Szeged és környéke

2007.01.14. 15:19

Tavasz a Mars téren

A hétvégi tavaszias idő sokakat csalt ki a Mars téri piacra, ahol még januárban is bőséges a kínálat. A megkergült időjárás révén láthattunk óriáskaralábét és tavaszi hóvirágot, de a vevők aggódnak is a januári tavasz miatt: méregdrága lesz idén a gyümölcs, mert elfagynak a rügyek.

Tombácz Róbert

Újévi hóvirág a szegedi piacon. Fotó: Frank YvetteBár a naptár még januárt ír, az áprilisi jellegű időjárás az átlagos téli forgalomnál jóval több szegedit csalt ki a Mars téri piacra szombat reggel. Úgy tűnik, ezt megneszelhették az illegális cigarettaárusok is, mert a szokottnál is több volt belőlük. A januári tavasz legszembetűnőbb bizonyítéka az az idős asszony volt, aki egy százasért árulta a kertjében nyílott hóvirágot, akár hagymástul is.

A kofasoron hömpölygött a tömeg, számtalan téli portékából, ár és minőség szerint is bőséggel válogathattak. A répa- és céklahegyek, paradicsommal, paprikával teli ládák, retek- és zöldhagymacsomók, hordós savanyúságok mellett láttunk házi tojást 21-től 26 forintig, hatalmas körtéket 350-ért, makói vöröshagymát 180-ért, nagydarab krumplikat 150-ért, fényes almákat fajtája szerint 100 és 150 között, és nagy szemű szőlőt 450-től 550-ig.

Piaci leselkedő

Nem csak az átlagember jár piacra, itt gyakran futhatunk össze ismert szegedi polgárokkal is. Szombaton a nagycsarnokban Kozma József szegedi MSZP-elnököt, a megyei közgyűlés frakcióvezetőjét láttuk – aki két kosárral a kezében igyekezett haza a bevásárlásból. Egy talponálló lacikonyhánál pedig a Móra Ferenc Múzeum korábbi igazgatóját, Vörös Gabriellát fedeztük fel, amint társaságban kolbászt falatozott.

Az egyik sütőtökárusnál is sorban álltak az emberek: noha kilóját négyszázért mérte, tíz ládájából három már üres volt, a negyedik éppen előttünk fogyott el.
– Már három éve idejárok, mert ez a legfinomabb sült tök az egész piacon – bizonygatta a téli csemegéből szatyrába egy jókora darabot csúsztató Biczók Jánosné. Kicsit odébb a zsombói Kálmán Imréné árulta a karalábét és a kelbimbót. Előtte egy óriási, kilenckilós karalábémonstrum állt az asztalon, de mint mondta, ebben a hosszúra nyúlt szezonban már tizenöt kilóst is felszedett. Egy másik asztalon aprócska kelkáposztákat kilónként százhúszért árult Nagy Gáborné. Nála főleg nyugdíjasok vásárolnak, hogy egy kis főzelékért ne kelljen egy nagy fejet megvenniük. Arrébb üvegekben aranylott a méz, vegyestől a hársig, kilónként nyolcszáztól ezerháromszázig. Sokan megálltak, érdeklődtek a megfázás elleni természetes csodafegyverek iránt.

Fotó: Schmidt Andrea– Csak reménykedem benne, hogy később nem fagy el a termés, bár eléggé afelé haladunk – utalt az almát és körtét áruló Pál Norbert a korai rügyfakadás „káros mellékhatásaira". Mint mondta, ha mégis kevés és drága lesz a gyümölcs, akkor sem aggódik amiatt, hogy ne lenne rá vevő.

A két nagy szatyrot cipelő Vincze Lászlóné késő ősz óta most járt először a piacon. Úgy látja, az itteni árak szolidabban emelkedtek a boltiaknál, így ezentúl többször fordul majd meg itt, mint a boltban. Azt mondta, az itteni minőségben amúgy is jobban megbízik. Szerinte egyre többen látják majd be, hogy előnyösebb piacon vásárolni, ezért alaposan megnő majd a forgalom. Azért viszont már aggódik, hogy a januári tavasz miatt aranyárban lesz nyáron a gyümölcs. Persze, mint mondja, kis unokájának azért akkor is tesz majd el egy kis meggybefőttet.

A húscsarnokban nemigen látszanak még a beharangozott drágulások. Szombat reggel is sokan álltak sorba szárnyas- és disznóhúsért. A csirkemell ára 1250 és 1450 forint között van, a disznókaraj 1200 forint körüli. Az viszont ránézésre is kiderült, melyik bolt kínálja a legjobb portékát, hiszen nem ott volt a legolcsóbb a csirkehús, ahol a legtöbben álltak. Az Irén csarnok árai is még a tavalyi színvonalat tükrözték, a házi sajtot és túrót árulók standja előtt most is kígyózott a sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!