszter a legszemetesebb ünnep, minden nagy tömegeket vonzó koncerten, rendezvényen bőven hagyunk magunk után takarítanivalót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!