Szeged és környéke

2007.01.03. 15:19

Zakuszka mesebeli tanyája

Génhiba miatt folyton grimaszoló ló, gazdaságos üzemmódban egzisztáló, 14 éves kutya – ketten Várkonyi Andi állatai közül. A Balástya melletti tanyán élő fiatal lány „szerzeményei" egytől egyig különlegesek.

Gonda Zsuzsa

Pimpa, Andi és Ozzy, valamint a két kidobott eb: Fejőke és Pók. Fotó: Segesvári CsabaNem tudhattuk, hogy jó helyen járunk-e, az útbaigazítás – balra, jobbra, két villanykaró között megint jobbra – nem tett magabiztossá. Amikor azonban a tanya udvarán megláttuk Pimpát, már tudtuk, hogy nem tévedtünk el.

Eleven karikatúra

A ferde orrú ló mintha egy karikatúrából lépett volna elénk: a pofájára kiülő állandó grimaszt génhiba okozza. Társai sem átlagos hátasok. Zakuszkát porcleválás, térdsérülés miatt nyugdíjazták, Nyüzüge viselkedésproblémákkal küzd. Itt van még Ozzy, a túlérett matróna, és Trabi, a zömök póniló. A furcsa ménes Várkonyi Andihoz, egy Balástya közeli tanyán élő fiatal lányhoz tartozik.

– Ahogy az látható, általában nem túl ésszerűek a döntéseim – kezd bele történetébe Andi, aki kilencéves korától vágyott arra, hogy saját lova legyen. Később, amikor lovakkal dolgozott, és látta, mennyi munkát igényelnek, úgy döntött, mégsem kell egy saját. Jött azonban Zakuszka, aki annyira szerencsétlen volt – nagy fejű, munkaképtelen állat, fél lábbal a vágóhídon –, hogy Andi megvette. Ekkor még nem otthon tartotta, hiszen Budapesten élt. Amikor azonban a fővárosból a dunántúli Regölybe költözött, Zakuszka is vele ment.

Bóklásszanak

Nyüzügével egy rutinos lovas elboldogul, de az állatoknak nem kötelező a hátaslószerep. Ha csak bóklászásra alkalmasak is, kijár nekik a békés, elnyújtott nyugdíjaskor – véli a gazdájuk.

Ajándék lónak ne nézd a fogát

A következő szerzemény Trabi, akivel a lánynak tervei voltak: gyerekeket akart lovagoltatni a hátán. A póninak azonban rossz a térde és különben is más a hobbija: az autók fényezésének csócsálgatása. Utána Nyüzüge következett, aki szintén nem tökéletes, az ő gyenge pontja a hátsó lába. Negyedikként a fancsali képű Pimpa érkezett, akinek fotóját látva sokan kérdezik, photoshoppal készült-e a kép. Ajándék lónak ne nézd a fogát – gondolta Andi, de ekkor már úgy döntött: „nem kell több fenevad". Ozzy azonban mégis bekönyörögte magát. Mivel tenyészkancának nem volt alkalmas, és meg is sérült, tulajdonosa le akarta lőni – ezzel az életúttal beillett a többiek közé, Andi nem tudott ellenállni.

– Most már tényleg próbálom behúzni a féket – fogadkozik a lány, hiszen a tanyán, ahová nemrég költözött, még sok mindent ki kell alakítani. Andi fát vág, karámot épít, istállót tervez. És egy másik tanyát, nem messze a mostanitól, ahol minden olyan, amilyennek megálmodta. Egy saját birodalmat. S hogy ez mikor lesz?
– Ha nyerek a lottón, akkor lerövidül a várakozási idő. De ahhoz fel kellene adni a lottót, úgyhogy marad a hosszú táv.

Flex, a tapadós

Állunk a napsütésben, a lovak napoznak, lábunknál kutyák ülnek. – Flexre vigyázz, olyan, mint egy matrica. Rád tapad – mutatja be egyiküket. Az ebek is – meg sem lepődünk – örökbefogadottak. A fekete Jimmy gazdája megfogalmazása szerint Tesco gazdaságos üzemmódban egzisztál, hiszen már 14 éves. Rá elaltatás várt volna, itt élvezheti nyugdíjas éveit. Fejőkét és Pókot, két zsemleszín kiskutyát egy autóból tették ki, a trauma mára nem látszik rajtuk.

Andi egyébként rajzolásból él, egy lovas magazinnak készít karikatúrákat. – Az igényeimet hozzá tudom igaztani a lehetőségeimhez – válaszolja anyagi helyzetét firtató kérdésünkre. A fiatal lány elégedettnek tűnik, ahogy végignéz állatain. Zakuszka a földön hempereg, ahogy Andi fogalmaz, bepanírozza magát. A lány fanyar humorral beszél róluk és önmagáról, de iróniával a sors sem marad adós. Andi ugyanis allergiás a lószőrre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!