Szeged és környéke

2007.01.21. 15:19

Tavaszi nagytakarítás – januárban

Megkezdődött Szegeden a szokásos tavaszi nagytakarítás – írjuk általában április közepén. Most a szokatlan tavasz diktálja, hogy a környezetgazdák söprögetnek, metszenek, szemetet szüretelnek. Ha hamarosan nem jön fagy, permeteznek is.

Dombai Tünde

Szombaton reggel is folytatódott a szemétszüret. Fotó: Karnok CsabaIgazán még tél sem volt, máris nekiláttak a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. munkatársai, hogy feltakarítsák a várost. Tavaszi nagytakarítás januárban?

– A mezőgazdasághoz hasonlóan akkor dolgozunk, amikor az időjárás engedi, tehát most, három hónappal korábban a megszokottnál – magyarázta Gila Csaba, a társaság közterület-fenntartási divízió vezetőhelyettese. Száz ember napok óta gyűjti az őszi avart. Másfél száz kilométernyi utat, kétszázhetven hektáros zöldterületet tisztítanak meg a szokatlan jó időben – közel 25 millió forintból.

A lakótelepeket szinte teljesen feltakarították már, és kész a belváros is. Ahová a platánok lombja hullik, oda többször visszatérnek és felszedik a leveleket. Nem szemétre viszik a szállítójárművekkel, hanem a cég sándorfalvi úti feldolgozójába, ahol talajtakaró készül belőle. Ezzel párhuzamosan szedik persze a szemetet is a játszótereken, köztereken és az intézmények környékén. Söprögetnek kézzel és géppel, takarítják a töltések átjáróit. Metszik a cserjéket, visszanyesik a lehajló faágakat, kivágják az elszáradt törzseket. A füvet most még nem nyírják, azok a fűnyírók, amelyeket a zöldterületen látni, lombszedő felszereléssel segítenek a kézi gereblyéseknek.

– Alig volt nyugalmi állapot, máris ébrednek a növények. Gond lesz, ha a napokban nem érkezik meg a valódi tél fagyos mínuszokkal – tette hozzá Gila Csaba. Rügyeznek a rózsák. A hajtásokra érkező jég viszont kifagyasztja majd a virágok javát. Beindultak a magnóliák, díszmeggyek és cseresznyék is, sokkal duzzadtabbak a rügyeik, mint kellene.
Ráadásul a kártevők sem fagytak ki. A rohamosan szaporodó gombák veszélyeztetik a város platánjait. Ha nem jön hideg, lassacskán permetezni kell. Ilyenkor a növények sebei, hasadékai lassabban gyó-
gyulnak, a kártevőknek viszont éppen hogy kedvez a helyzet. A hársfákon napokon belül kezdenek pezsegni a levéltetvek. Ürülékük fényes, ragadós nyálkával teríti be a növényeket. Csurognak, csöpögnek a fák, beborítva járdát, gépkocsikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!