Szeged és környéke

2007.02.25. 15:19

Gyurcsány reformról és történelemválasztásról

Ujhelyi István humorizál, Botka László elvtársozik, Gyurcsány Ferenc 75 százalékkal ijesztget – az MSZP tisztújító kongresszusán jártunk. A kormányfő-pártelnök megpróbálta visszahódítani a jobboldaltól a polgári jelzőt és a focit is.

Gonda Zsuzsa

Egy kávé 180 forint, egy perec 350. Két fiatal küldött sokallja, inkább megfelezik a hazait. – Tessék, felebarátom – szól egyikük –, mi vagyunk a bibliai baloldal. Szombaton délelőtt fél 10-kor a budapesti Syma fehér asztalos előcsarnokában még szellősen vagyunk, az MSZP tisztújító kongresszusa csak egy óra múlva kezdődik. A küldöttek olvasgatnak: Népszabadság, Nemzeti Sport, Nyugdíjasok Lapja a felhozatal. Kivetítőn piros kocka forog, egy szervező zsebkendővel fényesíti a képernyőt. [namelink name="Simicz József"]fel, Deszk polgármesterével találkozunk, aki elmondja: más elfoglaltsága miatt szavazni nem marad, de a kongresszus lobbizásra is alkalmas. A felajánlott isler-meghívást nem fogadjuk el, korán van még az édességhez. Más szerint még a sörhöz sem, néhány küldött már ilyenkor is csapoltat.

Vitányi Iván Új társadalom – új szemlélet című könyvét dedikálja. A sajtó felélénkül, pláne, hogy Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára és Hiller István is Vitányi mellett mosolyog.

Zárt ülés kezdődik, a küldöttek egy része mégis kint marad. „Mindenki a Morvai-jelentésről beszél. Pedig tőlünk indult a Kriszta!" – sóhajt egy résztvevő. Géczi József késve érkezik, nincs még gyűlés? – kérdezi. De már van, sőt lassan a sajtó is bemehet. A legtöbb figyelmet a főasztal kapja, [namelink name="Ujhelyi István"] vicceset mondhatott, Lendvai Ildikó és Szekeres Imre legalábbis jól szórakozik.

89,15 százalék

A szavazatok 89,15 százalékát kapta meg Gyurcsány Ferenc, így ő lett az MSZP elnöke. A kormányfő vasárnap, a kongresszus második napján úgy fogalmazott: megújított politika, megerősített közösségek, hatékony szervezet – ezek a megújuló szocialista párt pillérei. A kongresszus elnökhelyettesnek választotta Szekeres Imrét, aki korábban is ezt a posztot töltötte be, és Juhász Ferencet, aki előzőleg az MSZP alelnöke volt. A párt alelnöke lett Hiller István, Kiss Péter és [namelink name="Ujhelyi István"]. A kongresszus újraválasztotta a budapesti [namelink name="Simon Gábor"]t a választmány elnökének.

Itt vannak a párt korábbi elnökei, Nyers Rezső, Horn Gyula, és a leköszönő Hiller István. [namelink name="Kovács László"] hiányzik. „Pedig összedobtuk volna a repülőjegy árát, ha szól" – tréfálkozik egy küldött mellettem. A kongresszus levezető elnöke [namelink name="Botka László"] és Mesterházy Attila.
Előbb Hiller beszél, háta mögött a felirat, egyben a kongresszus mottója: haza és haladás. Előadásának hangsúlyos szavai a jövő, a fiatalos, a megújuló, a modern. Az értelmiségi baloldallal újra kell rendezni a kapcsolatokat, a fiatalokat meg kell szólítani. A Fidesz – vagy ahogy Hiller fogalmaz: a narancssárga populizmus – is terítékre kerül. Keményen kikel az Árpád-sávos zászló használata ellen. „Ezt a szimbólumot meggyalázták, árnyékában embereket öltek. Demokratikus párt nem használja és nem engedi rendezvényeire."

[namelink name="Simon Gábor"], országos választmányi elnök következik, beszéde végén [namelink name="Botka László"] megköszöni az „elnök elvtárs" szavait. Ez a megszólítás egyébként már kevéssé divat, Horn Gyula és Vitányi Iván használja még. Gyurcsány Ferenc beszédére a büféből is visszatérnek a küldöttek, a miniszterelnök szigorú előadásba kezd. Történelemválasztásról beszél, az országnak a nyugatos progresszívok és a bezárkózó nacionalisták között kell választania. Visszahódítja a jobboldaltól a polgári jelzőt (demokratikus, polgári Magyarország – a szocialisták ezt képviselik), sőt a focit is. Hasonlata szerint a kongresszus az öltöző, ahol még helye van ellenvéleménynek, de a pályán már mindenkinek az elfogadott stratégia szerint kell viselkedni. „Én senki személyes ellensúlya nem leszek, nekem se legyen senki" – fogalmaz. Reform vagy bukás, barátaim, mondja, majd hozzáteszi: nem láza miatt ilyen szenvedélyes. Bejelentése – csak akkor érdekli a pártelnökség, csak akkor marad miniszterelnök, ha megkapja a 75 százalék támogatását – kisebb izgalmat okoz.

Meghalt egy küldött

Rosszul lett és meghalt Szőke László, a Pest megyei küldöttcsoport tagja szombaton késő délután a kongresszuson. A résztvevők egyperces néma felállással emlékeztek meg róla, és a párt saját halottjának tekinti.

– Jaj, csak meglegyen... elég sokan vannak, akik... sok pénzt vesztettünk – ezek már egy küldött gyötrelmei az előtérben. Önmagát biztatva teszi hozzá: biztos meglesz. [namelink name="Ujhelyi István"] is így gondolja, akivel később, a nyílt ülés végén futunk össze.

Heves megye hőse, Sós Tamás beszéde alatt jövünk ki, mire újra a teremben vagyunk, már Horn Gyula áll a színpadon: „Feri, te nem tudsz nélkülünk, mi nem tudunk nélküled". Veres János pénzügyminiszter és Verestói Attila (RMDSZ) csak néhány percet kap, hamarosan zárt ülés kezdődik, de előtte – a miniszterelnök is csak ember – ebéd. Gyurcsány Ferenc tányérjába nem bámulunk bele – a kormányőrök nem is hagynák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!