Szeged és környéke

2007.03.20. 15:19

Illegális húsfeldolgozót találtak Ásotthalmon

Illegális vágóhidat és húsfeldolgozót találtak az állat-egészségügyi ellenőrök Ásotthalom határában. A nyomokból arra következtetnek, hogy emberi fogyasztásra adták el a disznót, marhát. Nyomoz a hatóság és a rendőrség. A telep tegnap is működött.

Dombai Tünde

Illegális húsfeldolgozóra csaptak le a napokban a megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóság ellenőrei egy ásotthalmi tanyán. Lakossági bejelentést kaptak, hogy iszonyatos dögszag terjeng a környéken, ezért a körzeti állatorvos kiment ellenőrizni. Mivel nem volt otthon senki, kihívta a rendőrséget, ők nyitották ki a kaput. Dr. Szántó Tibor körzeti főállatorvos is a helyszínre ment, ahol a tanyaudvaron, a szabad ég alatt, üzemi méretű illegális vágóhidat és húsfeldolgozót találtak.

– Hét disznó feldolgozására utaltak a koszos asztalon fekvő fejek, megtaláltuk a tetemek bontására alkalmas állványt – mondta a főállatorvos. A disznókat nem pörzsölték, hanem megnyúzták, hogy gyorsabban haladjon a munka. A hentesnél látott akasztósor ugyancsak nem házi disznótorra vallott. Helyben fel is bontották az állatokat, ezt mutatták a vérnyomok. A mocskos udvaron három, téglával körberakott fürdőkádban rotyogott az abalé, mellette babérlevél, só. Ebben főzték a hurkának és kolbásznak valót. Fűteni a lecsupaszított csontokkal gyújtottak a kádak alá. Ezeknek az égő maradványoknak volt krematóriumot meghazudtoló bűze.

Makó után

A makói Karai József nem ismeretlen a megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóság előtt. Januárban már elkapták Makón egy családtagját hasonló tevékenységért, akire százezer forint állat-egészségügyi bírságot róttak ki. Akkor az ott készült disznóságot a hatóság lefoglalta és megsemmisíttette. A szegedi hatóság eljárása a rendőrségi nyomozást követően zárulhat le. Mivel sem kistermelői, sem üzemi méretű vágásra, feldolgozásra, forgalmazására nincsen engedélye az ásotthalmi tanya gazdájának, a bűncselekményért két évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik.

Az ellenőrök disznóén kívül marhagerincet is találtak, ami különösen veszélyesnek számít a kergemarhakór miatt – tudtuk meg a főállatorvostól. Kilenc iszonyatosan koszos zsíros ládában állt a földön a rengeteg bél, csont, köztük egy gennyes is. Ez utóbbi különösen veszélyes, ezt egyetlen hizlaló sem adhatná el, azonnal el kellett volna kobozni. A hurkatöltőt nem találták meg az ellenőrök, de minden arra utalt, hogy valahová szállít a gazda. Találtak viszont két éhező malacot; elzárva sírtak, éhezhettek vagy három napja. A rendőrség vizsgálatot indított, nyomoznak a hurkát, kolbászt, sült húst árusító pecsenyesütő vagy -sütők után.

Tegnap délelőtt mi is megnéztük az ásotthalmi fekete vágóhidat. Messziről látszott a gomolygó füst, az udvaron tornyokban álltak a nyers csontos húsokat rejtő műanyag ládák. Mellette nagyobb ládában a kifőtt, gusztustalan, húsos csont. Folyt a munka, az ott dolgozó férfi elmondta, hogy a makói főnöke bízta meg a húsok főzésével. Moslékkeverő kanállal keverte és szedte ki a szutykos kádból a megfőtt csontokat. Csirke, magyarázta a nagyméretű szárnyakról a férfi, de nem mondott többet.

Kérésünkre felhívta a főnökét, Karai Józsefet. Ő a vonal túlsó végén tagadta, hogy bármilyen vizsgálat folyna ellene, és azt állította, hogy saját kutyáinak főzeti a csirkecsontot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!