Szeged és környéke

2007.02.15. 15:19

Tűréshatáron startolt a vizitdíj

Tegnap óta minden orvos-beteg találkozó háromszáz forintjába kerül a páciensnek. A még tegnap reggel is módosított vizitdíjrendelet szinte minden szegedi egészségügyi intézményben tömegjeleneteket hozott.

Tombácz Róbert

Kísérleti nyulakként sorjáznak a fizetős betegek a szegedi I. számú rendelőintézetben. Fotók: Schmidt AndreaTegnap reggel nyolckor a tömeg a golyóálló üvegek mögötti pénztáraktól már „csak" a betegirányító pultig állt a szegedi I. számú rendelőintézetben. Az emberek morgolódtak a sorok miatt, páran a minisztert, mások a miniszterelnököt és a magyar egészségügyet szidták. Egy idős nő azt mondta, ő már reggel hét óta sorban áll: akkor a tömeg még az ajtóig ért.

Több gond, mint haszon

– Azt halottam, hogy a húsz alkalom nem is húsz, mert a szakrendelést a háziorvositól függetlenül számolják, és csak akkor kapjuk vissza a pénzünket, ha itt is húsz alkalom fölött vagyunk – mondta felháborodva Fazekas Imre. Mint később megtudtuk, állítása igaz. A vérvételre érkező Büky Emőkének szerencséje volt: negyed óra alatt végzett a befizetéssel, amihez személyi igazolványát és taj-kártyáját kérték. A háromszáz forintos számlát mutatva közölte: azt mondták neki a pénztárban, hogy ezzel ma több szakrendelésre is bemehet. Ha viszont időközben el kell mennie vagy nem kerül sorra, másnap újra fizethet.

– Látszólag bejön háromszáz forint, viszont ezzel együtt pénztárakat kellett kialakítanunk, pénztárosokat vettünk fel, állandó őrzést kell biztosítanunk, meg kell oldanunk a napi pénzszállítást, számítógép és szoftverbeszerzéssel bajlódtunk, és a háromszáz forintos tételek könyvelése is iszonyatosan megterheli a könyvelésünket – sorolja a vizitíjjal kapcsolatos kiadásokat Tálosi László főigazgató. Azt egyelőre még nem tudják, származik-e egyáltalán többletük a beszedett háromszáz forintokból. A kedden délután megszületett végrehajtási rendeletnek számtalan hiányossága és ellentmondása van. Példaként említették, hogy a máshol levett vérmintákért a vérvétel helyén fizetik a vizitdíjat, míg a minta vizsgálatát ők végzik – ingyen.

...és a számla. Fotó: Schmidt AndreaKérdőjelek a klinikán

Az új klinika traumatológiai, ortopédiai és idegsebészeti várójának közös folyosóján egymást érték az emberek: noha beutalóval, időpontra jöttek, délre torlódás alakult ki.
– Reggel 9 óta itt vagyunk, a betegfelvételi pultnál, ahol fizetni kellett, húszméteres sor állt. Úgy látszik, pechesek vagyunk, hogy pont mára hívtak vissza kontrollra – mondta Maróti Mihály. Sógora hozzátette: 9-től 10-ig az ambulancia orvosai konzíliumot tartottak, mert nem tudták, kitől, mikor, hogyan, mennyi pénzt szedjenek be. Addig állt a rendelés, utána viszont udvariasan elláttak mindenkit. Miközben nyugtáját mutatta, elmondta, a vizsgálat mellett a röntgenért is külön fizetniük kellett.

Tarjányi János idegsebész rendelésén a szomszédos vizsgálóban kellett fizetni, asszisztensei is a rendelet kidolgozatlanságára panaszkodtak. Az ajtó előtt egy mankós férfi egy ezrest szorongatott. Azt közölte, nem tudta megmondani neki senki, hogy mikortól és hogyan kell fizetnie a traumatológiai klinikán töltött napokért – ezért jött le az ambulanciára. Az asszisztensek elmondták, hogy csak a gyógyulását követően kell kiegyenlíteni a számlát. Hozzátették: a sürgősségi esetként érkező betegnek is fizetnie kell napidíjat, amit az állapota stabilizálásától számolnak.

Tíz perc a minimum


A Debreceni utcai háziorvosi rendelőben is a vizitdíj volt a betegek fő témája. A befáslizott karú Sági Józsefnének ínhüvelygyulladása volt, felülvizsgálatra érkezett. A leszázalékolt asszony havi hatvanezer forintból próbál megélni: neki a kis összegű vizitdíj is megterhelő, mivel többféle betegsége miatt számos szakrendelésre jár. Tegnaptól alkalmanként háromszázért, mivel a szociális helyzet nem ad felmentést a fizetési kötelezettség alól.

– Tíz percig adminisztrálok minden egyes beteget, de nálam még jó a helyzet. Megfelelő nyomtatóm és szoftverem van, így a számlákat azonnal bevihetem az OEP-rendszerébe, nem kell a nyugtaírással és a bevezetéssel is külön bíbelődnöm – mondta el Fekete Judit. A háziorvos hozzátette: tegnap reggel laborvizsgálaton volt, és neki is fizetnie kellett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!