Szeged és környéke

2007.03.08. 15:19

Százkilenccel kevesebb álláshely a szegedi kórházban

A szegedi önkormányzat 109-cel csökkentette a városi kórház álláshelyeinek számát. Száz üres státust már felszámoltak, kilenc dolgozónak pedig hamarosan kiadják az útját. Lapunk a színház, az SZKT, a sportigazgatóság és a kórház idei és tavalyi finanszírozását, működési támogatását vetette össze.

Szabó C. Szilárd

A szegedi önkormányzat a kiadások csökkentésével és a bevételek növelésével próbálja egyensúlyban tartani a város költségvetését. Idén a büdzsé 2006-os eredeti előirányzatához képest összességében 23 százalékkal csökkentik a költségvetési kiadásokat. Ugyanakkor a megemelt helyi adókból (iparűzési, idegenforgalmi és építményadó) idén 7 milliárd 351 millió forint folyhat be a városi kasszába. Tavaly ez az összeg 5 milliárd 955 millió forint volt. A 2007-es, ötvenmilliárd forintos büdzsé összeállításakor innen is onnan is lecsíptek jó pár milliót. A legnagyobb megtakarítást – félmilliárd forintot – az iskolarendszer átszervezésétől várják. A polgármesteri hivatal igazgatási célú működési kiadásai közel nyolc százalékkal csökkennek, de [namelink name="Botka László"] polgármester saját hatáskörben kiosztható pénze is csökkent 65-ről 54 millió forintra. A különböző támogatási alapokból (egyházi, idősügyi, oktatási stb.) idén 151 milliót osztanak ki. Ez az összeg 13 százalékkal kevesebb a tavalyinál.

Reprezentáció és külföldi kiküldetés

Tavaly 21,6 millió, idén viszont már csak 20 millió forintot terveztek be a városházi reprezentációra. A frakcióköltségek is csökkentek 16 millióról 12 millióra, az 5 millió forintos külföldi kiküldetési költségkeret azonban változatlan maradt. Városmarketingre és információs kiadványokra egymillióval költenek kevesebbet az idén – összesen 56 millió forintot.

Közel kétszázmillió forinttal kap kevesebb önkormányzati támogatást idén a Szegedi Nemzeti Színház, amely 2006-ban még 220, idén viszont már több mint 300 millió forintos saját bevétellel számol. A Szegedi Közlekedési Társaság a helyi tömegközlekedés működtetésére idén csupán négyszázmillió forintot kapott a várostól. Tavaly februárban 576 milliót szavazott meg a közgyűlés erre a célra. A különbözet azonban nem veszett el, annak tetemes részét ugyanis a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht.-n belül január óta működő közlekedésszervezési üzletág kapta meg. Az új szervezet nem csupán a jegyeket, bérleteket, de a járművek műszaki állapotát is ellenőrzi. A Szeged Városi Sportigazgatóság azon kevés önkormányzati szervezet egyike, amelynek idén több támogatást juttatott a város, mint az elmúlt évben. Üröm az örömben, hogy a hónap végéig el kell bocsátani öt embert az igazgatóságról, ahol áprilistól 86-an dolgoznak majd.

Pajor László intézményvezető javaslatára 109 státussal csökkentette a közgyűlés a városi kórház álláshelyeinek számát. A feladatellátás finanszírozásának biztosítása érdekében száz üres álláshelyet már februárban megszüntettek. Kilenc kórházi dolgozónak pedig a hónap végéig felmondanak. Áprilistól az eddigi 757 helyett 648 lesz az engedélyezett álláshelyek száma a városi kórházban. Ismeretes: áprilistól új finanszírozási rendszerben működnek majd az egészségügyi intézmények. A szegedi kórház tavaly 3 milliárd 160 millió forint támogatást kapott a társadalombiztosítástól. Idén 2 milliárd 740 millió forintot remél az intézmény a tb-alapból. A szegedi kórházban jelenleg hétszáz ágy van, 504 aktív és 196 krónikus. A csökkentés után várhatóan csak 585 ágy marad, amelyből 316 lesz aktív és 270 krónikus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!