Szeged és környéke

2007.01.05. 15:19

''Uram, beindult a biznisz''

Egyre több román állampolgár érkezik hazánkba – Románia uniós csatlakozásával könnyebbé vált a határátlépés. A határőrök máris lefüleltek két körözött személyt. Egy romániai férfi azt mondta: beindult a biznisz, gyorsan kell cselekedni.

Cs. Gát László

A bevásárlóközpontok parkolóiban egyre több a román gépkocsi Fotó: Schmidt AndreaGyorsult a magyar–román határon az átlépés, miután január elsejével Románia az Európai Unió tagja lett. Az egy megállásos rendszerben a hazánkból kiutazóknak elég csak a plasztik személyigazolványt magukkal vinniük és a romániai állampolgároktól sem kérik az útlevelet a határőrök. Kurucz Gyula, az Orosházi Határőr-igazgatóság sajtóreferense elmondta: a tavalyi évhez képest Nagylaknál 17 százalékkal nőtt az elmúlt napokban a Romániából átlépők létszáma.

Ez azt jelenti, hogy naponta öt-hat ezer utas érkezett ezen a határátkelőhelyen Magyarországra. Kiszombornál viszont 42 százalékkal kevesebben érkeztek hazánkba az új évben. A sajtóreferens ezt annak tulajdonítja, hogy a közvetlenül határ mellett élők az elmúlt években is különösebb gond nélkül léphették át a határt. A tapasztalatok szerint inkább Románia középső megyéiből indultak el közvetlenül újév után a turistabuszok.

Szegeden is lépten-nyomon látni román rendszámú autókat és

Makón nem állnak meg sokkal többen

Románia uniós csatlakozása miatt nem nőtt komoly mértékben Makón az onnan érkező bevásárlóturisták száma, a városban ugyanis – a határ közelsége miatt – eddig sem volt ritka a nagyáruházak parkolóiban a román, főként aradi, pécskai és nagyszentmiklósi rendszámú autók látványa. Főként a hét végén érkeznek bevásárlóturisták nagy számban, olykor nemcsak személygépkocsival, de mikrobusszal is. A legszívesebben tartós élelmiszert, cukrot, lisztet vásárolnak, de fagyasztott húst és zöldséget, szeszes és üdítőitalt is gyakran visznek. autóbuszokat. Főként vásárolni és tájékozódni érkeznek keleti szomszédaink. A magyarul jól beszélő Aron Cloos azt mondta: nem először jár Szegeden, idénymunkát is vállalt már, és most is a lehetőségeket kutatja barátaival.

– Nagyon valószínű, hogy továbbmegyünk Ausztriába vagy Németországba, mert a magyaroknál nagyon alacsonyak a bérek – jelentette ki a férfi.

Az egyik hipermarket parkolójában egy ezüstszínű, hatalmas terepjáróból szállt ki C. Anastase. Nem sokat kertelt, amikor azt kérdeztem, mi járatban van.

– Uram, beindult a biznisz. Gyorsnak kell lenni, hogy érvényesülni tudjunk – magyarázta a fiatalember. Hozzátette: most még kevesen jönnek, de néhány héten belül elindul az invázió.
Románia szegedi főkonzulátusán mostanában kevesebb a dolog. Korábban sokan útlevélprobléma miatt tértek be a hivatalba, ez az első héten már elmaradt – tudtuk meg Maria Pop konzultól.

Háló, bűnözőknek

A bűnözők közül viszont többen próbálták kihasználni a változásokat. A határőrök felkészültek: Ártándnál vámorgazdaság miatt körözött amerikai állampolgárt kapcsoltak le az orosházi igazgatósághoz tartozó határőrök, míg Gyulánál lopás miatt üldözött magyar férfit kaptak el. Megjegyezte: a napokban lehetett látni, hogy a konzulátus előtt többen is várakoznak. Ők moldvai állampolgárok voltak, aki nyugatról hazafelé mentek. Nekik januártól tranzitvízumot kell váltani, és ezt húszan Szegeden szerezték be.

– Úgy tudjuk, hogy a határon minden simán megy, nincs fennakadás. Munkalehetőségről viszont még senki sem érdeklődött – mondta a konzul.
A Kárász utcai valutaváltóknál sem tolongtak a Romániából érkező turisták. Az egyik helyen azt mondták: jó, ha naponta egy-két romániai ember lejt vagy eurót hoz eladásra. Azt gyanítják, hogy a határhoz közelebbi pénzváltóknál szerzik be a forintot.
Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!