Szeged és környéke

2007.02.12. 15:19

Szülők is tiltakoztak a bezárás ellen

Körülbelül hetvenen tiltakoztak tegnap a szegedi Kodály téri általános iskola bezárása ellen. Az ellenzéki képviselők mellett a szülők is elmondták a véleményüket.

Gonda Zsuzsa

Hogyan tovább? Teljes tanácstalanságban az intézmény diákjai. Fotó: Segesvári CsabaA Kodály téri általános iskola tervezett bezárása ellen tiltakoztak tegnap képviselők, szülők, tanárok és gyerekek, körülbelül hetvenen. Az intézmény előtt Kalmár Ferenc (KDNP) önkormányzati képviselő azzal kezdte beszédét: az iskolát 1979-ben, a nemzetközi gyermekévben nyitották meg, idén, a Kodály-évben pedig bezárják. Korábban megírtuk: a mostani általános iskola épületébe szeptembertől a Kossuth Zsuzsanna egészségügyi szakközépiskola és a Tisza Lajos Könnyűipari Szakközépiskola költözik.

Kalmár Ferenc az iskola előtt szólt az egybegyűltekhezA képviselő közölte: a kampányban megígérte, hogy megvédi az iskolát. Akkor a városvezetés cáfolta a bezárás hírét. Most azt mondják, hogy az intézmény megszüntetéséből származó megtakarítást a többi iskolára fordítják, de – fogalmazott Kalmár – ne újítsa fel a házát, akinek nincs pénze a családját etetni. Szerinte a várost vezető koalíció a két szakközépiskola épületét megpróbálja majd értékesíteni, a vételárból pedig Szeged adósságát akarják csökkenteni. Közölte: a Kodály téri épületben ifjúsági oktatási és szabadidő központot kellene kialakítani. Itt a gyerekeknek tanárok segítenének a házi feladatban, sporttanárok felügyelete alatt pedig kosárlabdázhatnának, futballozhatnának a fiatalok. Ötletüket módosító javaslatként a közgyűlés elé tárják. – Akkor mi jutna a multiknak? – kérdezte egy résztvevő.

Az iskola előtt felszólalt Péter Szilveszter fideszes önkormányzati képviselő, az iskola egykori diákja, valamint a szegedi kormányellenes tüntetések rendszeres résztvevője, Jóljárt Tamás is.

A szülői munkaközösség oktatási bizottságnak szóló levelét Borbélyné Bite Ágnes adta át Kalmár Ferencnek. Elmondta: nem fogadják el az iskola megszüntetése melletti érveket, szerintük a városvezetés statisztikák mögé bújik.

Az intézmény iskolaszéke és a szülők közössége többek között arra hívja fel levelében az oktatási bizottság figyelmét, hogy a két befogadóiskola (a Makkosházi és a Rókusi II-es) nem biztosítja a gyerekek számára az itt megkezdett emelt szintű ango- és testnevelésórákat, és nem biztosított a sajátos nevelési igényű gyermekek oktatása sem (a Kodály térinek 38 ilyen tanulója van). Szerintük a környék fiatalodik, ezért egyre több tanulója lehetne a Kodály térinek.


Indulatok korbácsolása

Solymos László várospolitikai alpolgármester az esemény után közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz. Ebben azt írta: a Kodály téri iskolába járó tanulók és szüleik ha nem is örültek neki, de tudomásul vették, hogy az intézmény működtetése a jelen körülmények között a továbbiakban racionálisan nem folytatható. Az önkormányzat sokáig bízott abban, hogy a körzetben élő szülők a Kodály térre íratják be gyermekeiket, de 107-ből csupán 25-öt, kevesebb, mint az itt élő gyerekek negyedét járatták volna ide. Az alpolgármester szerint a demonstráció csupán „az indulatok tovább korbácsolására" alkalmas. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!