Szeged és környéke

2007.03.15. 15:19

Egymillió forintos szállítmány

Az egymillió forintot is meghaladja annak az egzotikus résteknősszállítmánynak az eszmei értéke, amit szerdán foglaltak le a röszkei vámosok.

Farkas Csaba

A huszonkét résteknős egy német rendszámú mikrobuszból került elő, a hátsó ajtókárpit mögé volt rejtve, külön-külön zsákba csomagoltan – tudtuk meg Némedi Varga Évától, a Vám- és Pénzügyőrség dél-alföldi regionális parancsnokságának sajtófelelősétől. Bár sofőr és utasa – mindketten magyar állampolgárságúak – a vámosok kérdésére azt mondták, nincs náluk bejelenteni való áru, a pénzügyőrök különféle gyanús jelek alapján mégis úgy döntöttek: tételesen átvizsgálják a szállítmányt. Ezután elő is került a több mint egymillió forint eszmei értékű szállítmány. Miután a résteknősök a vadon élő, veszélyeztetett állatfajok kereskedelméről is szóló washingtoni egyezmény hatálya alá tartoznak, és a szállítóknak természetvédelmi hatósági engedélyük nem volt – a vámhivatal az állatokat lefoglalta, a sofőr ellen pedig följelentést tett természetkárosítás miatt a Szegedi Rendőrkapitányságon.

A szárazföldi, növényevő teknősök – melyek Afrikából származnak, állományuk rendkívül ritkul, és nevüket onnan kapták, hogy veszély esetén sziklák réseiben keresnek menedéket – a Szegedi Vadasparkba kerültek, ideiglenes karanténba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!