Szeged és környéke

2007.02.26. 15:19

Repül a vakolat, ki tudja hol áll meg

Az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium oldalán hetekig figyelmeztetett a felirat: Vigyázz, a tetőről hullik a cserép! A régi építésű házak kiszámíthatatlanul reagálnak az óránkénti 100 kilométer sebességű széllökésekre.

Bobkó Anna

Az egyre szélsőségesebb időjárás velejárója az erős, néha orkán erejű szél, amely faágakat tör le, vakolatot rongál meg, és esetenként cserepet repít a parkoló autókra a szomszédos ház tetejéről.

Az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium falán hetek óta, és még szombaton is figyelmeztette a járókelőket a fehér papírra nyomtatott felirat: Vigyázz, a tetőről hullik a cserép!

– Valóban volt egy ilyen figyelmeztetés az iskola falán, de már lekerült, hiszen kijavítottuk a tetőt – mondja Rovó István, Szegedi Tudományegyetem műszaki főigazgató-helyettese.

A mostani erős szél kikezdi a régi épületek tetejét, ez elkerülhetetlen. A műszaki osztály munkatársai folyamatosan átnézik a tetőszerkezeteket, és ahol hibát észlelnek, megkezdik a felújítást. – Az újonnan épülő házak már újfajta, szigorú technológiával készülnek, figyelembe véve az időjárás viszontagságait. A mi feladatunkhoz pedig hozzá tartozik a folyamatos ellenőrzés, amellyel elkerülhetőek a balesetek – tájékoztatott Rovó.

Sajnos a balesetek éppen azért balesetek, mert kiszámíthatatlanok, így néha a gondos elővigyázatosság sem elég. – Mindig jól megnézem, hova parkolok, amikor a Bartók tér és a Török utca sarkán lévő házba jövök, ahol a feleségemnek van lakása. Ugyanis előfordult már – szerencsére nem az én autómmal – hogy rápotyogott a vakolat az udvaron parkoló BMW-re – meséli János, aki elmondta, az autótulajdonos kárát a ház biztosítója fizette ki.

Az erős szelek okozta károkat a lakossági bejelentések számának növekedése is igazolja. Az IKV Zrt. mindent megtesz a megelőzés érdekében.

– Az utóbbi időben nőtt a bejelentések száma a tetőcserepek megcsúszásáról, vagy arról, hogy az erős szél felhajtotta a bádogtetőt. Az ritkán fordul elő, hogy cserép potyogjon a tetőről, de ha mégis, a felelősség a háztulajdonost terheli – mondja [namelink name="Németh István"], az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Bádogtető az út közepén
A január 28-i heves széllökések következtében a Déri Miksa Kollégium bádogteteje a Moszkvai körúton landolt. Lakatos Ferenc, az iskola igazgatója elmondta, a Nevelési-oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatának (NGSZ) munkatársai a javítást elvégezték. – Úgy gondolom, hogy jól megcsinálták, remélem, hogy többé nem fordul elő hasonló eset – mondta az iskola igazgatója, aki hozzátette, hiába az erős tető, a természet erejét senki sem tudja előre felbecsülni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!