Szeged és környéke

2007.03.01. 15:19

Felbecsülhetetlen értékű érmeritkaság került vissza Szegedre

Kétmillió forintot, történetének legtöbb, vásárlásra szánt pénzét adta ki a szegedi Móra-múzeum egy rendkívül ritka Ferenc József-aranyéremért. Az árvíz évfordulójára újraöntik, csokoládéból.

Dombai Tünde

Ha meg kellett volna becsülni, mekkora az a legnagyobb pénzösszeg, amit a szegedi Móra Ferenc Múzeum valaha is műtárgyért kiadott, bizonyára tíz-, ha nem százmilliókat saccoltunk volna. És tévedtünk volna.

Beszerzési toplista

A Ferenc József aranyérme kétmillió forintos árával a múzeum vásárlási ranglistájának élére ugrott. Második a tavaly vett Csók István szekrény 1 millió 800 ezer forinttal, a harmadik a két éve 850 ezer forintért megszerzett Csúry László-féle óratörténeti gyűjtemény. Közepes árkategóriába sorolható a tavalyi ősz szenzációja, az ismeretlen Móra Ferenc-levél, 50 ezer forinttal. A múzeumnak nincsen fix kerete a vásárlásra, a pénzt a kínálat alapján teremtik elő. Ezek a műtárgyak nem a közgyűjtemény legdrágább darabjai, mert a tízmilliós értékű műkincseket adományozással sikerült megszerezni.

– Kétmillió forintot fizetett a múzeum egy felbecsülhetetlen eszmei értékű érmeritkaságért. A 38 milliméter átmérőjű és 27,6 gramm súlyú aranyérme rendkívül ritka, és Szeged számára különleges jelentősége van. Ferenc József képmása körül a császár és király szállóigévé vált mondása olvasható: Szeged szebb lesz, mint volt – mutatta meg a kincset Nagy Ádám, a múzeum numizmatikusa.

Ferenc József az 1879. március 12-i nagy árvíz után néhány nappal érkezett a vízben álló romos városba. A szörnyű pusztítás – a korabeli beszámolók szerint – leírhatatlan hatást tett az uralkodóra: Szeged hatezer házából alig 260 állt még ellen a megáradt Tiszának, és majdnem kétszázan odavesztek a hullámsírban. A király elkötelezte magát a újjáépítés mellett, és személyesen felügyelte a munkálatokat.

Amikor 1883-ra a város újjászületett, ismét eljött Szegedre. A jeles alkalomra Pós Lajos szegedi ékszerész ajánlotta fel, hogy emlékérmet készít. A város megbízta, a mester pedig Bécsből kapott mintát a királyi arcmásról az öntőformához.

Csokiba öntik Ferenc Józsefet

Legújabb szerzeményét a múzeum március 12-én, a nagy árvíz évfordulóján, ünnepségen mutatja be. Erre az alkalomra újraöntik az érmét – csokoládéból.

Négy érme készült aranyból, egy a királynak (ez ma a bécsi Kunsthistorisches Museum tulajdona), egyet Rudolf trónörökösnek adtak át (ez a Magyar Nemzeti Múzeumban látható), valamint egyet-egyet kapott Tisza Kálmán miniszterelnök és Tisza Lajos, a helyreállítást vezető királyi biztos.

Az öntőformát a városházán őrizték, onnan 1926-ban vitték át a múzeumba. A két magyarnak ajándékozott érme sokáig lappangott, mígnem 2005 tavaszán a bécsi Rauch aukciós ház árverésén feltűnt az egyik egy kollekcióval. Magyar gyűjtő vette meg az egész kollekciót, majd a „királyi" érmét felajánlotta a szegedi múzeumnak. A vételárát mostanra sikerült összeszedni; hozzájárult a megyei önkormányzat, a kulturális tárca, valamint civil éremgyűjtők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!