Szeged és környéke

2007.02.12. 15:19

Májusig hajléktalanszálló marad

Visszakapta a zsidó hitközség a szegedi, Moszkvai körúti épületet, amelyben egykor árvaházat működtetett. Jelenleg ősztől tavaszig hajléktalanszálló üzemel itt. Az ingatlant értékesítik. Az éjjeli menedékhely a megszokott rendben működik tovább – április végéig.

Nyemcsok Éva

A krízisszállón ötvenen alhatnak novembertől áprilisig. Fotó: Segesvári CsabaAz egyházak kárpótlása során visszakerült a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) tulajdonába a szegedi Moszkvai körúti épület, amely évek óta éjszakai hajléktalanszállóként üzemel novembertől április végéig.

– A Miniszterelnöki Hivatal elküldte nekünk a határozatot, hogy visszakapjuk az ingatlant, ami a második világháború előtt zsidó árvaházként működött. A telekkönyvbe be is jegyezték a Moszkvai körút 1–3. új tulajdonosaként a Mazsihiszt – mondta Lednitzky András, a hitközség szegedi elnöke. A várossal kötött megállapodás szerint a hajléktalanszálló tavasz végéig üzemelhet a megszokott rend szerint.

Felbecsültetik

A Moszkvai körúti épület értékét a napokban becsülteti fel a szegedi hitközség, ugyanis szándékukban áll eladni. A pénz helye már megvan: a vételárat az új zsinagóga rekonstrukciójára fordítják, uniós pályázathoz használják majd önerőként. Az új zsinagóga teljes felújítása 1,2 milliárd forintra becsülhető. Fel kell újítani a kerítést is, ami újabb kétszázmillió forintba kerül. A szegedi zsidó hitközség tervezi egy bibliai park kialakítását is, ami további költségeket jelent.

Az épületben évek óta működik az ötven férőhelyes krízisszálló. Az intézmény fenntartója ez év január elsejétől már nem a szegedi önkormányzat, hanem a Szegedi Többcélú Kistérségi Társulás. – A Humán Szolgáltató Központ és intézményei, így a Moszkvai körúti krízisszálló is január 1-jén került a kezelésünkbe, az átvételkor már világos volt számunkra, hogy az épület visszakerül a zsidó hitközség tulajdonába – mondta Ratkai Imre, a szervezet elnöke. Idei költségvetésük csak ezen a héten készül el, ezután vizsgálják meg, hogyan tudnak kötelező feladatuknak, a krízisellátásnak eleget tenni: új épületet nyitnak, vagy a meglévőket bővítik.

A Moszkvai körúton november 1. és április 30. között este 8-tól reggel 8-ig biztosítanak alvási és tisztálkodási lehetőséget a hajléktalanoknak. – A mostani enyhe téli hónapokban nyolcvanszázalékos volt átlagosan a kihasználtság – mondta Papp Istvánné, a Humán Szolgáltató Központ vezetője. – Mivel nincs hideg, a városban élő 500-600 hajléktalan közül kevesen töltik az éjszakát a szállókon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!