Szeged és környéke

2007.03.26. 16:19

Tandíjper: első fokon nyert az egyetem

Első fokon a Szegedi Tudományegyetem javára ítélt a Szegedi Városi Bíróság a tandíjper néven elhíresült ügyben. Az iskola korábbi diákja valószínűleg fellebbez.

Gonda Zsuzsa

A Szegedi Tudományegyetem javára ítélt a Szegedi Városi Bíróság a tandíjperben hétfőn. Swiderski Erika felperesnek 15 ezer forint perköltséget kell megfizetnie. A lány a Szegedi Tudományegyetem Budapesti Médiaintézetének (SZTE-BMI) levelező hallgatója volt 2000-től 2004-ig. Keresetében az általa befizetett 860 ezer forint és annak járulékai visszafizetését kérte. 

Bálind Attila bíró, a Szegedi Városi Bíróság elnöke indoklásában elmondta: a felperes szerződésérvénytelenségre alapozta a keresetét, holott az egyetem az államilag finanszírozott képzésben részt vevő diákokkal nem köt szerződést. Kapcsolatuk hallgatói jogviszonynak minősül. Ennek ellenére a bíróság érdemben vizsgálta a keresetet. Bálind Attila kijelentette: két kormányrendelet is kimondja, hogy az egyetem különböző pluszszolgáltatásokért egyéb díjakat szedhet az államilag finanszírozott képzésben részt vevő tanulóitól.

A felperesnek bizonyítania kellett volna, hogy tőle – ahogy állította – tandíjat kért az egyetem. A lány ezt nem tette meg, ugyanakkor az iskola bizonyítani tudta, hogy nem tandíjat, hanem egyéb szolgáltatási díjat fizettetett. A bíróság igazolva látta azt is, hogy az egyetem többletszolgáltatást nyújtott – több óraszám, bővített szakirányú lehetőségek, jobb technikai felszerelés. Az indoklásban elhangzott az is: az SZTE nem tanúsított megtévesztő magatartást, vagyis a felperesnek a felvételi tájékoztató és a nyílt napon elhangzottak alapján tudnia kellett, hogy fizetnie kell.

Precedens lehetett volna

A történet 2005-ben azzal kezdődött, hogy három diák az oktatási jogok biztosánál kifogásolta: államilag finanszírozott képzésre jártak, mégis fizetniük kellett félévente 80-90 ezer forint fejlesztési hozzájárulást az SZTE-BMI-ben. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája 2005 decemberében úgy döntött, ha próbaper indul, kifizetik egy hallgató jogi képviseletét. A kitételeknek – legyen egyetemi hallgató, vállalja a perrel járó nyilvánosságot – Swiderski Erika, az Eötvös Loránd Tudományegyetem diákja felelt meg. A lány arra számított: ha nyer, mások is visszakövetelik majd a pénzt.

Erika ügyvédje, [namelink name="Kovács László"] az ítélet után nem akart nyilatkozni, attól tartott, túl élesen fogalmazna. Helyette a lány korábbi jogi képviselője, Kotroczó Béla közölte: számítottak rá, hogy többlépcsős ügy lesz, ezért valószínűleg fellebbeznek. Nem kizárt az sem, hogy a Legfelsőbb Bíróság hozza majd meg a végső döntést.

Az egyetem képviseletét ellátó Szabó Imre dékán korrektnek nevezte az ítéletet. Közölte: számított erre az eredményre, hiszen a bírói döntés a jogszabályoknak megfelelt, alapos, tényállást feltáró munka után hozta meg a bíróság a döntését. Hozzátette: az egyetem azt az összeget, amit a hallgatóktól különféle díjak címén beszed, megszolgálta.

Az ügyben összesen öt tárgyalást tartottak, az elsőt 2006. július 10-én. A felperes, Swiderski Erika csupán egyszer, a december 11-i tárgyaláson jelent meg. Akkor, és lapunknak adott interjújában hangsúlyozta: nem az ő személye a fontos a perben.

A másodrendű alperes, azaz Havas Henrik cége, a Média Menedzser Oktató Kft. képviseletében egyik tárgyaláson sem vett részt senki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!