Szeged és környéke

2007.03.19. 15:19

Apróhirdetés-mustra

Összehasonlítottuk a Délmagyarország, és lapcsaládunk másik tagja, a Győr-Moson-Sopron megyében megjelenő Kisalföld című napilap állást kínáló hirdetéseit. Munkalehetőségek tekintetében a Dunántúl fényévekkel jár térségünk előtt.

Kiss Gábor Gergely

Győr-Moson-Sopron megye napilapjának, a lapcsaládunkhoz tartozó Kisalföldnek álláshirdetéseket tartalmazó oldalán egy közepes napon is több munkalehetőség közül választhat az olvasó, mint amennyivel újságunk, a Délmagyarország hasábjain öt nap alatt találkozik. Március második hetét vettünk górcső alá: a mi lapunkban megjelent állásajánlatok száma 81, a Kisalföldben megjelenőké 349 volt. A két lap internetes álláskeresőjében is markáns a különbség: a Délmagyarország on-line verzióján 38, a Kisalföld portálján 234 munka közül szemezgethetnek az álláskeresők. Mondhatnánk, létezik egy Déli Apró is Csongrád megyében, ahol a munkakereső nagyságrendileg több álláslehetőség közül választhat, de ugyanígy megvan Győr-Moson-Sopron megyének is a hasonló profilú, kizárólag apróhirdetéseket megjelentető kiadványa. Mivel Szegeden nagy hagyománya van az egészségügyi és jogászképzésnek, körbenéztünk vizsgált hetünk lapszámaiban és újságunk internetes munkabázisában: találunk-e munkát ilyen végzettséggel?

Fordulat Németországban

Megugrott az idősebb dolgozók iránt az igény az utóbbi hetekben a német munkaerőpiacon, amit részint a fiatal, képzett szakemberekből álló utánpótlás elégtelenségével magyaráznak. A fiatalok iránti őrület a német munkaerőpiacot is sokáig uralta: 45 év felett alig volt bárkinek esélye arra, hogy elbocsátását követően munkahelyet találjon. Gyakori volt az is, hogy már negyven év felett öregnek minősítettek valakit egy-egy üres állás betöltésére. Ez a korszak most a végéhez közeledik. Az idősebb munkavállalóknak szóló üres állások kiírása egy év alatt közel 200 ezerrel növekedett. Németországban jelenleg – 2000 óta a legtöbb – 1,6 millió betöltetlen állás van. Helyenként kifejezett hiány van mérnökökből, technikusokból, orvosokból és ápolókból. A Csongrád- és a Győr-Moson-Sopron megyei ajánlatokat átolvasva kiderült: a kor már hazánkban is kisebb jelentőséggel bír. A néhány éve nálunk is olvasható „fiatal munkavállalót keresünk, dinamikus csapatba" jellegű hirdetések egyre ritkábbak.

A nyomtatott sajtó álláshirdetéseit böngészve nem jártunk sikerrel. Az interneten már kicsivel jobb volt az arány, egy-egy betöltetlen ápolónői és állatgondozó-műtőssegéd munkakört találtunk, valamint egy hamarosan nyíló szegedi patika gyógyszerészeket és asszisztenseket keres. Szintén az interneten, az SZTE hallgatói önkormányzata jogi szakvizsgával rendelkező ügyvédet keres, aki hetente 2x2 órában állna a hallgatók rendelkezésére. A Kisalföld hasábjain a több száz álláshirdetés között mazsolázva ügyvédi karrier lehetőségét egyáltalán nem találtunk, az egészségügyben mindössze egy fogászati asszisztensi munkakört fedeztünk fel. Akiket Szegeden és környékén igazán keresnek lapunk segítségével, azok az értékesítők, üzletkötők és területi képviselők. Hogy miket kellene képviselni és eladni? Arra nem terjednek ki a hirdetések, viszont mindenhol hozzáteszik, hogy a leendő munkaadó piacvezető, országos hálózattal rendelkezik, vagy éppen svájci érdekeltségű cég.

A jövőjüket a vendéglátásban elképzelőknek sem Csongrád megye lehet álmaik netovábbja: vizsgált időszakunkban mindössze két pultos és egy konyhai kisegítő állásra leltünk. Ezzel szemben az ilyen végzettséggel rendelkezők számára az Észak-Dunántúlon megjelenő lap számtalan lehetőséget nyújt. Csak a március 5-i lapszámban 12 különböző – a szakácstól a pincéren át a pultosig – betöltetlen munkahelyre kerestek munkavállalókat, főként Győr igényesnek mondott szállodáiba és éttermeibe. Utóbbiak elvárják az idegennyelv-tudást is, hiszen az osztrák határ közelsége miatt sok németajkú turistával futhat össze az ember a dunántúli megyeszékhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!