Szeged és környéke

2007.01.19. 15:19

Tragédiától tart a nevelőapa

Egy hatéves hiperaktív kisfiú szinte tönkretette családja életét. A fiú nevelőapja és édesanyja még a nyilvánosságot is vállalta, hogy megváltoztassa az elmérgesedett helyzetet. A férfi tragédiától tart. Az óvodás gyermeken egyelőre a szakorvosok sem tudtak segíteni.

Cs. Gát László

Németh László kiakadt nevelt fia cselekedetein. Fotó: Frank YvetteA szegedi Németh házaspár idegeit annyira felőrölte hatéves hiperaktív fiuk, Martin, hogy még az országos nyilvánosságot is vállalták. Igaz, nem ők jelentkeztek a Mónika-show-ba, hanem az egyik segédszerkesztő szúrta ki egy hónappal ezelőtt a munkanélküli feleség álláskereső hirdetését.

– Megkérdezték, milyen problémám van. Netán zaklattak a munkahelyemen? – mesélte Némethné Bánfi Mária. Amikor a fiatalasszony elmondta, hogy fia viselkedése miatt szinte naponta van sírógörcse, a szerkesztő „ráharapott" a témára. A házaspár egy pillanatig sem gondolkodott, a kereskedelmi csatorna képviselője naponta egyeztetett velük, majd a gázsiban is megegyeztek.

– Fejenként tízezer forintot kaptunk, és térítették az útiköltséget is – mondta Németh László, akit már annyira kiakasztott nevelt fia, hogy attól tart, tragédia lesz a következménye az idegőrlő napoknak.

A nagyon nehezen kezelhető óvodás kisfiút Szegeden pszichológusok, pszichiáterek, logopédusok kezelték, de eddig nem sok eredménnyel. A pizzafutár férfi, akit – bevallása szerint – fél Szeged ismer, elmesélte: Martin otthon felmászik a szekrényre, állandóan fut, veszekszik az édesanyjával és közös kislányukkal. A nevelőapa szerint egyszerűen kezelhetetlen. Hiába jártak specialistákhoz és különfoglalkozásokra, az sem segített. A fiú beszéde nehezen érthető, és többet eszik, mint egy felnőtt.

Türelem

A hiperaktivitásnak három formája van, az enyhe, a közepes és a súlyos. Az első kettő fokozatban szenvedő gyerekek általában kamaszkorra kinövik. A súlyos esetben a felnőttkorra is átnyúlhat a hiperaktivitás. Javulás csakis a szakemberek (fejlesztő pedagógusok, logopédusok, pszichiáterek) és a szülők türelmes együttműködésével érhető el – fejtette ki Benkő Katalin, a szegedi gyermekpszichiátriai gondozó vezető főorvosa. A gyermekpszichiáter elmondta: nagyon fontos a szigorú napirend betartatása, az úgynevezett belső óra kialakítása a hiperaktív gyerekeknél. Nem szabad állandóan prédikációt tartani számukra, mert az dacot szül. Ha viszont a gyermek rosszat tesz, a szülőknek erélyesen fel kell lépni, ugyanakkor a legapróbb jó cselekedetért is nagyon meg kell dicsérni a csemetét.

– Martin bivalyerős, és attól tartok egyszer úgy megfogja veszekedés közben közös gyermekünket, a kis Anettkát, hogy az én kis hercegnőm nem éli túl. Egyébként a maga módján látszik, hogy szereti testvérét, de ha elborul az agya, akkor kezelhetetlen. Az anyját lehülyézi.

Ötpercenként kell rendreutasítani – fakadt ki a férfi, aki a show-műsorban ugyanúgy kitárulkozott feleségével együtt, mint előttünk. A felvétel előtt ugyan három órát várakoztatták őket egymástól elzárva, külön szobában. A férfit próbálták rávenni a műsor asszisztensei, hogy mondja ki: vagy a felesége, vagy Martin. Ezt azonban Mónika sem tudta kiszedni belőle, aki egyébként meghatódva hallgatta a család történetét.

– A vér szerinti apja pedig csak röhög a markában. Nem foglalkozik a gyerekével, évente talán egyszer megnézi a fiát. Pedig öt percre lakik tőlünk. Őt is keresték a show munkatársai, de amikor megtudta, miről van szó, nemet mondott. Miért kell nekem más gyerekével küszködnöm? – tette fel a kérdést elmerengve a fiatalember. – Talán, mert nagyon szeretem az édesanyját – válaszolt is mindjárt magának.

A házaspár a fellépés után közel kétszáz segítőkész és együttérző telefonhívást kapott az országból, de még mindig nem tudják, hogyan oldják meg Martin és a család többi tagjának egyre elmérgesedő viszonyát. Egyben biztosak: intézetbe nem szeretnék adni. – Mivel Martin szeptemberben már iskolába mehetne, ezért arra gondoltunk, hogy beíratjuk a vásárhelyi bentlakásos iskolába. Ha ez nem jön össze, akkor szintén Hódmezővásárhelyen működik egy ugyanilyen óvoda, ahol talán elhelyezhetnénk. Mindkét helyről természetesen hétvégenként hazahoznánk. Így nem szakadna el a családtól, és mindenki megnyugodna – mondta az édesanya, aki azt reméli, hogy a mindennapos szakemberi felügyelet és a foglalkozások jó hatással lesznek Martinra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!