Szeged és környéke

2007.03.26. 16:19

Abszurd gyilkosság A tricikliben

Fernando Arrabal darabját, A triciklit magyarországi ősbemutatóként állította színpadra szegedi színészekkel Harsányi Attila. A Hetek Csoportja holnap este tartja a premiert a kisszínházban.

Hollósi Zsolt

A Szegedi Tavaszi Fesztivál programsorozatában színházi ősbemutató is szerepel: a spanyol származású francia író, Fernando Arrabal abszurd darabját, A triciklit Fábri Péter fordításában játssza a szegedi színészek által alapított Hetek Csoportja. A Nemzeti Kulturális Alap és a Kép-Szín-Ház Alapítvány támogatásával megszülető produkciót a csoport vezetője, [namelink name="Harsányi Attila"] rendezi.

– Véletlenül találkoztam A triciklivel. Egyik barátom adta a kezembe, mint Arrabal Magyarországon még nem játszott művét. A szerzőt jól ismertem, Miskolcon bemutatták Az építész és az asszír császár című darabját, azt a produkciót személyesen is megnézte. A tricikliben rögtön megfogott, hogy miközben alapvetően tragikus történet, hihetetlen bája és humora van – mondta az egyik próba után a színész-rendező [namelink name="Harsányi Attila"]. – Perifériára szorult felnőtt gyerekemberek a szereplői, akiknek egyetlen értékük egy tricikli. Ez segít életben maradniuk, ezzel keresik a napi betevőjüket: gyerekeket szállítanak vele körbe a parkban. Napról napra élnek. A probléma akkor kezdődik, amikor egyikük nem megy el egy megbeszélt találkozóra, ezért veszélybe kerül a tricikli parkolási pénze.

Jeltolmáccsal – siketnémáknak is

A Szeged Első Lions Klub támogatásával speciális előadást tartanak április 1-jén, vasárnap este 7 órától A tricikliből: a regionális tévéadásokból ismert Vörös Kriszta jeltolmácsként közvetíti majd a történetet a siketnémák, halláskárosultak számára. A siketnéma nézők belépőjegyének felét a civil szervezet fizeti. A Hetek Csoportja A tricikliből tíz előadást tervez, jegyek kaphatók a színház Kelemen utcai jegyirodájában.Mivel nem tudják a parkolást kifizetni, gyaníthatóan elveszítik a megélhetésüket, s vele a belső hitüket is. Megölnek egy embert; nem rossz szándékból, hanem mert – ahogy egyikük mondja – lehet, hogy öngyilkos akart lenni. Jót akarnak tenni, megspórolni neki a vesződséget. A halál problematikáját is olyan szépen, gyermekien kezelik, hogy ezzel leveszik rólunk a haláltól való félelem terhét. A bűnhődésük persze elkerülhetetlen...

Apalt [namelink name="Borovics Tamás"], Climandót [namelink name="Pataki Ferenc"], a Fuvolás Öreget Gömöri Krisztián, Mitát Melkvi Bea játssza – mindnyájan a Hetek Csoportjának tagjai.

[namelink name="Harsányi Attila"] szerint minden hókuszpókusztól mentes, egyszerű előadást szeretnének létrehozni. Minimalista díszletben, jelmezzel. Ahogyan általában Arrabal műveit, A triciklit is abszurd beszédmód jellemzi. A produkciót minden nyitott nézőnek ajánlják, mert sokat lehet tanulni belőle a kapcsolatról, és arról, hogy milyen határokig megy el egy kis közösség ragaszkodása, mire képesek egymásért az emberek. Figyelmeztet arra is: elmegyünk egymás mellett, pedig nincs más, csak a szeretet, csak egymásért érdemes élni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!