Szeged és környéke

2007.03.21. 15:19

Parkolási láz a tilosban is

Komoly bevételre tehettünk volna szert tegnap délelőtt, ha a szegedi belvárosban nemcsak figyelmeztetjük és fotózzuk a tilosban megálló és várakozó autósokat, hanem a kiróható pénzbüntetést is begyűjtjük. A közterületesek napi 15-20 szabálysértőt bírságolnak meg, a pók 10-12 autót „zsákmányol".

Dombai Tünde

„Csak egy pillanatra..." – kezdte kifogásait sorolni a parkoló autósok többsége. Tegnap délelőtt Szegeden sok kocsi parkolt a tilosban. A városháza elől indultunk ellenőrző körutunkra, és csakhamar rácsodálkoztunk: mennyi rokkantkártya-tulajdonos engedhet meg magának terepjárót vagy legalábbis nagy kaliberű autót. Ők, már ha az igazolványuk valódi, parkolhatnak. Hogy a dokumentum valódi-e, azt rendszeresen ellenőrzi a rendőr–közterületes páros.

Visszaesők slágerlistája

A mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyek közül leggyakrabban az Anna-fürdő előtt, a Vasas Szent Péter utcai rendelőnél, a városháza előtt, a női klinikánál parkolnak szabálytalan autósok. Zöldben előszeretettel „legeltetnek" a Bánomkert soron, a Petőfi sugárút 49. előtt és a Sólyom utcán. A járdákat leginkább a Deák Ferenc, a Kölcsey, a Horváth Mihály, a Fekete Sas, a Szentháromság utcában és a Roosevelt téren nézik parkolóhelynek.Egy passatos fiatalember állt meg a „kerekes székes" felfestésű útburkolati jelen – rokkantkártya nélkül. Azt ecsetelte, hogy először „tévedt meg", miután háromszor körbejárta a belvárost. Annyira hálásnak mutatkozott, hogy csupán ingyenes fejmosást kapott, csekket nem, hogy körbe fordult, és nyilvánosan bocsánatot kért hangos szóval attól, aki elől elorozta a helyet.

Az Anna-kútnál tarolhattunk volna csak igazán, ha mégis ellenőrök vagyunk! Mivel a patikánál megváltozott a forgalmi rend, mindenki ott parkol, ahol tud. Egy piros fordos ártatlan pillantásokkal megkérdezte, rossz helyen áll-e, amikor a csíkosra felfestett „forgalomtól elzárt területen" kiszállt. Elmagyaráztuk, mennyi büntetést spórolhat meg, ha néhányméternyit előrébb gurul, mire meg is fogadta a tanácsot. A megállni tilos táblánál lila Renault-t „fogtunk". A sofőr kajánul mosolygott, amikor megtudta, hogy újságíróval és nem ellenőrrel van dolga. Viccesen azt bizonygatta, hogy őt itt úgysem bünteti meg senki. A taktikájáról jelentőségteljesen csak annyit árult el, hogy neki is van egyenruhája, mégpedig kék. Szemben, a buszmegállóban idős házaspár állt meg a tilosban. A gyógyszertárba igyekeztek, parkolóhely híján rokkantkártyával indokoltak. Más patikát nem választanak, inkább vállalják, hogy „visszaesők".

Egy kör akár 22 ezer

Tilosban parkolásért a közterület-felügyelők mérlegelése alapján ezertől 10 ezer forintig terjedő összegről osztható ki a büntetőcsekk. Ha tartósan útban van egy autó – például a mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyen – a pókos szállító viszi el. Egy fuvar 12 ezerbe kerül, plusz mellé csekk is jár, szintén legfeljebb 10 ezer forintos büntetéssel. A közterületesek napi 15-20 szabálysértőt bírságolnak meg, a pók 10-12 autót „zsákmányol".

A közterület-felügyelők Mekkája lehet a Fekete Sas és a Horváth Mihály utca – állapítottuk meg. Ott aztán találtunk tilosban parkolókat a járdán, a bicikliúton, a sarkon, a festett csíkokon, sőt szinte rajta a tűzcsapon.

A bíróság előtt fehér Peugeot-s asszony kérdezte a hivatalnak fenntartott helyen, hogy ugye itt már meg szabad állni. Mi a fejünket ráztuk, hogy sokba fog kerülni, akár lyukaszt parkolójegyet, akár nem, mert csak engedéllyel maradhat. A fejét vakarva felsorolta, hány utcát és teret járt végig. A közeli parkolóházat és a rakpartot ajánlottuk, mire ő a csíkokon „bűnöző" autókra mutatott. Ezután csókjait küldte a szegedi parkolási rend kitalálójának, és nevetve elhajtott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!