Szeged és környéke

2007.01.30. 15:19

Távhő ellen még nincs orvosság

A megemelkedett közműdíjak miatt egyre többen szabadulnának panellakásuktól – harsogják az országos médiumok. Mi úgy találtuk, rövid távon semmiképpen sem érdemes elhagyni ezeket az ingatlanokat. A szegedi ingatlanirodák vezetői is elhamarkodottnak vélik a vészharang megkongatását.

Fotó: Frank YvetteNoha az országos médiumok egyre-másra arról számoltak be, a különböző ingatlanközvetítéssel foglalkozó cégek elemzői szerint a megemelkedett távhő díja miatt tömeges elvándorlásra lehet számítani a panelekből, a Csongrád megyei piacon egyelőre nem tapasztalható a pánikszerű költözködés. Erre egyébként is legalább fél évet kellene várni, mire kimutatható lenne: az emberek valóban a magas rezsi miatt hagyják el panellakásaikat.

A szegedi ingatlanirodák vezetői is elhamarkodottnak vélik a vészharang megkongatását. A panelprogramba nem benevezett, hatvan-hetven négyzetméteres, nagy fűtési költségű lakások azonban tényleg nem néznek fényes jövő elé. Papp Tiborné 63 négyzetméteres paneljét például egy éve nem tudja értékesíteni. Mondja, a távhő díjának emelése már csak hab volt a tortán. Lakását 8 és fél millióért hirdette meg – négyzetméterenként 135 ezer forint – mégsem kell senkinek.

Mint azt Csikós Ferenctől, az egyik szegedi ingatlanközvetítéssel is foglalkozó iroda vezetőjétől megtudtuk, a panel négyzetméterenként jelenleg 130-150 ezer forintért értékesíthető. Az egyedi gázfűtéses új építésű lakások négyzetméteréért ezzel szemben 180–200 ezer forintot is elkérnek. Egy átlagos, 55 négyzetméteres panel piaci ára jelenleg 7,1–8,25 millió között van – ugyanekkora egyedi gázfűtéses lakásért 9,9–11 millióért juthatunk hozzá. Mivel a panellakásokban a tapasztalatok szerint nem a leggazdagabb réteg él, az embereknek a költözéshez hitelre lenne szükségük. Csikós Ferenc elmondta, minden millió után nagyjából 10 ezer forint a havi törlesztőrészlet. Példánknál és a legjobb esetnél maradva: ha 55 négyzetméteres panelünket 8,25 millióért tudnánk eladni és 9,9 millióért jutunk téglaépítésű lakáshoz – nincsen megtakarításunk, örökségünk, gazdag rokonunk, lottóötösünk –, 1,65 millió forint hitelt kell felvennünk. A havi 16 ezer 500 forintos törlesztőrészletet több mint nyolc évig fizethetnénk.

Ezzel szinte már meg is dőlt az országos kiadványok „vészharang-elmélete". Kiszámoltuk: Szegeden egy 55 négyzetméteres panel fűtésszámlája – kompenzáció nélkül – átlagosan 10 ezer forinttal növekedett. A panelosok még mindig jobban járnak, ha a megemelkedett fűtésszámlát fizetik, mintha a felvett – igaz, vagyongyarapodást hozó – hitelt kezdenék el törleszteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!