Szeged és környéke

2007.03.15. 15:19

Ünnep - tojásdobálással, gyújtogatással

A Fidesz rendben lezajlott tegnap délutáni nagygyűlése után zavargások kezdődtek a budapesti belvárosban. Az este folyamán a tüntetőket előbb a Terror Házától a Hősök tere felé szorították a rendőrök az Andrássy úton, később az Oktogonnál ismét összegyűlt a tömeg. Az Operaháznál autókat törtek, kukákat, építési állványokat halmoztak föl, és meggyújtották; a rendőrök könnygázt vetettek be, és a vízágyúkból kék vizet lőttek.

A Fidesz rendben lezajlott tegnap délutáni nagygyűlése után zavargások kezdődtek a budapesti belvárosban. Az este folyamán a tüntetőket előbb a Terror Házától a Hősök tere felé szorították a rendőrök az Andrássy úton, később az Oktogonnál ismét összegyűlt a tömeg. Az Operaháznál autókat törtek, kukákat, építési állványokat halmoztak föl, és meggyújtották; a rendőrök könnygázt vetettek be, és a vízágyúkból kék vizet lőttek. Mindegyik szabadtéri központi megemlékezésen bekiabálás, füttykoncert vagy tojásdobálás rontotta el az ünnepi hangulatot.

A tüntetők egy része kifejezetten fölkészültnek látszott: katonai ruhában, bakancsban, arcukon maszkkal érkeztek. Az Andrássy úti zavargások „szereplőinek" másik csoportja ártalmatlannak tűnt, az átlagos külsejű fiatalok leginkább azzal voltak elfoglalva, hogy telefonon megnyugtassák anyukájukat: jól vannak, minden oké.

A rendőrök először a Terror Házától a Hősök tere felé szorították a tüntetőket, folyamatosan arról „értesítve" őket, hogy „a rendbontó, garázda magatartás ellen kényszerítő eszközökkel lépnek fel". A Hősök terén a maradék mintegy öt-tíz tüntető gúnyosan megtapsolta a térre érkező rendőrsorfalat.

Az általunk megkérdezettek azt mondták, Budaházy György letartóztatása miatt tüntetnek. A legnagyobb pusztítást az Operaháznál tapasztaltuk: máglyákat gyújtottak az úttestre cipelt építési állványokból és kukákból. A környéken lakók némelyike lekiabált az emeletről: mi lakunk itt, ti mért nem tudtok már hazamenni?! Riasztó látvány volt, amikor a tüntetők egy telefonfülkét cibáltak az úttest közepére, és ott útjelző táblákkal szétverték.

Hé, dagi, adj egy cigit! – próbált barátkozni egyik tüntető a másikkal, és mindenki zsebkendőt kunyerált a társaitól: a könnygáz a gyakorlott tüntetők szerint sokkal csípősebb volt, mint bármikor korábban. Az Andrássy úton sorra zártak be a vendéglátóhelyek azután, hogy az egyik étterembe berepült egy könnygázgránát – a vendégek kimenekültek. A tüntetők időnként bekopogtattak a kocsmákba, bebocsátást kérve, de a fiatal pincérlányok mindannyiszor elutasítóan ingatták a fejüket.

Az esti összecsapásokhoz viszonyítva a reggel még maga volt a nyugalom, pedig... „A piros szőnyegre tilos lépni, a járdára is. Csak a füvön állhatnak!" – hangzott a sajtómunkásoknak szóló szigorú utasítás a Kossuth téren, a Parlament előtt. A kerítésen kívül rekedt a néhány száz fős „Gyurcsány, takarodj"-kórus és azok, akik ünnepelni jöttek.

Ők voltak kevesebben. A pfujolás folyamatos volt a téren, csupán a Himnusz idejére szűnt meg. Még mindig itt garázdálkodik ez a hazug bolsevista – mérgelődött egy idős férfi. Feltűnt Tomcat is – akit információnk szerint később előállítottak a rendőrök –, kerékpárjára piros pöttyös zászlót tűzött. Árpád túró rudis zászló – értékelte a poént egy résztvevő. A tömegben többen beszélték: fél 11-kor áttörik a Kossuth téri kordont.

Az Új Demokratikus Koalíció részéről Bégány Attila és [namelink name="Molnár Tamás"] valóban megpróbált bejutni a Kossuth-szoborhoz, de betörésről szó sem volt. Amikor a rendőrök nem engedték be őket, kijelentették: Gyurcsány Ferenc diktátor, aki elzárja a Kossuth teret. Ezért ők minden pénteken negyed órát térdelnek majd itt, hátha ezzel elérik a kordonok elbontását. Az akciót tegnap kezdték, a 15 percet gondosan lemérték, majd a magukkal hozott virágot a kordonra tűzték.

A Múzeum kertben is a kerítésen kívül rekedt a közönség. A múzeum lépcsőjén történelmi játék elevenítette fel a 48-as eseményeket. Miközben Básti Juli arról mesélt, hogy Petőfi hat nyelven beszélt, a tömeg hazaárulózott. Egy sípoló fiút többen fotóztak, a fiatal tüntető belepirult a sajtóérdeklődésbe.

A Március 15-e téren, a Petőfi-szobornál Demszky Gábor főpolgármester mondott beszédet. A több ezres tömegben a szegedi [namelink name="Balogh László"]t fedeztük fel, aki a kordonon belülről a pfujolókat fotózta. A mikrofonhoz lépő Demszkyt tojásokkal, műanyag palackokkal dobálták meg, a főpolgármestert esernyőkkel védték. A dobálók között volt Toroczkai László is, aki megpróbálta áttörni a kordont – sikertelenül.
A főpolgármester az óriási füttykoncert ellenére elmondta beszédét. „Sehonnai bitang ember" – jellemezte a dobálókat, akik válaszul azt kiabálták: „az vagy te, te hülye!"

A négy órakor kezdődő Fidesz-rendezvényre megtelt az Erzsébet híd és az Astoria közötti terület. A tömeg annak ellenére türelmes volt, hogy a nézők szemébe szinte végig tűzött a lemenő nap. Az emelvényre 17 órakor lépő Orbán Viktort nem láttuk, de az óriási ovációból tudni lehetett: ő következik.

A rendezvényen szegediek is részt vettek, [namelink name="Oláh János"] városi Fidesz-elnök tájékoztatása szerint két busszal és több autóval érkeztek. Csak a Fidesz-megemlékezésre jöttek, 18 óra után indultak haza. Itt volt többek között [namelink name="Gyimesi László"] önkormányzati képviselő és [namelink name="Péter Szilveszter"], a szegedi kormányellenes tüntetések egyik szervezője is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!