Szeged és környéke

2007.02.02. 15:19

Üvegcsepp a sírkertben

Két elavult szállítójárműve mellé a szegedi Belvárosi temető kezelője új bolgár halottaskocsit vásárolt, amely hétfőtől jár.

Dombai Tünde

Hétfőtől az új jármű közlekedik, a régivel virágot szállítanak. Fotó: Schmidt AndreaEljárt az idő a szegedi Belvárosi temető két halottaskocsija fölött. A több mint húszéves, hagyományos akkumulátor meghajtású autója mellé a sírkertet kezelő Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. új szállítójárművet vásárolt. Tegnap végezték el rajta az utolsó műszaki ellenőrzéseket.

Hétfőtől szállíthat urnát, koporsót és virágokat a kissé futurisztikus külsejű korszerű halottaskocsi. Hódi Lajos ügyvezető igazgató elmondta, olyan speciális járművet kerestek, amellyel egyszerűen bejárhatók a húszhektáros temető keskeny útjai, és képes bevenni a parcellák közötti éles kanyarokat. A gyászmenet tempójához alkalmazkodó lassú jármű jöhetett szóba, ezért döntöttek a villanymotoros mellett. A társaság három beszállítóval tárgyalt a közbeszerzési eljárás során. Az ajánlatok között szerepelt az egykor Vásárhelyen gyártott Puli autót idéző, régiesített automobil és egy francia elektromos kocsi.

A Testamentum Kft. végül az ár és az esztétikai szempontok alapján a bolgár beszállító halottaskocsiját választotta. Közel négymillió forintba került a szürkéskék színű, csepp alakú autó, amely csupa (törhetetlen) üvegből készült. Villanymotorja mellé egy mobil utántöltőt is beszereltek.

Kétszemélyes vezetőfülkéje klimatizált. Mivel csak lassan közlekedhet, nincsen a műszerfalán sem sebességmérő, sem kilométer-számláló. A tervezők ajánlottak egy utánfutószerűen vontatható virágszállító járművet, de azt kegyeleti okokból nem rendelte meg a Testamentum Kft. A koszorúk és sírcsokrok szállításához továbbra is az egyik régi halottaskocsit fogják használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!