Szeged és környéke

2007.02.12. 15:19

Súlyos ezrekért lábadozunk

Az influenza ellen felírt gyógyszerek, az antibiotikum, a lázcsillapító, a köhögés elleni tabletták és a köptető ötezer forintnál is többe kerülhetnek. A védőoltással akár jól is járhatunk – a vakcina már ezer forint körüli összegért beszerezhető –, persze csak akkor, ha a szuri után valóban nem kapjuk el a betegséget.

Horváth Levente

Bele kell nyúlni a pénztárcába, amikor az influenza elleni gyógyszereket megvesszük. Fotó: Karnok CsabaTöbbgyermekes családnak akár tizenötezer forint pluszkiadást is jelenthet az influenza. A kétgyermekes Molnár család nagyobbik, két és fél éves kislányának, Virágnak antibiotikumot, köhögéscsillapítót és szemcseppet írt fel a háziorvos. A receptek kiváltása 2200 forintba került a szegedi famíliának. – Lázcsillapítót mindig tartunk otthon, így azt nem kellett felíratnunk. Ilyenkor sok citromot és mézet is adunk a lányoknak. Nem sajnáljuk tőlük, de ez is sokba kerül – mesélte a lányok anyukája, Ági, aki a kisebbik lurkóval néhány napig kórházban feküdt. A féléves kislány inhalálást és gyógyszeres kezelést kapott. A kórház a zárójelentéssel együtt számlát is kiállított, de a költségeket a társadalombiztosítás fizeti.

Védőoltás

Az influenza kialakulása általában megelőzhető védőoltással. Az idősek, valamint a szív- és tüdőbetegségben szenvedők receptre ingyen kapják az oltóanyagot. Bárki más is kérheti az oltást, amelyet recept alapján, ötven százalékos OEP támogatással lehet beszerezni ezer forint körüli összegért. Az oltás nem véd a megfázástól, csak a valódi influenzától. A védőoltást minden évben újra be kell adni.

– Felnőttnek többe kerül a betegség – vette át a szót az apuka, aki elmondta, hogy ő is influenzás lett. A gyógyszerekért közel ötezer forintot fizetett. A gyermekeknek adható hatdarabos lázkúpcsomag viszont már 50 forintért megvásárolható.

A felépüléshez a gyógyszeres kezelés mellett ágynyugalom, sok pihenés és sok folyadék fogyasztása kell. Ajánlatos mézes, citromos teát kortyolgatni, de ez sem olcsó mulatság. Egy kilogramm méz és ugyanennyi citrom beszerzése közel 1200 forinttal könnyíti meg a pénztárcánkat. Sokan esküsznek a különböző pezsgőtablettákra és a vízben oldódó porokra is. A kedvelt Coldrex, Neocitran vagy Aspirin plus C pezsgőtabletta csomagjáért 800-1200 forintot kell fizetni.

Elindult az iskola

Tegnap már újra tanítottak a bordányi általános iskolában, ahol múlt héten az inflluenzás megbetegedések magas száma miatt kényszerszünetet rendeltek el. Simon Zoltánné igazgató szerint bevált az influenzaszünet, mert hétfőn mindössze egy-két diák hiányzott osztályonként az iskolából. A nebulóknak azonban valószínűleg pótolni kell majd a kieső tanítási napokat, így előfordulhat, hogy szombatonként egy darabig iskolába kell menniük.

Az influenza főleg a légutakat és a nyákhártyákat támadja meg. A betegség során nátha, torokfájás, köhögés és végtagfájdalom is jelentkezhet, jellemző a láz és az étvágytalanság. A kór szerencsés esetben két-három nap alatt legyőzhető, de akár két hétig is eltarthat, így a gyógyszerekért is többet fizethetünk. A betegek antibiotikumokat, recept nélkül is kapható gyógyszereket, így például a légúti tüneteket enyhítő szereket szedhetnek. Nem árt tudni, hogy az antibiotikumok és a recept nélküli gyógyszerek nem támadják meg a betegség alapvető okát: magát a vírust. Az antibiotikumokkal a másodlagos bakteriális fertőzést és az esetleges szövődményeket kezelik.

A köptető szirupért 800-1200 forintot, köhögéscsillapítóért 700-800 forintot, míg például a 250 mg-os Zinnat antibiotikumért receptre 1772 forintot kell fizetni. Ha egy négytagú család valamennyi tagja beleesik az influenzába, akkor a két felnőttre számolt 5-5 ezer forint, valamint a gyermekenként kalkulált 2500 forint összesen tizenötezer forint pluszkiadást is jelenthet a famíliának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!