Szeged és környéke

2007.03.13. 15:19

Letartóztatták a robbantót

A bíróság az elmúlt hét végén letartóztatta azt a férfit, aki beismerte, hogy előbb kézigránátot dobott egy újszegedi villa kertjébe, majd 15 millió forintot követelt az épület tulajdonosától. A zsaroló lakásán különböző fegyvereket találtak, de hogy azokat hol szerezte, még nem derült ki.

– Hazugság! Nálunk senki nem vehetett fegyvert! – röviden így reagált Bikádi János piacigazgató arra az információnkra, mely szerint a múlt héten őrizetbe vett és a hét végén letartóztatott kézigránátos zsaroló a rendőrségi kihallgatásán azt mondta a nyomozóknak, Szegeden, a Cserepes sori piacon egy ismeretlen férfitől vette a házában megtalált fegyvereket és lőszereket.

Mint azt szombaton megírtuk, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának nyomozói egy Szeged környéki településen élő középkorú férfit, J. A.-t gyanúsítják azzal, hogy január 24-én éjjel kézigránátot dobott egy újszegedi, Déryné utcai villa kertjébe, majd telefonon felhívta a ház tulajdonosát és azt mondta neki, a robbanás csak figyelmeztetés volt, fizessen 15 millió forintot, ha nem akarja, hogy ez megismétlődjön.

A „civilben" gázszerelőként dolgozó férfit múlt héten csütörtökön Szegeden fogták el. Házában több százezer forint értékű fegyvert, kézigránátot, géppisztolyt, hangtompítókat, tárakat, lőszereket találtak. J. A. beismerő vallomást tett, a kézigránátdobást és a zsarolást magára vállalta, a fegyverek beszerzéséről pedig azt mondta, azokat a szegedi, Cserepes sori piacon egy ismeretlen férfitől vette.

Fegyverek a feketepiacon

Kézigránát: 10 ezer forinttól
Géppisztoly: 50 ezertől több százezer forintig
Hangtompító: 10 ezer forintig
Lőszer: a lőfegyver tartozéka
Tár: a lőfegyver tartozéka

Bikádi János a fönti kijelentéshez még annyit hozzátett, nem akar tippeket adni a rendőröknek, de érdekes lenne, ha a gyanúsítottat kihoznák a piacra és megkérnék, mutassa meg, hol vette a fegyvereket.
– Ha nem akarnám felfedni, hogy hol és kitől szereztem be fegyvereket, én is azt mondanám, amit ő: egy piacon. De nálunk nincs titok, hosszú évekre visszamenőleg meg tudjuk mondani, hogy melyik bódéban, standon, asztalon ki árusít(ott). Sok mindent elárul, ha a férfi nem találja meg azt a helyet, azt az árust. Fenntartom, amit korábban mondtam: hazudott a rendőröknek! – mondta a piacigazgató.

A J. A. környezetében élők megdöbbentek, hogy az általuk nyugodtnak, csendesnek, kiegyensúlyozottnak ismert, zárkózott férfit mivel gyanúsítják. Szinte mindenki kételkedve fogadta, hogy J. A. a kézigránátos zsaroló, és az is hihetetlen számukra, hogy a férfi házában kész fegyverarzenált találtak.

L. M. látta a J. A. házánál csütörtökön tartott rendőrségi akciót. Azt mondta, furcsa látvány volt a környezetében ilyesminek a tanúja lenni, „de hát ilyen világban élünk".

– Négy rendőrautó és egy rendőrségi mikrobusz este 6 óra körül állt meg a ház előtt. Nem tudtuk, hogy miért jöttek, még a családtagokat sem engedték a közelbe – mondta egy másik szemtanú, J. B.. A középkorú férfi elmesélte, hogy reflektorokkal világították be J. A.-ék házának udvarát, és centiméterről centiméterre átkutatták a hatalmas területet. J. B. azt mondta, csak később tudta meg, hogy az általa is zárkózottnak, de udvariasnak tartott férfit mivel gyanúsítják. Csütörtökön még azt hitte, hogy J. A. munkahelyéről tűnhetett el valamilyen értékes szerszám, és azt keresték ilyen nagy erőkkel. A rendőrök csak négy óra múlva, 10 óra körül mentek el.

J. A családtagjait is megkerestük, beszéltünk velük, de ahhoz nem járultak hozzá, hogy az elhangzottakból bármit közöljünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!