Szeged és környéke

2007.03.20. 15:19

Hamupipőke, kicsiknek a nagyszínházban

A szegedi operatagozat a kisszínházban tavaly májusban előbemutatóként játszotta Rossini vígoperáját, a Hamupipőkét. Az elsősorban gyerekek számára készült produkciót tegnaptól naponta két előadásban adják a nagyszínházban, így mintegy kilencezer kisdiák láthatja majd.

Hollósi Zsolt

A Szegedi Nemzeti Színház társulata évekkel ezelőtt Mozart operájával, a Figaro házasságával kezdte a beavató előadások sorát, majd előadták így a Don Pasqualét és a Szerelmi bájitalt is. A cél világos: szeretnének újabb generációkat megnyerni a Szegeden még mindig nagy népszerűségnek örvendő műfajnak, hiszen az értő közönség egyre fogyatkozik. Az sem mellékes szempont, hogy jóval magasabb előadásszámról tud így évad végén számot adni az operatagozat. A gyerekeknek persze nem a teljes darabokat játsszák, hanem csak kétszer 40 percnyire rövidített, könnyített verziókat.

Kilencezren láthatják

A Hamupipőkét naponta kétszer, délelőtt 10-től és délután 2-től adják a Hapci, Morgó, Hamupipőke és más, hasonlóan mesés nevű gyerekbérletben. A következő hetekben összesen 19 előadást tartanak – így kilencezer óvodás és kisiskolás nézővel számolnak. Mint a színház jegyirodájának munkatársától megtudtuk, nemcsak Makóról, Vásárhelyről, Szentesről és Csongrádról, hanem még Kiskunfélegyházáról, Kecskemétről és Békéscsabáról is hoznak a szegedi előadásra gyerekcsoportokat. Tegnap a kis nézők jól fogadták a produkciót: figyeltek és nevettek.Az egyik legismertebb meséből, a Hamupipőkéből született Rossini-vígoperát tavaly májusban [namelink name="Toronykőy Attila"] állította színpadra, aki már több hasonló beavató produkciót rendezett. A Hamupipőkében egy mesélő segíti a gyerekközönséget abban, hogy könnyebben megértse a cselekményt. Az Alidorót alakító [namelink name="Andrejcsik István"], illetve [namelink name="Rácz Tibor"] egy bábfigurát, egy kukacot mozgat, aki a nézőket képviselve mindig kérdez, tulajdonképpen neki kell elmagyarázni a történéseket. Alidoro egy videokamerával a kezében a szereplők mellett a színpadon megszólaló hangszereket is közelebb hozza.

Hamupipőkeként tavaly a fiatal mezzót, Simon Krisztinát láthatta a közönség, a mostani előadás-sorozatban Tóth Judit is bemutatkozik a címszerepben. Gregor József kedves szerepét, Don Magnificót [namelink name="Altorjay Tamás"] és Cseh Antal énekli, Don Ramiro mindkét szereposztásban Szerekován János. A további szerepekben fellép Bátki [namelink name="Fazekas Zoltán"], Kelemen Zoltán, Rácz Rita, Kónya Krisztina, Merényi Nicolette és Dér Krisztina. A megszüntetésre ítélt színházi zenekart [namelink name="Molnár László"] zeneigazgató és Kardos Gábor karmester vezényli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!