Szeged és környéke

2007.01.25. 15:19

Újra Oscar-díjas lehet Szeged szülötte

A szegedi születésű, Los Angelesben élő Zsigmond Vilmost negyedik alkalommal jelölték Oscar-díjra. A 76 éves operatőrt 2004-ben választotta szülővárosa díszpolgárnak. A világhírű képíró egyszer már megkapta az Oscar-díjat: 1977-ben a Steven Spielberg rendezte Harmadik típusú találkozások című film fényképezéséért jutalmazta a legrangosabb filmes kitüntetéssel az Amerikai Filmakadémia.

Szabó C. Szilárd

Zsigmond Vilmost 2004-ben választották Szeged díszpolgárává. Fotó: Karnok Csaba„Hollywoodban nemcsak tudás és tehetség, de szerencse is kell ahhoz, hogy az ember Oscar-díjat kapjon" – nyilatkozta Zsigmond Vilmos lapunknak 2004-ben, amikor Szeged díszpolgárává választották. A világhírű szegedi születésű operatőr 1948-ban a piarista gimnáziumban érettségizett, ami után egy évig tanulta a fotózás csínját-bínját Becsky Balázs fényképész Kárász utcai műtermében. A Kendergyárban anyaghordóként és műhelyes normás munkásként dolgozott. A Színház- és Filmművészeti Főiskolára 1951-ben vették fel, ahol Kovács Lászlóval – aki később a Szelíd motorosok című világhírű filmet fényképezte – tanult együtt Illés György osztályában. 1956 októberében több órányi anyagot vettek fel a pesti utcákon. Amikor leverték a forradalmat, Kovács Lászlóval – táskájukban csaknem tízezer méternyi filmfelvétellel – elhagyták az országot, az Egyesült Államokban telepedtek le.

Banderastól Stallonéig

Zsigmond Vilmos napjaink legnagyobb rendezőivel és színészeivel dolgozott együtt. Forgatott Robert Altmannal, Richard Donerrel, George Millerrel, Sean Penn-nel, Woody Allennel, Antonio Banderassal, Robert De Niróval, Tom Hanksszel, Bruce Willisszel, Meryl Streeppel, Jack Nicholsonnal és Sylvester Stallonéval.

Zsigmondnak tíz kemény évébe telt, amíg az Újvilágban beverekedte magát a filmes szakmába. A szegedi születésű operatőrt a Peter Fonda által rendezett A bérmunkás című film óta tartják számon Hollywoodban.
Zsigmond és Kovács azért tudott befutni, mert az amerikaiak már nagyon unták a sablonsztorikat, műfényeket és műdíszleteket. A budapesti iskola növendékei szó szerint új fényt hoztak az amerikai filmekbe. Amikor Zsigmond Vilmos 1977-ben megkapta az Oscar-díjat a Harmadik típusú találkozások fotografálásáért, csak a főiskolai tanárainak mondott köszönetet a díjátadó gálán. Steven Spielbergről egy szót sem szólt, ugyanis a világhírű rendezővel nagyon összeveszett a forgatáson.
Február 25-én kiderül az Oscar-díjátadó gálán, hogy Zsigmond Vilmos mond-e köszönetet vagy más.


Négyszer jelölték, egyszer nyert

1977: Zsigmond Vilmos a Harmadik típusú találkozások című film fényképezéséért megkapta a legjobb operatőrnek járó Oscar-díjat. A film rendezője: Steven Spielberg
1978: Oscar-díjra jelölték a Michael Cimino rendezte Szarvasvadász című film operatőri munkájáért, de nem ő kapta meg a kitüntetést.
1984: A Mark Rydell által rendezett A folyó című film fényképezéséért Oscarra jelölték, de nem ő kapta meg a díjat.
2007 január 23.: A Brian De Palma rendezte Fekete Dália című film operatőri munkájáért Oscar-díjra jelölték. Az eredményt február 25-én hirdetik ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!