Szeged és környéke

2007.03.30. 16:19

Botka: Oláh javaslata szerepel a kiírásban

Oláh János szerint a polgármester, Botka László szerint a Fidesz frakcióvezetője vezeti félre a szegedieket az egészségügyi ellátórendszer átadásával kapcsolatosan. Az ellenzéki párt helyi népszavazás kiírását kezdeményezi az ügyben.

Szabó C. Szilárd

Csütörtökön zárt ülésen döntött a városi közgyűlés arról, hogy nyilvános pályázaton választja ki azt a szolgáltatót, amely 2007. október elsejével átveszi a városi egészségügyi intézmények feladatait. Az egészségügyi ellátási és vagyonkezelői jogot ellenérték fejében lehet megszerezni. [namelink name="Oláh János"] a közgyűlés nyílt ülésén azt mondta, hogy a városvezetés félrevezeti a szegedieket és privatizációt készít elő az ügyben.

A Fidesz frakcióvezetője módosító indítványában kérte: szerepeltessék a pályázati kiírásban, hogy a városi kórház-rendelőintézetet működtető nyertes szervezetnek a szerződés teljes időtartama alatt a pályázatában megjelölt szervezeti formában kell ellátnia a feladatot, amit harmadik személynek nem adhat tovább. A javaslatban az is szerepelt, hogy ha a pályázaton nyertes szervezet gazdasági társasággá alakul át vagy megszűnik, akkor az eredeti állapotot kell helyreállítani. Oláh szerint ha elfogadta volna a kormánykoalíció a javaslatát, akkor biztosítékot látott volna arra, hogy nem akarják privatizálni az ellátórendszert. Így viszont szerinte nincs garancia, ezért helyi népszavazás kiírását kezdeményezik az ügyben.

Érvényes, eredményes

Akkor érvényes a népszavazás, ha a szavazásra jogosult választópolgárok több mint fele voksolt, s akkor eredményes, ha a megjelentek több mint fele azonos szavazatot adott le.

„Botránykeltés a cél"

– [namelink name="Oláh János"] tudatosan félrevezeti a szegedieket. A módosító indítványát azért nem fogadtuk el, mert a pályázati kiírásban – amelynek kidolgozásában párttársa, [namelink name="Péter Szilveszter"] is részt vett – szerepel, hogy a nyertes nem adhatja tovább harmadik személynek a feladatellátást és a vagyonkezelői jogot – hangsúlyozta [namelink name="Botka László"]. A polgármester az ellenzéki politikus „pályázaton nyertes szervezet gazdasági társasággá alakul" kitételéről azt mondta: igaza lenne Oláhnak, ha például a Szegedi Tudományegyetem nyerné meg a pályázatot és betéti társasággá vagy kft.-vé alakulna. Botka szerint Oláhnak csak a botránykeltés a célja. Szerinte azért cirkuszol, mert hamarosan tisztújítás lesz a Fideszben, s így akarja magára felhívni Orbán Viktor figyelmét.

Húsz százalék kell


A referendumról [namelink name="Mózes Ervin"] jegyző lapunknak elmondta: helyi népszavazást kezdeményezhet a képviselők egynegyede (11 fő), a közgyűlés bármelyik állandó bizottsága, egy helyi társadalmi szervezet vezetőtestülete vagy a választópolgárok tíz százaléka. A tavaly októberi önkormányzati választás adatai szerint Szegeden 133 ezer szavazásra jogosult ember él. A fenti esetekben a közgyűlés dönt arról, hogy kiírja-e a népszavazást vagy sem. Ha a választópolgárok húsz százaléka kéri ezt, akkor kötelező kiírni. A feltett kérdést a jegyző hitelesíti. Erre 15 napja van, de ugyanennyit kell hagyni a jogorvoslatra. Ha a kérdés jogilag elfogadható, akkor 30 napig gyűjthetik az aláírásokat, amelyek hitelességét a helyi választási bizottság ellenőrzi. Erre 45 napja van a bizottságnak, amit 30 nappal meghosszabbíthat, ha például tételesen ellenőrzi az aláírásokat.

Szükséges határidők


Ha megvan a kellő számú igazolt aláírás, akkor a polgármester a soros közgyűlésen bejelenti, hogy 30 napon belül döntenie kell a képviselő-testületnek a népszavazás kiírásáról, amit 120 napon belül kell megtartani. Ha a referendum minden szereplője kitölti a jogszabályban rendelkezésére álló időt, akkor 285 nap múlva, év végén lehet népszavazás Szegeden a helyi egészségügyi ellátórendszerről, miközben október elsejével átveszi a városi kórház és rendelőintézet feladatait a pályázaton kiválasztott új szolgáltató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!