Szeged és környéke

2007.02.28. 15:19

Bizsurazzián a fogyasztóvédők

Bizsurazzián piercingeket, ékszereket és óraszíjakat vizsgáltak Szegeden a fogyasztóvédők. Sok a szabálytalanság, a laborvizsgálatokkal jövő héten készülnek el.

Dombai Tünde

Nem tetováló szalonokban jártak a regionális fogyasztóvédelmi felügyelőség ellenőrei a napokban. Még csak nem is végeztettek magukon próbabelövést – bár a testékszerrazzia hallatán ez is eszünkbe juthat. A főfelügyelőség a karácsonyi és a húsvéti ellenőrzések szezonja közé azért iktatta be a bő egyhetes, Csongrád és Békés megyét érintő razziát, mert a bizsukat már régen ellenőrizték.

Budai Erika fogyasztóvédelmi felügyelő elmondta, befejeződött be a nem nemesfémből készült, de fém bizsuk, testékszerek és óraszíjak vizsgálata. Szegeden 15 helyen végeztek próbavásárlást, áruházakban és szaküzletekben. Azt nézték, hogy kapnak-e számlát, megvannak-e az üzletben az áru eredetét mutató bizonylatok, és megfelelő-e a gyűrűk, nyakláncok, piercingek csomagolása.

– Minden második üzletben találtunk hibát: nincsenek meg a boltban a beszerzési bizonylatok. Az árusítóhelyek felében hiányosak a tájékoztató címkék vagy egyáltalán nincsenek is meg az ékszereken – összegezte tapasztalataikat a felügyelő. A héten összesítenek, és döntenek a szabálysértési bírságok mértékéről.

Előfordul, hogy a bőrre kerülve a nem nemesfémből készült testékszerekből káros anyag mosódik ki, mint például a nikkel. Az is lehet, hogy a bizsu allergén anyagokat tartalmaz. Az ilyen szemmel nem látható szabálytalanságok kiszűrésére a fogyasztóvédők szúrópróbaszerűen laboratóriumi vizsgálatra küldenek jó néhány piercinget, láncot, gyűrűt. A teszteredményeket jövő hétre várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!