Szeged és környéke

2007.03.08. 15:19

Razziára kísértük a szemétkommandót

A német importszemét-botrány miatt a hazai környezetvédelmi hatóság szigorúan ellenőrzi megyénkben is a hivatalosan már bezárt önkormányzati szeméttelepeket és az illegális hulladéklerakókat. A szaktárca megállapodott a német hatóságokkal: májustól visszaszállítják a szemetet a feladónak.

Dombai Tünde

Megyénkben is razziázik a zöld kommandó. Az ellenőrzést a környezetvédelmi minisztérium rendelte el a hozzánk is illegálisan érkező német szemét miatt. Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye területén majdnem száz ellenőrzést tervez a hónap végéig az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (Ati-Ktvf) – tájékoztatott Kardos Sándor igazgató.

Sok a szabálytalanság

Balástyán, Kisteleken és Pusztaszeren sem találtak működő önkormányzati szeméttelepet, de az elmúlt négy hónapban illegálisan mindegyikbe hordtak be hulladékot a helybeliek – tájékoztatott a nap végén Szilágyi Tamás, az Ati-Ktvf hulladék-gazdálkodási osztályvezetője. Szabálytalanságokat tártak fel az őrzéssel és a kerítéssel kapcsolatosan. Csengelén lapzártánkkor még dolgoztak az ellenőrök. A hatóság az önkormányzati vezetők összehívását tervezi, hogy a hibákat megoldják. Így talán a razzia és a későbbiekben kiszabott bírságok ne maradnak hatástalanok.

Elkísértük tegnap a kommandót, amelyhez a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. munkatársa is csatlakozott. Ezek a települések ugyanis a kht.-val szerződtek, hogy legkésőbb tavaly október végéig bezárják szeméttelepeiket. Helyette hulladékudvar épül idén decemberig. De amíg az elkészül, a szétválogatott szemetet a kht. szegedi sándorfalvi úti telepére vitetik. Azt is vállalták az önkormányzatok, hogy mivel a háztartási szemetet amúgy sem lehetett letenni az ilyen lerakóban, és ezután sem szabad majd, azt a településekről a kht. szállítja el.

A zöld kommandó a razziát a hivatalosan már lezárt önkormányzati szemétlerakókkal kezdte Balástyán, Kisteleken, Pusztaszeren és Csengelén. Mi Kistelek határában értük utol az ellenőröket, akiket az önkormányzat műszaki osztályvezetője, [namelink name="Tóth Sándor"] kísért.

Vaskos lánc és lakat zárta a kaput, megkopott táblák is tiltják a szemétlerakást, de a kerítés sokhelyütt hiányzik. Úgy látszott, bárki kényelmesen besétálhat, és bármit bevihet. Bent, a nagyjából tizenkét hektáros létesítményben egyetlen kóbor kutya és légyinvázió fogadott. Körben bűzlő nejlonhegyek, rothadó ételmaradék, számítógépek törmeléke, gumiabroncsok. Az önkormányzat embere elmondta: bárki bármit bevihet oda, hiszen őr nincs, kerítésre nem telik, és megengedték a helybelieknek, hogy február végéig még ide szállítsák a szemetüket. A megszokás nagy úr, Szeged pedig túl messze van.


Vissza a német feladónak

A német illegális szemétbálák egy részét májusban kezdik el visszaszállítani – jelentette be tegnap Erdey György, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára. A magyar hatóságoknak a 19 helyszínen talált – közte a hivatalosan már bezárt mindszenti és a balástyai önkormányzati szeméttelepen – mintegy 4600 tonnányi hulladékból 1800 tonna elszállításáról már van ígérvénye. A baden-württembergi tartomány illetékes hatósága azt vállalta, hogy ezt a mennyiséget Kunbajáról, Kiskunmajsáról és Ácsról július végéig 100-120 kamionnal visszaviteti Németországba. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!