Szeged és környéke

2007.03.28. 16:19

Összevonják Tápé és Petőfitelep három iskoláját

Háromból egyetlen iskolává lesz a petőfitelepi Petőfi és Hunyadi, valamint a tápai Bálint Sándor nevét viselő intézmény. Az igazgatók tegnap értesültek az összevonás tervéről, amiről a közgyűlés ma már dönt. Az ellenzék Tápé elleni politikai támadásról beszél, illetve kifogásolja, hogy az érintetteket kész helyzet elé állítják.

Újszászi Ilona

Cáfolta egy hónappal ezelőtt [namelink name="Gila Ferenc"], Szeged-Petőfitelep önkormányzati képviselője a „pletykát", miszerint a városrész két iskoláját összevonják a tápaival. E három intézmény – a petőfitelepi Petőfi és Hunyadi, valamint a tápai Bálint Sándor Általános Iskola – „szorosabb együttműködéséről" már idén februárban döntött a szegedi közgyűlés. Ma viszont a városatyák elé az az indítvány kerül, hogy összevonásukra május végéig tegyen javaslatot az oktatási iroda.

Mi változott az elmúlt egy hónapban? „Csak" annyi, hogy az iskolai beíratás lezárultával kiderült, a szülők mely intézményeket részesítik előnyben, s melyeket hanyagolják – válaszolt kérdésünkre [namelink name="Botka László"]. A polgármester örvendetesnek tartja, hogy 1236 kisgyereket írattak be a szülők Szeged 24 általános iskolájába, mert e szám évek óta először több (12 fővel), mint az előző tanévben.

Az ellenzék tiltakozik

„Szakmailag előkészítetlen, politikai indítékú támadást intéz a városvezetés a tápai oktatási intézmények ellen" – mondta Juhász Gyula. A városrész fideszes képviselője szerint a Bálint Sándor-iskola lefokozása tagintézménnyé sérti a tápai értékeket és érdekeket. Az oktatási bizottság fideszes tagja, [namelink name="Farkasné Pocsai Blanka"] nehezményezi, hogy a városvezetés a közgyűlés előtti napon, szerdán „dobta be" a javaslatot, így nem ad lehetőséget a helyi képviselő, illetve az érintett pedagógusok, szülők véleményének kifejtésére, vagyis antidemokratikus a döntés-előkészítés.

Nyertesként került ki a kis elsősökért harcoló iskolák közül például a Béke utcai, a Tisza-parti és a szőregi, mert a jelentkezők nagy száma miatt egy-egy osztállyal többet indíthat, mint amennyit tervezett. De vesztesei is vannak a beiskolázási időszaknak – ismerte el a [namelink name="Botka László"].

Tápé és Petőfitelep három iskolája a körzetben lakó 100 nagycsoportos óvodásból csak 54 gyerekeket vonzott intézményébe, 46 kicsit a szülők máshova vittek elsősnek. A két petőfitelepi intézménybe az ideálisnál jóval kevesebb (a Hunyadiba 15, a Petőfibe 19) gyereket írattak be. E szempontból a beiskolázási körzet harmadik intézménye, a Bálint Sándor (32 beiratkozóval) a legjobb. A beiskolázási adatok ismeretében dönt a közgyűlés minden év tavaszán arról, mely intézményében hány elsős osztály indulhat. Mivel a Hunyadiban az idén szeptemberben induló tanévben nem járhatnak elsősök, vagyis csak 2–8. évfolyamnak ad otthont az intézmény, nem működhet önállóan – a módosított közoktatási törvény szerint.

Tápé és Petőfitelep három iskolája abból a szempontból hasonló, hogy egy-egy évfolyamán eddig is csak egyetlen osztállyal működött. Háromból egy iskolájává gyúrva azonban versenyképesebbek lehetnek – érvel a polgármester. A cél ugyanis az, hogy a körzetben élő gyerekek közül minél több az otthonához közeli iskolában minőségi képzésben részesülhessen. Így hosszú távon is benépesíthető mindhárom iskolaépület, bővülhet az ottani szakmai munka.

E változásból semmit sem érzékelnek a tápai és a petőfitelepi gyerekek, hiszen eddigi iskolájukba járnak, az eddigi pedagógiai program szerint tanulnak. Anyagi oka nincs a döntésnek – hangsúlyozza [namelink name="Botka László"] –, a pedagógus létszámot is alig érinti. Elismerte: egy álláshely megszűnik, s az új intézmény központja a három közül középen található Petőfiben lesz.


Névtelenül

Három igazgató érkezett tegnap délután a szegedi városházára, [namelink name="Botka László"] polgármester tájékoztatójára, de csak egy igazgató és két helyettes távozott. A Hunyadi vezetője, Simon Márta számított a tagiskolává való lefokozásra, mert az osztály indításhoz szükségesnél kevesebb ovis iratkozott be hozzájuk elsősnek. Úgy gondolja, így együtt eredményesebben pályázhatnak például uniós pénzforrásokra, de az állami normatíva igénylésnél az önkormányzat is jobban jár egy nagyobb, mint három kicsi intézménnyel. Leforrázva távozott viszont a megbeszélésről Szűcs Ferencné, aki a Bálint Sándor igazgatójából helyettessé lett, mert álmában sem gondolta volna, hogy idei sikeres beiskolázási munkájuk ellenére kénytelen beolvadni egy új intézménybe. Reméli viszont, hogy megőrizhetik szakmai programjukat. Igazgató maradt, a sikeres programok átültetésétől vonzerőt remél Szöginé Veczkó Ibolya, aki irányíthatja a még el nem döntött nevű új iskolát. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!