Szeged és környéke

2007.01.11. 15:19

Világsztár díva játszaná Maricát a szabadtérin

Szokatlanul korán, már tavaly november elején árusítani kezdték a jövő nyári Dóm téri előadásokra szóló jegyeket. Érdemes volt időben vásárolni, hiszen január 1-jétől műfajtól függően 500 vagy 1000 forinttal emelkedtek az árak. Az idei fesztivál slágerének a Macskák mellett a Marica grófnő ígérkezik – világsztárral a címszerepben.

Hollósi Zsolt

A tavalyi Bánk bán is visszatér. Fotó: Segesvári CsabaÉrdemes volt még tavaly bespájzolni szabadtéri jegyekből, mert akkor még kedvezményesen kínálták az idén nyári Dóm téri előadásokra szóló belépőket. Január 1-jétől az infláció és a tavaly megváltozott áfakulcs miatt műfajtól függően 500 vagy 1000 forinttal emelkedtek az árak.
– Bebizonyosodott, hogy megéri minél korábban megkezdeni az értékesítést. Szegeden divat lett szabadtéri jegyet ajándékozni karácsonyra, ráadásul tavaly még kedvezményes áron lehetett hozzájutni a belépőkhöz. Mindezeknek is köszönhető, hogy az év végéig az összes jegyünk több mint 26 százaléka gazdára talált. Ez az arány 2005 végén még csak 9 százalék volt. Az a célkitűzésem, hogy mielőbb elérjük: már a fesztivál idején meg lehessen vásárolni a következő nyárra szóló belépőket – mondja Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Kht. ügyvezető igazgatója.

Bár az idei Dóm téri programsorozat már kora ősszel véglegessé vált, és az érdeklődés is nagy, maradtak bizonytalansági tényezők. Változóban a színházak és a fesztiválok finanszírozási rendszere, átalakulóban a pályázati szisztéma, ezért még nem tudni, pontosan mennyi állami támogatásra számíthatnak idén a rendezvényszervezők. Míg tavaly a szegedi szabadtéri 595 millió forintos teljes költségvetéséből 90 millió forintnyi állami forrást nyert el pályázatokkal, ebben az évben jóval kisebb összegre számítanak.

A világhírű szoprán, Lukács Gyöngyi még sohasem énekelt Szegeden– Még nem írták ki az idei pályázatokat, csak annyit tudunk, hogy elsősorban az értékes kultúrát, a saját produkciókat és a kiemelt fesztiválokat kívánják támogatni. Olyan rendkívüli pályázat, amelyen tavaly jól szerepeltünk, és amelyből a jubileumi kiállításunkat is finanszíroztuk, ebben az évben nem várható. Biztonsági okokból, a bevételek maximalizálása miatt is szerepel ezen a nyáron több musical és operett a kínálatunkban – hangsúlyozza Bátyai Edina. A játékok igazgatója szerint elsősorban a pályázatoktól függ, hogyan alakul majd az újszegedi szabadtéri színpad műsora. Egyelőre annyi biztos: ott rendezik meg a hagyományos dixie-gálát, amit szeretnének kétnapos fesztivállá növeszteni.

Az idei Dóm téri produkciók közül a Macskák és a Marica grófnő lesz a sláger – ezekre már el is fogytak a legjobb jegyek. A Macskákhoz új díszletet terveznek, és a Malek Andrea, Gálffi László és Torres Dani nevével fémjelzett szereplőgárda is láthatóan felkeltette a közönség érdeklődését. Információink szerint a népszerű Kálmán-operettet Eszenyi Enikő állítja színpadra, akinek nem lesz könnyű dolga, ha überelni szeretné Alföldi Róbert bombasikerű Csárdáskirálynőjét. Híreink szerint a címszerepre nem kisebb egyéniséget szemelt ki, mint a milánói Scala, a londoni Covent Garden és a New York-i Metropolitan ünnepelt sztárját, a világhírű magyar dívát, Lukács Gyöngyit, aki még sohasem énekelt Szegeden és sohasem lépett fel operettben. A pesti meghallgatásokon látták Kiss B. Atillát, Nagy Ervint, Szőcs Artúrt és Peller Annát is.

Augusztusban két előadás erejéig visszatér a tavalyi Bánk bán-produkció Kiss B. Atillával, Keszei Borival és Wiedemann Bernadettel. Az Erkel-operát a Macskákkal és a Marica grófnővel társítva bérleti csomagban is kínálják – 10 százalékos kedvezménnyel.


Színházbusz, csomagok

Újdonság, hogy budapesti indulással, Kecskemét és Kiskunfélegyháza érintésével színházbuszt is indít előadásaira a szabadtéri. A komplex turisztikai csomagokban pedig szállással – panziótól a négycsillagos belvárosi szállodáig több kategóriából lehet választani –, valamint halászcsárdában elköltött vacsorával és más programokkal együtt kínálják a Dóm téri belépőket. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!