Szeged és környéke

2007.02.26. 15:19

Fiatalos idősek az otthonban

A magukra maradt idősek gyakran döntenek úgy, hogy eladják az ingóságaikat és öregek otthonába költöznek. Sokan szinte új életet kezdenek. Több házasság vagy élettársi viszony is kialakult már a lakók között, akik a közösségben az új dolgokra is fogékonyabbak lesznek: akadnak, akik nyolcvan éves koruk után tanulnak meg internetezni.

Cs. Gát László

Szeged egyesített szociális intézményében négy telephelyen összesen négyszázhatvan nyugdíjasnak jut hely. A Kálvária sugárúton egy száz férőhelyes emelt szintű és egy százötven férőhelyes hagyományos felszereltségű idősek otthona üzemel.

Emelt szinten

A 84 éves Szentgyörgyi Olga öt éve került az emelt szintű egységbe, ahol erkély, valamint saját fürdőszoba és kiskonyha biztosítja a lakók kényelmét. Az idős nő a férjével együtt költözött az intézménybe, ám az ura halála óta egyedül él a szobagarzonos lakrészében. Olga néni szerint borzasztóan rövidek a napok, alig tudja belesűríteni a teendőit a huszonnégy órába: – Délelőttönként gerinc- és víz alatti tornára, valamint masszírozásra járok az Anna fürdőbe. Jó időben kicsit olvasgatok a platánfák alatt, de mostanában igyekszem haza, mert rákaptam a számítógépezésre. A rokonaimnak és a barátnőimnek szoktam levelet küldeni a komputeren és már nagyon várom, hogy internetezhessek is – beszélt legújabb szenvedélyéről Olga néni, aki egykoron Szabadkán volt tanár. Lovas János és felesége, Mária idén lesznek tizenöt éves házasok.

A 85 éves öregúr az első felesége halála után a neje húgát vette el, aki szintén özvegy volt. A pár tíz éve él az otthonban. Amikor a szobájukba toppantunk, Marika néni éppen a kártyalapokat rakosgatta maga előtt az asztalon. – Az előbb hatvanhatoztunk, de nagyon kikaptam a papustól, úgyhogy megharagudtam rá és nekiültem pasziánszozni. – Elég is volt az izgalmakból – vette át a szót János bácsi – Nemrégen harminchat sugárkezelésen vettem részt, de nem panaszkodhatom, mert folyton velem volt egy betegkísérő és az intézet kocsit is biztosított az utazgatásokhoz. Biztonságban érezzük itt magunkat – szögezte le a hajdani állomásfőnök, majd még hozzátette: – Életemben nem kaptam annyi figyelmet, mint itt. Egyszer kikandikált a lábam a takaró alól, de az egyik nővérke észrevette és mindjárt visszatakart a paplannal. Marika néni sem maradt adós a riposzttal: – Nem kell félteni téged, nagy huncut vagy te! – dorgálta meg játékosan az urát.

Apartman a nyugdíjas évekre

Az államilag támogatott öregek otthonánál nagyobb kényelmet és emelt szintű szolgáltatásokat biztosítanak a lakócentrumok. Újszegeden, a Derkovits fasoron épülő akadálymentesített, liftes Gesztenyeliget négy szinten nyolcvan férőhellyel várja a nyugdíjasokat. Itt a szoba-konyhás, fürdőszobás apartman használatbavételi díja 5,6 millióba, a másfél szobásé 7 millióba, míg a kétszobás 8,4 millió forintba kerül. A lakók a beköltözés után 10-12 ezer forint rezsidíjat, valamint a kiemelt szolgáltatásokért – uszoda, szauna, orvosi centrum – plusz 20 ezer forintot fizetnek. Az épületben élelmiszerüzlet, fodrászat, kozmetika és lottózó is helyet kap.

Közösen ünnepelnek

A Kálvária sugárúti idősek otthonának lakói minden jeles napot megünnepelnek, így karácsonykor, húsvétkor és farsangkor is összejönnek. A mozgásukban korlátozottak sem maradnak ki a jóból. Ha valaki nem tud lemenni a közös ebédlőbe, akkor a Mikulás megy fel hozzá.

A hagyományos otthonban két-, három- és négyágyas szobákban élnek az idősek. Közös fürdőszobát és közös konyhát használnak. A nyolcvanéves Pap Imréné tíz éve került az intézetbe. – Mindig csinálok valamit. Hol szalvétát hajtogatok, hol gyöngyöket fűzök, hol pedig portaszolgálatot látok el. Az ételeket sem mulasztom el megkóstolni és minősíteni a tálalás előtt, tudniillik a szakmámat tekintve szakács vagyok – közölte Erzsike néni, aki szerint ritkán panaszkodnak az ételekre a lakók, mert két menüből is választhatnak. A 83 éves Megyeri Jánosné Pesten a ruhagyárban és a Hadtörténeti Múzeumban dolgozott, de nyomdászként, cipőfelsőrész készítőként és fényképészként is tevékenykedett. – Az üvegfestészetet itt tanultam meg. Nagyon segítőkészek itt. Ha kell a gyümölcsöt és az élelmiszereket is megveszik helyettünk. A pedikűr, a manikűr és a fodrász sem kerül külön pénzünkbe – árulta el Lívia néni.

Az intézet igazgatójától, [namelink name="Zsótér Antal"]tól megtudtuk, hogy a város egyesített szociális intézményének négy idősek otthona folyamatosan százszázalékos kihasználtsággal működik, így kénytelenek várakozó listát alkalmazni. – A hagyományos otthonba az intézet, az emelt szintűbe az önkormányzat a beutaló. A szolgáltatás tekintetében nincs lényeges különbség: az orvosi és gyógyszeres ellátást, az ápolást, az ingyenes mosást és vasalást, valamint a napi háromszori étkezést mindkét helyen ugyanúgy biztosítjuk.

Havi 45-48 ezer

Ami a költségeket illeti: a hagyományos intézetbe való jutáskor nem kell fizetni hozzájárulást. A havi térítési díj 45 ezer 300 és 48 ezer forint között mozog. Az emelt szintű otthon esetén egyszeri hozzájárulásként 2 millió 300 ezer és 3 millió 680 ezer forint között kell fizetni. A havi illeték 56 ezer 100 és 81 ezer 300 forint között lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!