Szeged és környéke

2007.03.25. 16:19

Prospektusgyűjtés az utazási börzén

A Mars téri utazási börzére szívesen kilátogattak a hét végén az emberek. A kiállításon főként a prospektusokat gyűjtötték be. Továbbra is a mediterrán tengerpartok a legnépszerűbbek. Az utazások részvételi díjai nem nőttek olyan arányban, mint a fogyasztói árak.

Cs. Gát László

Visszatért az élet a Mars téri U pavilonba a hét végén: az utazási ajánlatok sokaságát felvonultató rendezvényre több év után ismét rengetegen voltak kíváncsiak. A 300 forintos belépőjegy sem rettentett vissza senkit. A 700 négyzetméteres területen 34 kiállító rendezte be pavilonját, közülük 24 szegedi volt. Maguk a kiállítók kezdeményezték az összefogást és voksoltak a korábban már bevált helyszín mellett, ahogy elmondták: a szegediek a Mars térre szívesen kijönnek, így megéri kifizetni a nettó 9 ezer forintos helypénzt négyzetméterenként.

Közvetlen haszonra persze senki sem számított. Míg a budapesti utazási kiállításra pénzzel a zsebükben érkeznek az érdeklődők, és irodánként ott is hagynak 2-3 millió forintot, addig a Mars téren nyári utazásra befizető utas olyan kevés volt, mint a sápadt arcú indián. Standonként csupán egy-két foglalást bonyolítottak le. Az utazni vágyók begyűjtötték a prospektusokat, elbeszélgettek az irodák képviselőivel, majd fél óra múltán távoztak. A kiállítók erre számítottak, ezért több ezer színes prospektussal felvértezve jelentek meg. A látogatók szinte mindent begyűjtöttek, pedig az irodáknál nyolcvan százalékig ugyanazok az utak megtalálhatók – derült ki a magazinokból. Az persze más kérdés, ki hogyan próbálja eladni a kínálatát, milyen kedvezménnyel csalogatja be a kedves utast. A szakemberek azt is elmondták: a nyaralók 60-70 százalékának fix irodája van, elsőként a már kipróbált cégeket keresik fel.

A hét vége viszont jó alkalom volt, hogy egységes képet kapjanak a kínálatból, és ne kelljen háromszor megkerülni a várost. Kiderült: nyáron Európában marad a magyar. Kocsival, busszal, vonattal és repülővel vág az útnak. Érdekes módon az utazási díjak nem nőttek arányosan a fogyasztási árakkal. Ennek oka, hogy óriási a kínálat a világban.

Nyaralásokat kínálnak már 30 ezer forinttól is, de egy négytagú család a tíznapos nyaralást 200 ezer forint alatt nem ússza meg, még akkor sem, ha szerényen számolunk. Azt is érdemes eldönteni, hogy mit szeretnénk kapni a pénzünkért? Önellátó apartmant vagy all inclusive szolgáltatást. A magyarok által kedvelt tengerparti országok – Horvátország, Montenegró, Görögország, Törökország, Spanyolország – berendezkedtek mindenféle ellátásra.

Szegeden minden megkapható, igazán nagy nyaralási fogáshoz az jutott, aki már januárban lefoglalta útját. Előfoglalási kedvezményekkel ugyan még mindig találkozni az irodáknál, de már nem sokáig. Persze lesznek olyanok, akik az utolsó pillanatra hagyják a befizetést, és a hatalmas last minute kedvezményekre utaznak. Az idén nem biztos, hogy ez lesz a jó taktika, mivel várhatóan az enyhe tél miatt többen utaznak majd a tengerpartokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!