Szeged és környéke

2007.03.19. 15:19

Botka pörköltben erős, Nógrádi kacsát sütött

Sándor Klára a pacalt, Bakai Csaba a sóskát, Nógrádi Zoltán a mákot és a babot nem szereti. Botka László specialitása a marhapörkölt. A képviselőktől éttermi szokásaikról is érdeklődtünk.

Gonda Zsuzsa

Halászlé, saláta, töltött káposzta, rozmaringos csirkemell – néhány politikusaink kedvenc ételei közül. Választott képviselőinket arról faggattuk: mit esznek, mit főznek, mit szeretnek.

[namelink name="Botka László"]t, Szeged polgármesterét éppen munkaebéd közben zavartuk. Hétfőnként, mielőtt elfoglalja helyét a parlamentben, hivatalos találkozókkal köti össze a déli étkezést. Tegnap politológusokkal ebédelt. Ha ő fogad vendégeket Szegeden, akkor halászlére hívja meg őket, ha pedig családjával mennek étterembe, a mediterrán ízeket keresik. Egyik kedvencük a görög étterem.

A polgármester hétköznap a városházi menzán ebédel. Így legalább tudja, mivel etetik a munkatársait. A menü színvonalával egyébként „ahhoz képest, hogy menza" – elégedett. Ahogy a többi család, hét végén Botkáék is főznek. A polgármester pörköltben erős, specialitása a marha. Zsófi lánya rendszerint a kukta szerepét alakítja, felesége és másik kislánya a mosogatásban és az előkészítésben segít. Ezt a feladatot elegánsan átadom a hölgyeknek – fogalmazott a családfő, aki mindenevőnek vallja magát, de hús nélkül nem tudja elképzelni az étkezéseket.

Piskótát süt a képviselőnő

Sándor Kláráéknál (SZDSZ) hét végén és nagy családi összejöveteleken a politikus édesanyja főz. Többnyire magyaros ételeket, de időnként újdonságokat is. Klára feladata a desszert, nem túl krémes, könnyű piskótákat készít a legszívesebben. Hétköznap az szabad demokraták ügyvivője könnyű salátát vagy szendvicset ebédel, ezért nem bánná, ha a fővárosi és a szegedi éttermek is nagyobb kínálattal rendelkeznének ezekből. Szerinte tarthatnának többféle grillezett húst, halat, különleges salátákat. Klára kedvencei a fehér húsok és a zöldségek, a pacalt viszont sosem enné meg.

Nem így [namelink name="Bakai Csaba"] (Együtt Szegedért Egyesület) , aki „igazi magyar emberként" azokat a fogásokat szereti, amelyek után az ember csak aludni kíván. Az önkormányzati képviselő legnagyobb kedvence a töltött káposzta. Ha külföldön jár, néhány napig megelégszik a tenger gyümölcseivel, de aztán előveszi a külön erre a célra hozott bőröndből a fűszereket, és gulyáslevest készít. Sültekben viszont a felesége alkot nagyot.
– Nem szoktam magamtól sajnálni a jót – mondta, amikor az édességek iránti szeretetéről faggattuk –, somlói galuska, gesztenyepüré, tiramisu, jöhetnek felváltva és egyszerre is.

Hétköznap egyébként ő is menüt eszik, a Matusalembe jár. Ha a családot viszi ebédelni, többnyire az Átrium pizzériát választják. A képviselő nem tartja magát válogatósnak, egyedül a sóskát nem szereti.

[namelink name="Nógrádi Zoltán"] (Fidesz) abban a szerencsés helyzetben van, hogy nemcsak felesége, de édesanyja és anyósa is remekül főz. „Ezért magasra tudom tenni a mércét más konyhák produktumait illetően." A mórahalmi polgármester felesége sültjeit, azon belül a rozmaringos csirkemellet dicsérte.

Ő maga tíz évig volt kollégista, és mivel kényes az ételekre, kénytelen volt megtanulni főzni. A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen a különböző gyógynövények kacsa húsára kifejtett hatását vizsgálta, így aztán rengeteg kacsasültet készített. Ma már nem főz, nincs rá sem ideje, sem türelme. Ha vendégei jönnek, és nem a család valamelyik nőtagja készíti az ebédet, akkor az egyik mórahalmi étteremet választják. A polgármester egyébként nem szereti a mákot és a babot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!