Szeged és környéke

2007.02.15. 15:19

Meghalt a kulcskirály

Volt egy jellegzetes illat. Ezt a szegediek, főként azok, akik a belvárosban jártak; ismerték. Egy jellegzetes szivarillat volt ez. Rubinfalvi Mihálytól származott. A kulcskirály, mert sokan csak így ismerték a városban, tegnap, 90 éves korában elhunyt.

Süli Róbert

Egyéniség volt. Ismert mindenkit. Őt is sokan. A szivar hozzá, az életéhez tartozott. Reggel, délben, este, éjszaka. Nyáron, 40 fokban, télen, mínusz 20-ban. Misi bácsi minden háztartásba belopta magát. Üzletét, annak hangulatát, ami inkább egy múzeum volt. Az ember csak nézelődött a sok ereklye között, miközben Misi bácsi másolta a kulcsot. Több százezret. Beszélt, sztorizott, viccelődött. Értette a szakmát. Tudták ezt az országban is. Legendák keringtek arról, hogy még a régi időkben megállt egy nagy fekete Volga a Kölcsey utcában, lakása előtt. Jöttek érte, elvitték páncélt kinyitni. Csak ő tudta az országban. Soha sem adta fel. Volt olyan, hogy majd egy napig kísérletezett vele. Kinyitotta. Mindet!

Élete volt Szeged. Imádta. Órákat ült a Széchenyi téren, és a Kárász utcán. Közben szivarozott. Beszélgetett. Mindenről. És mi, délmagyarosok legyünk büszkék arra, hogy az újságunk is a mindene volt. Az utolsó napokig olvasta. Még 90 évesen is. Az elsőtől az utolsó oldalig. Szerette a virágokat. Állandóan ápolta őket. Vásárolt tavasszal és nyáron. Ültetett, locsolta őket. Szivarral a szájában. Közben néha mormogott egyet, de aktív volt még öreg korában is. A foci is a mindene volt. A meccs: az szent volt nála. Három éve még feltűnt a Felső Tisza-parti stadionban. Előtte elképzelhetetlen volt nélküle egy Szeol-meccs. A tévében mindent megnézett. Tudta, hogy Ronaldinho milyen varázslatos gólt szerzett a hét végén, vagy a Bayern kapott egy méretes zakót, és a Fradi már nem az a Fradi, mint fiatal korában volt.

Tegnap délelőtt ültem az udvaron. Szivarral a kézben. Ő tanított meg élvezni a szivarozást. Kerestem. Üres volt a széke. Ilyenkor pedig mindig oda ültem hozzá. Beszélgetni. A szomszédom volt. Kedveltem. Bármily furcsa, de egyedi stílusa miatt nem is az a jó szó, hogy kedveltem, inkább szerettem. És ekkor leszállt két galamb. Ők is Misi bácsit keresték. Az öreg mindig adott nekik egy kis magot. Etette őket. Éppen ezért volt olyan hangulata a mi udvarunknak. Virágok, madarak, szivarillat. Misi bácsitól. A kulcskirálytól. Szeged egyik közkedvelt figurájától. Ismerve őt, ott fent, már rágyújtott egy szivarra. Már ott is ismerik azt jellegzetes illatot, ami Rubinfalvi Mihályra volt jellemző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!