Szeged és környéke

2007.03.23. 15:19

Eurófelvásárlási láz tombol

Hétfő óta erős a forint, 245 forint körül mozgott napokig a középárfolyam. A pénzváltókat, bankokat megrohanták az emberek, de jellemzően csak kisebb tételben vásárolták az uniós fizetőeszközt. Aki több tízezer euróhoz szeretne hozzájutni, attól egy kis türelmet kérnek a pénzváltók, amíg a kívánt mennyiséget be tudják szerezni.

Fekete Klára

Egy eurót tegnap 251 forint körüli árfolyamon lehetett megvenni szegedi pénzváltóknál, de a hét elején még ennél is olcsóbban, 248 forintért adták. Az országon felvásárlási láz söpört végig, hiszen az euróért utoljára 2005-ben kellett ennyire kevés forintot adni. Az év első hónapjaiban még a középárfolyam is felette volt a 250-252 forintnak.

A forintárfolyam hullámzása bizonytalanságban tartja az embereket, ezért indultak rohamra. Sokan szeretnének jól járni azok közül is, akiknek a nyaralását keserítette meg a tavalyi gyenge forint. Mint emlékezetes, éppen a turistaszezon kellős közepén, 2006 júniusában és júliusában került 270-280 forintba egy euró.

– A legtöbben most csak pár száz eurót vásárolnak – tudtuk meg Varga Szilviától, az Exclusive Best Change Kft. képviselőjétől. Akadnak persze olyanok is, akik 5-600 ezer forinttal a kezükben érkeznek, vagy azt közlik, hogy több tízezer euróra lenne szükségük. Tőlük türelmet kérnek, és igyekeznek minél gyorsabban kielégíteni az igényeket – bankoktól, vagy egyik pénzváltó helyről csoportosítják át az összegeket a másikba.

Csökken a hitel részlete

Mivel az emberek 95 százaléka svájci frank alapú lakáshitelt vett fel, a mostani forinterősödés nem érinti jelentősen a havi törlesztőrészleteket. A svájci frank középárfolyama március 1-jén 161, tegnap közel 154 forint volt. Ha valaki 5 millió forintos lakáshitelt vett fel tíz évre, és a törlesztőrészlete havi 55 ezer forint, akkor most 2400 forinttal kevesebbet kell fizetnie. Ez a különbség azonban hosszabb távon kiegyenlítődik. Aki viszont most egy összegben szeretné visszafizetni a hitelét, akkor az valóban meg tud fogni egy jelentősebb összeget.

Senkit sem utasítanak el. Náluk tegnap egy eurót 251,49 forintért lehetett megvásárolni, míg annak, aki hozta az uniós fizetőeszközt, 240 forintot fizettek. A bank vételi és eladási árfolyamában nagyobb különbségeket tapasztaltunk, a vétel zömmel 235, az eladás 255 forintos árfolyamon zajlott tegnap.

A több millió forintért megvásárolt eurót az egyik legnagyobb lakossági banktól származó információ szerint devizaszámlán helyezik el az emberek. A lakosság devizabetét-állománya több mint 30 százalékkal nőtt meg az elmúlt héten. Sokan ugyanis azzal kalkulálnak, hogy hosszú távon jó befektetés, ha euróban tartják a pénzüket. Ez a várakozás azonban csak akkor jön be, ha a forint jelentősen gyengül és az euró a tavalyi 270-280 forintba kerül. A lapunknak név nélkül nyilatkozó szakértők szerint azonban ebben az évben csak kisebb mértékű gyengülés várható. Sőt egy ideig akár tovább is erősödhet a forint, hiszen a piac az árfolyamsávok eltörlésére spekulál. Aki azonban nem ért hozzá, annak szakértők nem ajánlják a spekulációt.

Több vállalkozó úgy próbál egy kicsit jól járni, hogy a külföldön eladott termékért euróban beérkező bevételt nem a bankban váltja be forintra mondjuk 238-ért, hanem pénzváltónál 240-ért. Ismerősöm ezen a héten egy ilyen vállalkozótól vásárolt eurót 240 forintos árfolyamon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!