Szeged és környéke

2007.01.08. 15:19

'Tudni kell, hogy Montenegróban minden az üzlet körül forog'

A függetlenségét tavaly kiharcolt Montenegró új magyar konzulja a szegedi Menyhárt Attila lett. A harmincöt éves nemzetközi üzleti jogász külügyminisztériumi pályázaton nyerte el az állást. A konzul Montenegrót természeti ékszerdoboznak nevezte, ahol minden a turizmus és az üzlet körül forog.

Cs. Gát László

Menyhárt Attila a természet és az extrém sportok szerelmese. Fotó: DM/DVA kicsiny, hatszázezer lakosú, mesébe illő természeti adottságokkal megáldott Montenegró fővárosában, Podgoricában hazánk és Ausztria közösen nyitott tavaly nyáron nagykövetséget.

Természeti ékszerdoboz

A Külügyminisztérium magyar első beosztott diplomatának, konzulnak, pályázat után a 35 éves szegedi Menyhárt Attilát nevezte ki. Az egykori tömörkényes gimnazista Podgoricába, Belgrádba, Pristinába, Zágrábba és Bukarestbe pályázhatott.

– Azért döntöttem Montenegró mellett, mert előzetes tájékozódásom alapján tudtam, hogy az üzletre hihetetlenül nyitottak, mindenáron fejlődni szeretnének, és nem utolsósorban: az ország földrajzilag egy ékszerdoboz – mesélte lelkesen a konzul, aki a természetjárás, az extrém sportok szerelmese. A fiatal diplomata szabadidejében vadász- és munkakutya-kiképzéssel foglalkozik, és hobbijai közé sorolta a csillagászatot is. A nemzetközi jogász, közgazdász, külkeres, azaz háromdiplomás, angolul, spanyolul, németül magas szinten beszélő, szerb-horvát nyelvtudását pedig gyorsan fejlesztő fiatalember szabadidős tevékenységei remekül illeszkednek Montenegró ökoállam nézeteihez.

Bejárta a világot

A montenegrói konzul, Menyhárt Attila bejárta már a világot. Minden európai országban megfordult, de kedvenc helye Venezuela és Costa Rica. Ezenkívül eljutott Japánba, Kanadába, az USA-ba, Tunéziába, Jordániába és Libanonba. Négy hónapot töltött Los Angelesben, ahol a nemzetközi hírű Fredricks & von der Horst nemzetközi jogászcégnél tanulmányozta a nemzetközi üzleti jog rejtelmeit, fontos tapasztalatokat szerezve az üzleti viták peren kívüli rendezése terén.

Helyzetbe hozni a magyarokat

– Rengeteg tárgyaláson veszek részt, kutatom az üzleti lehetőségeket. Tudni kell, hogy Montenegróban minden a biznisz körül forog – magyarázta a konzul, aki a külügyminisztériumi munkája előtt a Molnál a külföldi kutatási és termelési üzletágban dolgozott mint Közel-Kelet, Amerika régióvezető-helyettes. Ezt követően egy évet töltött el a Külügyminisztérium konzuli főosztályán mint nemzetközi jogász, és öt évet a politikai főosztályon. Előbb mint öbölreferens dolgozott, majd Libanonnal, Szíriával, Jordániával, később az izraeli–palesztin konfliktussal és a közel- keleti viszonyokkal foglalkozott.
Montenegró hihetetlen fejlesztésekbe kezdett. Havonta adják át a kitűnő minőségű utakat, s ezáltal a kanyonokban, hegyi utakon jól lehet haladni.

Fejlesztések, óriásléptékben

– Itt mindenkinek az az érdeke, hogy a külföldiek jól érezzék magukat, hiszen az ország főként a turizmusból él. Nemcsak a nyári melegben ideális pihenőhely Montenegró, egyedülálló klímája miatt még decemberben is ingujjban járnak az emberek – áradozott a konzul. Így aztán nem véletlen, hogy a legnagyobb filmsztárok, mint például a Catherine Zeta-Jones, Michael Douglas amerikai házaspár is a világörökség részeként számon tartott Kotor belvárosában vett lakást.

A montenegrói turisztikai fejlesztések érzékeltetésére egy adat: a világ egyik leggazdagabb befektetőcsoportja a Kotori-öböl szomszédságában, a 15 ezres lélekszámú Tivatban húszmilliárd eurót fektet be. Nagyobb kaszinóvárost építenek, mint Monte-Carlo. Az egyik hegyre, a Vrmacra pedig olyan szállodát emelnek, ahova csak drótkötélpályán lehet feljutni. Innen viszont garantáltan csodálatos kilátásban részesül a vendég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!