Szeged és környéke

2007.03.02. 15:19

Csak a traffipax állítja meg a száguldozókat a halálúton

A gyorshajtás helyszíni bírság esetén 5-10 ezer forintból is megúszható, de a száguldozótól a jogsit is bevonhatja a hatóság. A halálszakasznak is nevezett 47-es úton élesben traffipaxoztunk: egy óra alatt kilenc büntetést osztottak ki a rendőrök. A veszélyes útszakaszon 70 kilométer a megengedett sebesség.

Horváth Levente

– A rendőr szerint 95-tel hajtottam, de nekem gyanús, hogy lassabban jöttem, mert amikor megláttam az út szélén álló fehér autót, egyből fékeztem – morfondírozott az a férfi, aki Hódmezővásárhely felől érkezett Szegedre a 47-es út négysávos bevezető szakaszán. Gyorshajtás miatt leállították az egyenruhások. Imre egészen biztosan későn taposott a fékbe – a lézeres sebességmérő ugyanis nem téved, így a vállalkozó kénytelen volt átvenni az ötezer forintos csekket. – Betyárok voltak a szembejövők, egyikük sem jelezte a „fényképezést" – mondta szinte magának a férfi.

Hatékony, de kevés van belőle

Az SCS 102-es típusú lézeres berendezésből mindössze egy van a megyében. Ez a készülék másodpercenként négy fényképet készít és a legnagyobb előnye, hogy bármelyik gépkocsiba beszerelhető. Havonta 500-600 szabálysértést fülel le. Csongrád megye első lézeres sebességmérőjével, egy Fama II. típussal 1996 óta dolgoznak. Ez még analóg és mozgóképet rögzít videokazettára. Ebből a típusból is mindössze egy van Csongrád megyében.

Halálút a neve

A halálútnak is nevezett szakaszon 70 kilométeres sebességkorlátozó tábla fogadja a Szegedre érkezőket, ám a volán mögött ülők – Imréhez hasonlóan – sok esetben fittyet hánynak a szabályokra. – Nem vagyok különösebben bosszús, tényleg gyorsabban hajtottam. Egyébként óvatos duhaj vagyok: negyven éve járok ezen a szakaszon, de még egyszer sem csíptek fülön – állította a férfi. Az ellenőrzést végző zászlós barátságos hangon sorolta a teendőket: – Ide kérnék egy aláírást! Tessék a nyugta és a csekk. Harminc napon belül kell befizetni. Aztán kevésbé sportosan! – engedte útjára a férfit.

Két gyorshajtó között a rendőrautó hátsó ülésére huppantunk, hogy működés közben is megnézzük azt a vadonatúj lézeres berendezést, amelyet idén január elején kaptak és februártól használnak a rendőrök. Alig helyezkedtünk el, máris csali akadt a horogra: – Kerek százas, piros Opel – jegyezte fel a traffipax kezelője, István. A gépkocsi pontosan 413 méterre volt a készüléktől, amikor bemérte, de 120 méterről, zoomolással nemcsak a rendszám, hanem a sofőr arca is jól kivehető volt. – Ez a száguldozás azért többe fog kerülni, 8000 forint lesz a pénzbírság – tette hozzá a törzszászlós. Ötvenszázalékos sebességtúllépés szabálysértési feljelentést vonhat maga után és – a határozattól függően – maximum egyéves eltiltást a vezetéstől, és maximum hatvanezer forintos pénzbüntetést is jelenthet.

Piros trafi és kék Skoda

A kilencvenes években majd minden szegedi autós rettegett a „piros ladás trafitól", amely manapság egy Nivában üzemel Szentesen. Egy kék Skodát is féltek a száguldozók, de ezt az autót a sebességmérő berendezésével együtt tavaly januárban leselejtezték.

Egy óra alatt kilencen

– A gép „toleráns": óránként 10-12 kilométeres sebességtúllépés esetén
mér. Itt 70-es tábla áll, ha 107 kilométeres óránkénti sebességet mér, a sofőrt följelentjük és mínusz pontot könyvelünk – mondta a sebességmérő kezelője. Az új berendezést nem lehet manipulálni. Minden bemérés sorszámozott, nem lehet törölni. Akiről fotó készül, azt meg is bírságolják. Ha a helyszíni intézkedés elmarad, akkor postán érkezik a csekk. – Egy hónapra előre meghatározzuk a mérőműszerek kitelepítését, bár ezt néha az élet felülírja. Elsősorban a veszélyeztetett útszakaszokat, a baleseti statisztikákat vesszük figyelembe, de az is előfordul, hogy kistelepülések kérésre vagy a Délmagyarország Csörög, illetve Postabontás rovatának írásai alapján megy a terepre a kocsink– mondta el a megyei rendőr-főkapitányság forgalomellenőrző alosztályának megbízott vezetője, Varga Jenő, aki azt is hozzátette, hogy az egymásnak segítő autósok jelzései és a helyi rádiók információi ellenére bőven van gyorshajtójuk. Mi is ezt tapasztaltuk. Alig egy óra alatt kilencen „akadtak horogra" a 47-esen.

Ötezres csekk

Béla is. – Belefutok néha a traffipaxba, de egyáltalán nem bánom, hogy mérnek a rendőrök. Eddig mindig megúsztam pénzbírsággal – mesélte, miközben a tárcájába csúsztatta az ötezer forintos csekket. Mielőtt visszaszállt a kocsiba, merengve nézett egy éppen elhaladó lovas kocsi után: – A bácsit biztosan nem fogják gyorshajtásért megbüntetni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!