Szeged és környéke

2007.03.18. 15:19

Erőszak a családban

A közelmúltban a bíróság elé állítottak egy férfit, aki évekig fajtalankodott saját kiskorú lányaival, és többször meg is erőszakolta őket. A gyerekek anyját is bíróság elé citálták, a vádirat szerint neki kiskorú veszélyeztetése miatt kell felelnie.

Nevelése alatt álló személy sérelmére elkövetett erőszakos közösülés bűntettével, nevelése alatt álló személy sérelmére elkövetett szemérem elleni erőszak bűntettével és kiskorú veszélyeztetés bűntettével vádol az ügyészség egy Csongrád megyei férfit.

A vádirat szerint a vádlott néhány hónap híján négy éven keresztül fajtalankodásra és közösülésre kényszerítette két kiskorú gyermekét. Ez alatt az idő alatt a két kislányt többször vizsgálta pszichológus, az apát fel is jelentették. Az ügyben azonban évekig nem indult büntetőeljárás, ugyanis a szülők, az anya szerint az apa nyomására mindig rábírták a gyermekeket, hogy vonják vissza vallomásukat, mondják azt, az egészet kitalálták.

A fenyegetés árnyékában

Arról nincs pontos adat, hogy Csongrád megyében évente mennyi hasonló eset történik. Bariné [namelink name="Tóth Éva"] szerint az ismerté vált bűncselekményeknek a sokszorosa, de fenyegetés vagy szégyenérzet miatt a legtöbbre soha nem derül fény. A Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője szerint az ilyen ügyekben a bizonyítás is rendkívül nehéz, egyrészt mert nincs szemtanú, másrészt a sértett gyermek a hatóságok előtt nem vagy csak részben mondja el a vele történteket.

Az idősebb testvér először 2004 nyarán beszélt egy pszichológusnak apja rémtetteiről, húga egy évvel később. A férfi ellen öt hónappal később indult meg a büntetőeljárás, őrizetbe vették, majd letartóztatták. A tizenöt hónapja előzetes letartóztatásban lévő férfi tagadja a vádakat.

Szakvélemények szerint az apa manipulálta a feleségét és gyermekeit, pszichikailag terrorizálta őket. Lányait megfélemlítette és érzelmileg zsarolta. Gyakran kitagadással fenyegette meg őket. Egy-egy eset után azt mondta nekik, ha beszélnek a történtekről, akkor öngyilkosságot követ el, ha börtönbe kerül, azért kizárólag ők lesznek a felelősek, mint ahogy a család szétesésért is.

Nemcsak a férfinak, hanem a tőle időközben elvált feleségének is bíróság elé kellett állnia. A mintegy másfél éve tartó büntetőügyben a nyár elején várható ítélet. Az asszonyt kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolják, családtagjai szerint ő is felelős.

Gyermekkihallgató

A Szegedi Rendőrkapitányságon kialakítottak egy úgynevezett gyermekkihallgató szobát, ahol a nyomozási bíró, az ügyész, a jegyzőkönyvvezető és a sértett kisgyermek van jelen az érdekei védelmére kirendelt eseti gondnokkal, valamint szükség esetén a pszichológus szakértővel. Ott barátságos környezetben, játékok között, kötetlen formában kerül sor a kihallgatásra.

– Borzasztó! Nincs mentségem! Észre kellett volna vennem, hogy miközben én dolgozom, otthon mi történik – mondta a többgyermekes fiatalasszony, aki kérte, nevét ne írjuk le, vagy változtassuk meg. – Elvakultan szerettem a volt férjemet. Ez is közrejátszott abban, hogy nem fogtam gyanút. Ráadásul elszigetelten éltünk, az ő nyomására a családtagjaimmal sem tarthattuk a kapcsolatot. Gyakorlatilag senkivel nem beszéltünk. Nem akarom magamat mentegetni, de az egészhez az is hozzátartozik, hogy a két kislány apjukkal szembeni magatartásán sem látszott semmilyen változás. Mint a normális családokban megszokott, tévénézés vagy sétálás közben ők is odabújtak hozzá, átölelték, megpuszilták – folytatta egy szuszra az asszony, aki bár próbálta tartani magát, egy idő után megeredtek a könnyei .

Kérdeztem, felelősnek érzi-e magát – igennel válaszolt. – Még akkor is, ha gyermekeim nekem nem beszéltek arról, hogy mit tett velük az apjuk, és kezdetben a rendőrség is azt állapította meg, a férjem nem követhette el azokat a bűncselekményeket, amikről a lányok a pszichológusnak beszéltek – mondta az asszony. 


Esetek

Csongrádon egy édesapa az óvodáskorú kislányával és annak kisöccsével fajtalankodott. A kislány az óvodában elmondta a vele történteket, ennek alapján indult meg az eljárás, az apa 12 évi fegyházbüntetést kapott. Szegeden egy emberölés bűntettéből feltételesen szabadult férfi élettársa 4 éves kislánya sérelmére követett el nemi bűncselekményt. Egy másik szegedi ügyben a nevelőapa pénzt és ajándékot adott a 11 éves nevelt lányának, akivel az édesanya távollétében rendszeresen fajtalankodott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!