Szeged és környéke

2007.02.05. 15:19

Orvosok tiltakozó továbbképzésen

Tiltakozó fórumot szervezett mára a Magyar Orvosi Kamara a fővárosba, amelyre tízezer doktort várnak. A megyei és a szegedi kamarai elnök szerint a betegellátásban csak kisebb kellemetlenségeket okozhat az országos „továbbképzés".

Tombácz Róbert

Továbbképzés címén hirdetett országos szakmai nagygyűlést a Magyar Orvosi Kamara mára a fővárosba, amelyen a háziorvosokat sújtó kormányzati megszorítások kerülnek napirendre. A valójában tiltakozó fórumként működő megbeszélésre több mint tízezer házi-, gyermek- és fogorvost várnak.

Bár nincs felmérésük arról, hogy hány megyei orvos vesz részt a budapesti nagygyűlésen, Hajnal Ferenc, a Csongrád Megyei Orvosi Kamara elnöke nem kapott olyan információt, hogy a keddi fórum veszélyeztetné a megyei háziorvosi ellátás folyamatosságát. Mint mondta, a résztvevők helyettesítő párjai fogadják ma a betegeket, ha nincs váltótárs, az ellátást a készenlétes kollégák végzik – vagy a háziorvos teszi át alkalmilag a rendelési idejét későbbre. Erről a betegek a rendelőkben kaphatnak felvilágosítást.

A megyei kamara elnöke támogatja a demonstratív fórumot. Elmondta, januártól nominálisan is tíz százalékkal csökkent a háziorvosok finanszírozása, ami eddig sem fedezte az orvosoknak és asszisztenseiknek a közalkalmazotti bértábla szerint járó illetményt. Hozzátette: a támogatás 2002 óta még az infláció mértékével sem emelkedett. A kormány emellett megszüntette a fejlesztési támogatást és növelte az adminisztrációs terheiket. Hajnal bízik abban, hogy az országos fórum elfogad egy reális alapokon nyugvó közös nyilatkozatot, ami változtatásokra készteti a kormányt.

– Nem érinti lényegesen a szegedi betegellátást a keddi fórum, amelyen 35-40 helyi kolléga vesz részt – mondta Szilárd András. A Szegedi Orvosi Kamara elnöke szerint ugyanolyan helyettesítésekre kell számítani ma, mint ha szabadságon lenne a háziorvos. Ez legfeljebb kisebb kellemetlenségekkel – nagyobb forgalommal és hosszabb várakozási idővel – járhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!