Szeged és környéke

2007.01.08. 15:19

Téli vásár – egyelőre vevők nélkül

Bár a tavasz „hivatalosan" csak két hónap múlva kezdődik, máris a téli holmi leárazásával csábítanak vásárlásra a ruházati boltok. Akár hetven százalékkal olcsóbban is vehetünk pulóvert, télikabátot – a vásárlók egyelőre mégis csak lézengenek. A hónap közepétől számítanak nagyobb forgalomra a kereskedők.

Tombácz Róbert

A Szeged Plazában szinte minden ruházati üzletben jelentős árleszállítással csábítják a vevőket. Fotó: Schmidt AndreaNoha a naptár szerint még tél közepén sem járunk, az időjárás erre rácáfolva lassan már a tavaszi holmikat szedeti ki velünk a szekrényből. Hogy a kereskedők megszabadulhassanak a karácsonyra felhalmozott téli árukészlettől, jelentős árleszállításokkal csábítják az üzletbe a vevőket.

A Szeged Plazában alig látni ruházati boltot, ahol ne hirdetnének valamilyen akciót. Fehérnemű-garnitúrát láttunk kilencszázkilencvenért, máshol estélyi ruhákat kínálnak – a báli szezonban – húsz százalékkal olcsóbban. A bejárat mellett pedig azonnal divatos, félárú női csizmákba, férfi bakancsokba botlik az ember. A boltokban ennek ellenére tegnap dél körül csak néhányan lézengtek. A legnagyobb cipőbolttal szemközti ruházati üzletben sem voltak többen – noha itt már december közepétől akcióznak, a kirakatban is óriási, 50–70 százalékos engedményről szóló feliratok díszelegnek.

– Sokan bizalmatlanok, kérdezgetik, hogy mi baja van ezeknek a ruháknak. Nehezen fogadják el, hogy semmi bajuk, egyszerűen csak szeretnénk mielőbb eladni a készletet – mondta el a bolt egyik munkatársa. Négyezer forintos pólókat láttunk 690-ért, pulóvereket 4-5 ezer helyett 2-3 ezerért, oldalzsebes, divatos, vastag vászonból és kordbársonyból készült nadrágokat 8 helyett 4-6 ezerért. Mint hallottuk, az alaposan feltöltött karácsonyi árukészletnek eddig csak harminc százaléka kelt el, így bőséges a választékból lehet mazsolázni.
Ezért jött éppen most vásárolni Szabó Evelin is. A fiatal nő elárulta: már évek óta pénzt kér karácsonyra, amiből a téli leárazásokon nagyjából kétszer annyi ruhát tud venni, mint ünnep előtt.

Az egyik sportruházati boltban is megvan még az árukészlet hatvan százaléka, és más üzletekben is hasonló kínálatról számoltak be. A sportruházati bolt üzletvezetője elárulta: egyelőre csak a télikabátokat árazták le, illetve kétféle árucikk vásárlásakor az egyiket fél áron adják.

Ha így sem megy el minden, tovább csökkentik az árakat – ha kell, egészen a beszerzési árig hajlandóak lemenni. Igazi rohamra csak január közepétől számítanak. Pontosabban: ebben reménykednek.

Óriási, 40–70 százalékos leértékeléssel csábítják a belvárosi Alföldi ruházati boltban is a vevőket. A blúzok között válogató Kádár Lászlóné azonban nem emiatt jött be a boltba. Mint mondta, egyébként is gyakran benéz az üzletbe, de nincs semmilyen konkrét elképzelése arról, mit szeretne venni. Ad hoc módon szokott dönteni, számára az ár sem lényeges tényező, bár azt azért elárulta: ha fél áron juthat ruhához, ő is hajlamos többet vásárolni. Mindezt a boltban még kevéssé érzékelik. Kiss Mónika, az üzlet munkatársa szerint a hónap közepe után indul majd be igazán a forgalom, bár a télikabátokat, blézereket, szoknyákat, kosztümöket már most is több ezer forinttal olcsóban adják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!